14/10/19
Ο Τούρκος πρόεδρος αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ - Στην καταδίκη της Τουρκίας για της ενέργειές της στη βόρεια Συρία προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο
Μαίνεται το πολεμικό μέτωπο στη βόρεια Συρία, με τα τουρκικά πυρά να προκαλούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, διαταρράσοντας τις ισορροπίες και πυροδοτώντας ζωηρές ανησυχίες περί αναζοπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια στιγμή, στη σκακιέρα έχει μπει ένας ακόμη παίκτης: οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη διεθνή καταδίκη για τις ενέργειές του και τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλλει οι ΗΠΑ, συνεχίζει ακάθεκτος και αποφασιμένος να προχωρήσει σε βάθος την εππιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». «Θα φτάσουμε μέχρι τέλους», το μήνυμα του Τούρκου προέδρου όπου συμπυκνώνονται οι προθέσεις ενός σουλτάνου ο οποίος επενδύει απόλυτα στην επεκτατική πολιτική.
Εμμένει στη ρητορική του συνεχίζοντας να αποκαλεί τρομοκράτες τους Κούρδους και «δικαιολόγωντας» έτσι με τον τρόπο του τον λόγο της επέμβασης. Στις απειλές της Ουάσινγκτον απαντά χρησιμοποιώντας την κλασική μέθοδο, την επίδειξη ισχύος.
«Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης» υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας περαιτέρω το θερμόμετρο της διεθνούς ανησυχίας.
«Δεν υποχωρούμε»
«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές» τόνισε με νόημα απαντώντας στα προειδοποιητικά μηνύματα των ΗΠΑ.
Επανήλθε, δε, στις κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στο προσφυγικό. Καταφέρθηκε εναντίον της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την κριτική που ασκούν σε βάρος της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και ζήτησε διεθνή χρηματοδότηση για τα σχέδια της Άγκυρας για μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία.
Δήλωσε πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει τους υπό την ηγεσία των Κούρδων μαχητές από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.
Η ΕΕ καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία
Στην καταδίκη της Τουρκίας για της ενέργειές της στη βόρεια Συρία προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 17 - 18 Οκτωβρίου.
Επιγραμματικά το Συμβούλιο της ΕΕ αναφέρει:
«H EE καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να υποφέρουν και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, με αποτέλεσμα παρεμποδίζεται η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οι προοπτικές για τον ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία γίνονται όλο και πιο δύσκολες και υπονομεύεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από τη δι9εθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση του Da'esh. [...]
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας. Αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012.
Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικός παράγοντας στην κρίση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Στο πλαίσιο αυτό, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας με τις δραματικές της συνέπειες συνεχίζεται, η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν αμέσως την εξαγωγή ολικών συστημάτων στην Τουρκία.
Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν θα παράσχει οικονομική βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής, όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών. Η ΕΕ εξακολουθεί να συμμετέχει στις προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων αναγκών».
Θέση απέναντι στον τουρκικό στρατό παίρνει ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τελ Τάμερ στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσαν σήμερα τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μετά την συμφωνία που σύναψε η Δαμασκός με τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή αυτή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.
Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε έναν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας ως το δυτικό.
Ο συνολικός αριθμό των νεκρών «τρομοκρατών», όπως τους αποκαλεί η Τουρκιά, από την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», είναι 550.
Οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν τον αυτοκινητόδρομο αυτόν χθες Κυριακή. Η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.
Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας διευκρίνισε σήμερα ότι η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με την Δαμασκό περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.
Η συμφωνία αυτή προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μάνμπιτζ ως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Reuters ο Μπάντραν Τζία Κουρντ.
Οι κουρδικές αρχές της Συρίας αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για την προστασία της περιοχής την περιοχή μετά «το πράσινο φως που έδωσαν» οι ΗΠΑ για την τουρκική επίθεση σε αυτήν.
Επίθεση Ερντογάν στο ΝΑΤΟ
Το Μάνμπιτζ και το Κομπάνι ονομάτισε και επίσημα ως τους επόμενους στόχους των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Φαίνεται ότι η επιχείρηση της Τουρκίας δεν θα έχει πρόβλημα στο Κομπάνι καθώς η Ρωσία έδειξε θετική προσέγγιση» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν να ξεκινήσει το ταξίδι του για το Αζερμπαϊτζάν.
«Όσο για το Μαντζίμπ, είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης της απόφασής μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα τη Δευτέρα τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν ότι τουρκικά στρατεύμετα έχουν πάρει θέσεις στα περίχωρα του Μάνμπιτζ.
Ο Ερντογάν εξαπέλυσε, επίσης, λεκτική επίθεση κατά των ΜΜΕ της Δύσης κατηγορώντας τα για παραπληροφόρηση υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δεν είναι σε πόλεμο με τους Κούρδους αλλά πολεμάει μια τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε, τέλος, και κατά των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναρωτώμενος «θα σταθείτε στο πλευρό του συμμάχου σας ή θα σταθείτε δίπλα στους τρομοκράτες;» «Και φυσικά κανείς δεν απαντά» συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.
Τη λήψη μέτρων σε βάρος της Άγκυρας εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
Τις περαιτέρω ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στη βόρεια Συρία συζητεί σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο της ΕΕ Εξωτερικών Υποθέσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις.
Σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε μια κοινή ευρωπαϊκή στάση το Συμβούλιο της ΕΕ, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών την κρατών - μελών, η ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν θα εξετάσει όλα τα νέα δεδομένα που αφορούν στην Τουρκία και παράλληλα θα προετοιμάσει το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ) που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 17 - 18 Οκτωβρίου.
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επανέλαβε την απόφαση της χώρας του να παγώσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και «άλλα μέτρα», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν εμφανίστηκε πολύ λιγότερο αισιόδοξος για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες μας, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να σταματήσουμε τις τουρκικές ενέργειες στη βόρεια Συρία». Ο Πέκα Χάβιστο, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι ελπίζει η πρωτοβουλία αρκετών κρατών - μελών της ΕΕ να «παγώσουν» τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία να γίνει συνολική θέση της ΕΕ.
Παρά ταύτα, ο δρόμος για μια κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς τα κράτη - μέλη εμφανίζονται διχασμένα ως προς την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει η γείτονα χώρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών και οι πρωτεύουσες των κρατών - μελών προσπαθούν να διαχωρίσουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου από αυτές στη Βόρεια Συρία, ώστε να υπάρξει διαφορετική απάντηση για κάθε μια από αυτές.
Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ απαιτείται ομοφωνία των κρατών - μελών και όχι ειδική πλειοψηφία και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εμφανίζονται μοιρασμένοι σε τρία «στρατόπεδα». Κάποια κράτη - μέλη, όπως η Γαλλία, επιθυμούν μια σκληρή, κοινή, στάση της ΕΕ απέναντι στην Άγκυρα τόσο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα ανοικτά της Κύπρου όσο και για την εισβολή στη βόρεια Συρία. Άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμα να λάβουν μέτρα κατά της Τουρκίας καθώς ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια στάση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, που ενδέχεται να υποστηρίξουν τις πολιτικές του προέδρου Ερντογάν , ιδίως στο ζήτημα της βόρειας Συρίας.
Προς το παρόν τα όποια «ευρωπαϊκά αντίμετρα» έχουν ληφθεί σε επίπεδο κρατών - μελών, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία. η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, ενώ την ίδια θέση υιοθέτησε και η - εκτός ΕΕ – Νορβηγία.
ΠΗΓΗ: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου