Το κραταιό ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται σε Δημοκρατική Συμπαράταξη
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, κινούνται ήδη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μία μέρα μετά την επισημοποίηση του πολιτικού τους «γάμου», υπό τον τίτλο «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Η συνεργασία των δύο κομμάτων πάντως, δεν είναι «αναίμακτη», αφού η ΔΗΜΑΡ μετρά ήδη τέσσερις αποχωρήσεις στελεχών, ενώ με την εκλογική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης.
Την κοινή τους πορεία στον δρόμο προς τις εκλογές και όχι μόνο επικύρωσαν χθες Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, κυρίως όμως με την υπογραφή τους –για πρώτη φορά μετά από το 1988- σε κείμενο προγραμματικής συμφωνίας 10+1 σημείων.
Διαβάστε την Προγραμματική Συμφωνία
Τα δύο κόμματα κατεβαίνουν από κοινού στις εκλογές υπό τον τίτλο «Δημοκρατική Συμπαράταξη», κάτω από τον οποίο θα βρίσκονται τα σύμβολα και τα ονόματα των δύο κομμάτων, που διατηρούν άλλωστε την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά τους.
Δεδομένου του σύντομου προεκλογικού χρόνου, μάλιστα, τα επιτελεία των δύο κομμάτων πιάνουν αμέσως δουλειά, καθώς εντός των επόμενων ημερών, αν όχι ωρών, θα συγκροτηθεί κοινή εκλογική επιτροπή και κοινή επιτροπή συγκρότησης ψηφοδελτίων. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι επιφορτισμένοι ο γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης και ο γραμματέας Οργανωτικού Κώστας Ασκούνης, ενώ αντίστοιχα εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ το έργο έχει αναλάβει ο γραμματέας του κόμματος Γιώργος Μπουλμπασάκος.
Εκπρόσωποι Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν ήδη οριστεί ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Θόδωρος Μαργαρίτης από τη ΔΗΜΑΡ, με τα δύο κόμματα πάντως να καλούν σε συμπαράταξη και τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Αμφότεροι οι ηγέτες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άλλωστε, διαβεβαίωσαν στην χθεσινή τους συνέντευξη Τύπου ότι δεν πρόκειται για μια αμιγώς εκλογική συνεργασία (παρότι θα ισχύει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα για τους εκλογικούς συνασπισμούς κομμάτων) αλλά μία «στρατηγική συνεργασία με στόχο να διαμορφώσει την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, καθώς και ένα σχήμα που «δείχνει το δρόμο για την συγκρότηση ενός προοδευτικού τρίτου πόλου», όπως συμπλήρωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το βλέμμα όλων στρέφεται εκ των πραγμάτων τώρα στις υποψηφιότητες, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και κορυφαία στελέχη του κόμματος στις λίστες των περιφερειών τους.
Υποψήφιοι ειδικότερα, αναμένεται μεταξύ άλλων να είναι οι πρώην βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, οι στενοί συνεργάτες του Θ.Θεοχαρόπουλου, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θόδωρος Μαργαρίτης, ο γραμματέας του κόμματος Γιώργος Μπουλμπασάκος και στελέχη όπως η Έφη Παγκάλου, η Φωτεινή Αναστασίου, ο Γιώργος Σιακαντάρης κ.α.
Η συμφωνία όμως, που στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ θεωρήθηκε συμφέρουσα για τον «μικρότερο εταίρο», κατάφερε να διχάσει ήδη τη ΔΗΜΑΡ. Μετά τις διαφοροποιήσεις σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής, χθες καταγράφηκαν και οι πρώτες αποχωρήσεις. Ειδικότερα, από τη ΔΗΜΑΡ αποχώρησαν με δήλωσή τους η πρώην βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη και τρία ακόμα στελέχη, πρώην μέλη της ΚΕ του κόμματος, ο Δημήτρης Λουκάς, η Αθηνά-Χριστίνα Μιχαλακέα και ο Χρήστος Πετράκος.
Στην ανακοίνωσή τους, εξηγούν τις διαφωνίες τους για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ εμφανίζονται να… «κλείνουν το μάτι» στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενοι στην «υπεύθυνη στάση» που επέδειξε στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, πετυχαίνοντας τελικά συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι αντίθετος στην προοπτική σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ, είναι και ο πρώην πρόεδρος και ιδρυτής της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, με πρώην συνεργάτες του πάντως από τη μία να αναγνωρίζουν ως θετικό το γεγονός ότι δεν επέλεξε να σηκώσει πολύ τους τόνους κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ, αλλά και ως αρνητικό το ότι αυτό που αντιπρότεινε ήταν η …αναμονή.