Τετάρτη
“Δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα τη σεβαστώ”. Προσπάθησε να κατευνάσει όσους Έλληνες πίστεψαν ή πιστεύουν σε αλλαγή ή ακόμη και κατάργηση της συμφωνίας και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι δεν πρόκειται να κάνει “ζημιά”. Μόνο που οι συμφωνίες δεν είναι όπως τα “σιροπάκια” που μας έδιναν με το ζόρι όταν ήμασταν μικροί και κλείναμε τη μύτη για να τα πιούμε.
Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι “σιροπάκι”! Η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης μπορεί να κοστίσει
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του επαφή με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, έκανε μια τοποθέτηση με την οποία εμφανώς προσπάθησε να ικανοποιήσει και τους “μέσα” και τους “έξω”.
“Δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα τη σεβαστώ”. Προσπάθησε να κατευνάσει όσους Έλληνες πίστεψαν ή πιστεύουν σε αλλαγή ή ακόμη και κατάργηση της συμφωνίας και ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι δεν πρόκειται να κάνει “ζημιά”.
Μόνο που οι συμφωνίες δεν είναι όπως τα “σιροπάκια” που μας έδιναν με το ζόρι όταν ήμασταν μικροί και κλείναμε τη μύτη για να τα πιούμε.
Ειδικότερα για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ισχύσει τέτοια αντιμετώπιση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Με το να προσπαθεί να διατηρήσει εκλογικές ισορροπίες -όπως πιστεύει- και ταυτόχρονα να είναι σύμφωνη με όσα επιθυμούν οι έξω, δεν πρόκειται να καταφέρει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να ηττηθούμε.
Συνεπώς είτε θα πρέπει να αποφασίσει την ακύρωση της συμφωνίας, είτε θα πρέπει να την εκμεταλλευθεί! Δεν χρησιμοποιούμε τυχαία το εκμεταλλευθεί, γιατί η συμφωνία παρέχει πολλά περιθώρια εκμετάλλευσης.
Θα επικεντρωθούμε ξανά στην αμυντική συμφωνία. Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει στείλει πριν αλλά και μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου έγγραφα στο ΥΠΕΘΑ με τα οποία ζητά νε ολοκληρωθεί η αμυντική συμφωνία. Με πολλούς τρόπους η κυβέρνηση Ζάεφ έχει δείξει στην Αθήνα ότι επιθυμεί να προχωρήσει στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ αλλά και προς την ΕΕ έχοντας οδηγό την Ελλάδα. Δεν θέλουν τη Βουλγαρία η οποία το τελευταίο διάστημα δείχνει ιδιαίτερα κινητική και προσπαθεί να μοιραστεί τουλάχιστον με την Ελλάδα το έργο αναδιοργάνωσης των ΕΔ της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και τον έλεγχο του εναέριου χώρου της.
Πριν τις εκλογές η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αμυντική συμφωνία “φρέναρε” λόγω εκλογών. Λάθος. Μετά από τις εκλογές τι την φρενάρει;
Θα επαναλάβουμε ότι υπάρχει και σοβαρή οικονομική διάσταση στο θέμα. Αναδιοργάνωση των ΕΔ της γειτονικής χώρας σημαίνει αγορές. Κι επειδή τα οικονομικά τους δεν επιτρέπουν πολυτέλειες είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν σε αγορές μεταχειρισμένου υλικού. Το οποίο ελληνικές εταιρείες και μπορούν και πρέπει να αναλάβουν σ΄ ότι χρειαστεί για αναβαθμίσεις, εκσυγχρονισμούς και συντηρήσεις.
Μας ενδιαφέρουν όλα αυτά ή όχι;
Αν όχι τότε η κυβέρνηση πρέπει να το πει και να προχωρήσει σ΄ αυτό που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε ανακοινώσει. Ότι δηλαδή η ΝΔ θα καταργήσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
militaire.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Sélection du message
-
Ανάλυση-''βόμβα'' Οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσουν πόλεμο εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ανάμε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου