Νύχτα αγωνίας σε Βερολίνο και Αθήνα
Στη 01:20 το πρωί, έληξε το ολονύχτιο θρίλερ και ολοκληρώθηκε η κρίσιμη πενταμερής σύνοδος Κορυφής στο Βερολίνο. Σε μία σύνοδο για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας, η ηγεσία των δανειστών, συζήτησε πάνω σε προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας που είχε προετοιμάσει η Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αποφάσισαν να τελειώνουν με το «παζάρι» μίας διαπραγμάτευσης που συνεχώς παρατείνεται και να στείλουν το σχέδιο της νέας συμφωνίας άμεσα στο Μαξίμου.
Σύμφωνα, με όλα τα στοιχεία και με βάση τη δεδομένη και εκπεφρασμένη άποψη της Αθήνας για πολιτική λύση, όλα δείχνουν πως μάλλον οδεύουμε προς μία αξιοπρεπή συμφωνία, διαφορετικά ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να τα τινάξει όλα στον αέρα.
Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, η νέα πρόταση, θα παρουσιαστεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, «ως η μοναδική ρεαλιστική πρόταση, που θα απομακρύνει τη χώρα από τη χρεοκοπία και παράλληλα θα εγγυάται το ευρωπαϊκό της μέλλον». Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Bloomberg αναφέρει πως, οι πιστωτές της Ελλάδας αποφάσισαν να τελειώνουν με τη διαπραγμάτευση που φέρνει αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή Οικονομία και πλήττει τα οικονομικά τους συμφέροντα, σε μία πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εκεί διαμόρφωσαν και τους όρους της νέας συμφωνίας.
Στη «συνάντηση Κορυφής» σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάριο Μπούτι, ενώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόν ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.
Να συνεχιστεί η προσπάθεια από όλες τις πλευρές για την εξεύρεση λύσης ζήτησε σε παρέμβασή του ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως οι συμμετέχοντες, αποφάσισαν πως χρειάζεται εντατική δουλειά στην Ελλάδα και πως θα μείνουν σε στενή επαφή, μαζί και με την ελληνική κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρουν γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, υπάρχει ακόμη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ωστόσο συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει άμεσα συμφωνία.
Στο τέλος της συνάντησης, η Κομισιόν έδειξε να τηρεί μια συμβιβαστική στάση, εναντίον της πρότασης για κάποιας μορφής τελεσιγράφου στην Αθήνα. Μάλιστα, η πρόταση δεν θα είναι σε μορφή τελεσιγράφου αλλά σαν περίγραμμα συμφωνίας, που θα υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να υπάρξει μια «γρήγορη αντίδραση» και συμφωνία.
Η ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης
Ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι «η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν στην ανάγκη για εντατικές διεργασίες σε σχέση με την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες θα παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ελληνική κυβέρνηση». Από την ελληνική πλευρά, έχει σταλεί κείμενο 42 σημείων με τις ελληνικές προτάσεις το οποίο αναμένεται να αξιολογηθεί από τους δανειστές. Παράλληλα με τη συνάντηση στο Βερολίνο, στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση τόνισαν πως στη συμφωνία θα υπάρχει πρόβλεψη για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Το κυβερνητικό επιτελείο, δηλαδή, οι κύριοι Τσίπρας, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Παππάς ήταν σε συνεχή επικοινωνία, παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στη γερμανική πρωτεύουσα.
Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της τεχνικής διαπραγμάτευσης στο Brussels Group των Βρυξελλών δείχνουν πως τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά.
-«Χάσμα» υπάρχει στο ασφαλιστικό, με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, να δεσμεύεται στην εν μέρει κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, με τη θέσπιση ισχυρών αντικινήτρων και αόριστη μετάθεση στο μέλλον, για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Σχετικά με το θέμα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων προτείνεται η ενοποίησή τους, ενώ την ίδια στιγμή οι ξένοι δανειστές, ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
-Στο μεγάλο θέμα των εργασιακών, η ελληνική πλευρά, δεν κάνει πίσω στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το νέο μοντέλο, να είναι πρόταση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.
-Στο Δημόσιο, κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση αποτελούν το Ενιαίο Μισθολόγιο και σε 15.000 νέες προσλήψεις, ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν όχι μόνο να μη γίνουν νέες προσλήψεις, αλλά να ακυρωθούν όλες οι επαναπροσλήψεις που πέρασαν με το νόμο Κατρούγκαλου.
-Στο ΦΠΑ, είναι ο φάκελος, στον οποίο υπάρχει σύγκληση, με την ελληνική πρόταση, να έχει τρεις συντελεστές, με το χαμηλό στο 6-7%, το μεσαίο στο 11-12% και τον υψηλό στο 23%. Οι παρασκηνιακές κινήσεις των ΗΠΑ για την επίτευξη συμφωνίας «Πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο» έχει κάνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, για να αποτρέψει την αστάθεια που θα προκαλούσε η χρεοκοπία της Ελλάδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ.
Στη συνέχεια τόνισε πως είναι η θέση των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ «θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάποια αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές».κοντρα