Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου - RIA Novosti. Η Αθήνα άσκησε βέτο στη δήλωση του ΝΑΤΟ υπέρ της Άγκυρας το βράδυ της Παρασκευής μετά από τους θανάτους 30 Τούρκων στρατιωτών στο Idlib, ανέφερε η εφημερίδα «Το Βήμα»
"Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες στη Μόνιμη Αποστολή της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σε επίπεδο αναπληρωτών μόνιμων αντιπροσώπων συμφωνήθηκε το κείμενο, το οποίο δεν περιελάμβανε την Ελληνική πρόταση να αναφερθεί η συμμόρφωση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η οποία υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2016 ", γράφει η εφημερίδα.
Το αίτημα της Αθήνας, σύμφωνα με την εφημερίδα, συναντήθηκε με ισχυρή αντίσταση από αρκετές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.
Η Τουρκία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία των πολιτικών διαβουλεύσεων που προβλέπει η Συνθήκη της Ουάσινγκτον σε περίπτωση απειλής σε ένα από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
"Η αρχική συνάντηση στο επίπεδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων την Παρασκευή το πρωί τελείωσε χωρίς κοινή δήλωση, αλλά η κατάσταση άλλαξε αργότερα εκείνη την ημέρα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία ζήτησε βοήθεια για την αεροπορική άμυνα, τις πληροφορίες και ούτω καθεξής, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία συμμαχίας για αυτά τα θέματα, τουλάχιστον όχι σε αυτό το στάδιο », γράφει η δημοσίευση.
Η Ελλάδα ανησυχεί για την κατάσταση στα σύνορά της με την Τουρκία, αφού η Άγκυρα δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει τη ροή των προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη. Η Αθήνα έχει μεγιστοποιήσει την προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της με την Τουρκία.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν με την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου 2016 για ένα κοινό σχέδιο για την καταπολέμηση της μεταναστευτικής κρίσης. Προβλέπει ειδικότερα την κατανομή των χρημάτων στην Άγκυρα για την υποδοχή των προσφύγων, την επιστροφή στην Τουρκία όλων των παράνομων μεταναστών που έφθασαν στην Ελλάδα από το Τουρκικό έδαφος καθώς και την υποδοχή των νόμιμων μεταναστών από την Συρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια βάση έναν προς έναν.
Η κλιμάκωση στο Idlib
Η κατάσταση στο Idlib κλιμακώθηκε όταν οι τρομοκράτες από την ομάδα Hayat Tahrir al-Sham * προκάλεσαν μια μεγάλη επίθεση στις θέσεις του συριακού στρατού στις 27 Φεβρουαρίου. Οι κυβερνητικές δυνάμεις επέστρεψαν τα πυρά.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μαζί με τους μαχητές , ο Τουρκικός στρατός, ο οποίος δεν έπρεπε να ήταν εκεί, έπεσε κάτω από τα πυρά. Ως αποτέλεσμα, 33 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Την ίδια στιγμή, η Ρωσική πλευρά έλαβε μέτρα για πλήρη κατάπαυση του πυρός από τη Συριακή πλευρά και εξασφάλισε την εκκένωση των νεκρών και τραυματιών στην Τουρκία.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν συγκάλεσε μια σύσκεψη ασφαλείας μετά την επίθεση. Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ επρόκειτο να διεξαγάγει διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη Συρία την Παρασκευή, απαντώντας στο αίτημα της Άγκυρας. Το υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. δήλωσε στο RIA Novosti ότι υποστηρίζει την Άγκυρα ως σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ και «εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για την καλύτερη υποστήριξη της Τουρκίας σε αυτή την κρίση.
*Τρομοκρατική οργάνωση που απαγορεύεται στη Ρωσία
https://ria.ru/20200229/1565356310.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου