Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015
ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΓΥΠΕΣ” ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΓΥΠΕΣ” ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Τζούλια Λιακοπούλου
Η ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΠΟΥ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ! Την Τρίτη (9/9) διενεργήθηκε ψηφοφορία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με αντικείμενο τη δημιουργία Νομικού Πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Χρέους.
Σύμφωνα με την απόφαση 68/304 η Διεθνής Σύμβαση για την πτώχευση και την αναδιάρθρωση του Δημόσιου Χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την επόμενη Συνέλευση του Οργανισμού το 2015, οπότε και θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Κατά την ψηφοφορία «Ναι» ψήφισαν 124 χώρες, «Όχι» 11, ενώ 41 απείχαν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα!!! Στην ψηφοφορία ουσιαστικά απείχαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της Γερμανίας και της Βρετανίας, της Φινλανδίας και της Τσεχίας, που μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιαπωνία ψήφισαν ''Όχι''. Η Ελλάδα παρά το υπέρογκο και μη βιώσιμο χρέος της, απείχε κατά ψηφοφορία και συντάχτηκε με τα κράτη που δεν επιθυμούν την προστασία του Δημόσιου Χρέους από τα κερδοσκοπικά ''γεράκια'' των hedge funds.
Η απόφαση του ΟΗΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, χαιρετίστηκε από την Αργεντινή η οποία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τους ''γύπες'' των αγορών. Η απόφαση εξάλλου έδωσε την ευκαιρία, στην Αργεντινή να στείλει δια της Πρωθυπουργού της, ηχηρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας της, άλλα και διεθνώς, στους απανταχού φορείς της Νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, που την κατηγορούν ότι απομόνωσε τη χώρα της και την επικαλούνται, ως αντιπαράδειγμα για τα υπερχρεωμένα κράτη. Η Κίρσνερ σημείωσε, χαρακτηριστικά : «…Πώς είμαστε απομονωμένοι από τον κόσμο; Εκεί που εκπροσωπείται ο κόσμος, στα Ηνωμένα Έθνη μόλις κερδίσαμε μια θέση, που δεν είναι η θέση της Αργεντινής, αλλά η θέση των χωρών που έχουν αξιοπρέπεια και που θέλουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα λαών τους . Όλων των χωρών που δεν θέλουν να εξαπατώνται!».
Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι «η ψήφιση ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών θα προκαλούσε οικονομική ανασφάλεια που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ανεπτυγμένες χώρες». Με προκλητικό κυνισμό, δε, τόνισε ότι «…υπάρχει ήδη μηχανισμός υποστήριξης των κρατών που βρίσκονται σε δυσκολία και αυτός είναι το ΔΝΤ…».
Η Ελληνική Κυβέρνηση επιβεβαίωσε, για μια ακόμα φορά με την αποχή της, την απόλυτα εθελόδουλη πρόσδεση της στο άρμα ΕΕ-ΔΝΤ, που της στερεί κάθε δυνατότητα, για προσχηματική έστω διαφοροποίηση από τις καταστροφικές, για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, επιταγές τους.
Τζούλια Λιακοπούλου