Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ «τρομοκρατεί» τους Σκοπιανούς – Θα υποστείτε «συνέπειες» – Θα γίνετε στόχος της Ρωσίας
19 Οκτωβρίου 2018,
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, που θεωρείται «ειδήμων» στα βαλκανικά θέματα, τοποθετήθηκε εκτενώς γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Ρώσος διπλωμάτης συντάχθηκε με τη θέση ότι το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είναι «άκυρο», όπως ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί «αρχαιομακεδονιστές» του VMRO-DPMNE και ο Πάνος Καμμένος στην Ελλάδα, μίλησε για τον Ιβάν Σαββίδη, τη διπλωματική κρίση στις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας και δεν παρέλειψε να απειλήσει την ΠΓΔΜ για τις συνέπειες που θα υποστεί εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι… επιτρέπει στην ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν κι αυτό εκτίμησε ότι θα πάρει καιρό.
Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ είπε ότι θεωρεί το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου άκυρο εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης, «η οποία ήταν πολύ κάτω από το 50%».
Εδώ ως TRIBUNE πρέπει να τονίσουμε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στα Σκόπια έχουν να εκκαθαριστούν 20 χρόνια και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται νεκροί και εκπατρισμένοι, περισσότεροι από 600.000 «ψηφοφόροι φαντάσματα» και ότι σε πραγματικούς αριθμούς το 37% συμμετοχής είναι στην πραγματικότητα πολύ πάνω από το 51%.
Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ είπε επίσης ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο και για έναν ακόμα λόγο, επειδή υπήρξε «σύγχυση» γύρω από το ερώτημά του, στο οποίο δεν αναφερόταν σαφώς εάν οι πολίτες συμφωνούν με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Υιοθέτησε δηλαδή πλήρως τη ρητορική του «αρχαιομακεδονικού» κόμματος VMRO-DPMNE.
Ανέφερε ότι υπήρξαν πολλές ευκαιρίες τα τελευταία 20 χρόνια να λυθεί η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ωστόσο απέφυγε να πει έστω μία -καταλογίζοντας στις προηγούμενες κυβερνήσεις και των δύο χωρών έλλειψη πολιτικής βούλησης- και υπενθύμισε ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» από το 1992, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν ενθουσίασε «την άλλη φιλική μας χώρα την Ελλάδα».
Τώρα, όπως επεσήμανε, επιχειρείται να δοθεί μια λύση που βρίσκει αντίθετες τις κοινές γνώμες των δύο χωρών και αυτό γίνεται για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Η αντίφασή του είναι εμφανής. Δηλαδή, πώς γίνεται από τη μία να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις των δύο χωρών για έλλειμμα πολιτικής βούλησης για την εξεύρεση λύσης και από την άλλη, τώρα που υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, να μιλά για εναντίωση των λαών;
Δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε διαφορετικό κλίμα στις δύο χώρες; Πότε; Εάν γνωρίζει κάποια χρονική στιγμή καλύτερη θα είχε ενδιαφέρον να μας την πει.
«Όπως το καταλαβαίνω (μπορεί να κάνω και λάθος φυσικά), για τους Έλληνες δεν είναι τόσο το όνομα που τους ενοχλεί, αλλά όσα συνδέονται με την ταυτότητα.
»Μπορεί να λέγεται Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Κάτω Μακεδονία, ό,τι να ΄ναι. «Αλλά ποιοι είναι οι Μακεδόνες;», ρωτάνε αμέσως μετά» και πώς αυτοί μπορεί να έχουν το ίδιο όνομα με εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Μα αυτά ακριβώς τα ζητήματα τακτοποιεί η Συμφωνία των Πρεσπών, διαχωρίζοντας τους αρχαίους Μακεδόνες, που ήταν Έλληνες και τους σύγχρονους Μακεδόνες από τους «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», οι οποίοι παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι, ότι η «μακεδονίτικη» γλώσσα τους είναι σλαβική και ότι δεν έχουν σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες.
Ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ δεν παρέλειψε να επαινέσει την Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση, δηλαδή την «απάντηση» της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία όπως είπε χώρες κάνουν σειρά για να ενταχθούν, η οποία είναι «ποιο ανθρώπινη και ποιο δημοκρατική» -όπως είπε- από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εδώ αισθανόμαστε την ανάγκη ως TRIBUNE να παραθέσουμε με τη σειρά ποιες χώρες συμμετέχουν σε αυτή την «πιο ανθρώπινη και πιο δημοκρατική» οικονομική ένωση.
Είναι η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και η Ρωσία, όλες πασίγνωστες για τα δημοκρατικά τους καθεστώτα και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Για να πάρετε μια ιδέα, τη Λευκορωσία κυβερνά ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος είναι πρόεδρος από τις 20 Ιουλίου 1994 μέχρι σήμερα και είναι γνωστός ως «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης».
Σε αυτό τον μετασοβιετικό παράδεισο «δεν επικεντρωνόμαστε στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ή σε ποια ηλικία θα συνταξιοδοτηθούν οι δικαστές.
»Επικεντρώνουμε σε συγκεκριμένα παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρέπει να προκάλεσε μαζικό ενθουσιασμό στους άμοιρους Σκοπιανούς.
Ρωσική ανάμιξη στο Σκοπιανό
O Βλαντιμίρ Τσιζόφ αρνήθηκε ότι η Ρωσία ενεπλάκη στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.
Στο ερώτημα του MIA εάν γνωρίζει τον Ιβάν Σαββίδη, απάντησε: «Λοιπόν, δεν τον έχω συναντήσει. Ξέρω ότι αυτό το άτομο υπάρχει. Έκανε περιουσία από τις καπνοβιομηχανίες. Ξοδεύει χρήματα στο ποδόσφαιρο, τα χρήματα που έβγαλε από τον καπνό. Είναι εθνικά Έλληνας. Νομίζω ότι γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Αγόρασε μια ποδοσφαιρική ομάδα στην Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ και έχει εμπλακεί σε σχετικά περιστατικά, αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες», είπε, για να απαντήσει στη συνέχεια ότι εάν υπάρχουν στοιχεία ότι ενεπλάκη στο (σ.σ. Σκοπιανό) ζήτημα πρέπει να ερωτηθεί, ωστόσο, όπως αναρωτήθηκε, γιατί η Ελλάδα έπρεπε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες που δεν είχαν καμία σχέση με αυτό;
Ωστόσο, όπως συνέχισε, «ήταν ένα ατυχές γεγονός» η διπλωματική κρίση με την Ελλάδα και ότι τα κοινά φιλικά συναισθήματα μεταξύ των δύο λαών είναι ισχυρότερα.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες εις βάρος Ρώσων επιχειρηματιών, ότι χρημάτισαν για να δημιουργηθεί αναταραχή στην ΠΓΔΜ, απάντησε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τέτοια περιστατικά στην ΠΓΔΜ, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες ιδιωτών.
Συνέπειες στην ΠΓΔΜ εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Στο παρελθόν ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ είχε δηλώσει, αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, ότι «υπάρχουν λάθη που επιφέρουν συνέπειες».
Του ζητήθηκε να αποσαφηνίσει τη δήλωση του, πράγμα που έκανε.
«Εάν το σχέδιο να ενταχθεί η Μακεδονία στο ΝΑΤΟ πετύχει, ασφαλώς θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις γιατί θα πρέπει να υπολογίσουμε τους κινδύνους και τα συμφέροντά μας σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων. Αλλά δεν είναι κάτι που προσπαθούμε να αποκρύψουμε», είπε.
Και όπως το έκανε ακόμα πιο σαφές, «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις δικές της συμμαχίες και να κάνει τα δικά της λάθη καθ οδόν.
»Αλλά, βεβαίως, αυτές οι πολιτικές αποφάσεις έχουν φυσικά συνέπειες».
Και μετά εξήγησε τις «συνέπειες»:
«Εάν η Μακεδονία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να πληρώσετε δύο τοις εκατό του ΑΕΠ σας για την άμυνα.
»Δεν ξέρω αν ο μακεδονικός λαός είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό. Για άμυνα. Ενάντια σε ποιον; Ενάντια σε ποιον θα προετοιμαστούν οι ένοπλες δυνάμεις της Μακεδονίας για να υπερασπιστούν τη χώρα;».
Στην επισήμανση του MIA ότι τα Σκόπια ήδη στέλνουν στρατιώτες σε αποστολές του ΝΑΤΟ, παρά ότι δεν είναι χώρα του ΝΑΤΟ, είπε:
«Ναι, αλλά θα πρέπει αν στείλετε πολλούς περισσότερους. Ίσως μερικοί σκοτωθούν. Θεός φυλάξοι».
Εδώ το MIA τόνισε στον Ρώσο διπλωμάτη ότι καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν είναι υποχρεωμένη να στέλνει στρατιώτες.
Του ζητήθηκε επίσης να τοποθετηθεί στη δήλωση του πρώην Ρώσου πρέσβη στα Σκόπια, ο οποίος είπε ότι εάν η ΠΓΔΜ ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα είναι «νομιμοποιημένος στόχος» για τη Ρωσία.
Αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις συναδέλφων του, δίχως να ανακαλεί την απειλή εις βάρος της μικρής βαλκανικής χώρας.
Ανησυχίες
Απαντώντας στο ερώτημα εάν ανησυχεί σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχής, ο Βλαντιμίρ Τσιζόφ είπε ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο του ντόμινο.
«Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα σε άλλα μέρη των Βαλκανίων, βεβαίως. Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Ίσως και στην Ανατολική Μεσόγειο, εάν πιάσουμε την Κύπρο ή τις ελληνοτουρκικές διαφορές».tribune