2 Σεπτεμβρίου 2020,
ΗΠΑ: Ομογένεια και Ελληνο-Εβραϊκό λόμπι χαιρετίζουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
TRIBUNE
Διαβάστε σχετικά για American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), Γιώργος Χωριάτης, Γκας Μπιλιράκης, Ελληνική Ομογένεια, Έντι Ζεμενίδης, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Ντέιβιντ Χάρις, Ρόμπερτ Μενέντεζ, Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC),
Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να άρει προσωρινά και μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, χαιρετίστηκε από φίλους της Κύπρου στο Κογκρέσο, οργανισμούς της Ελληνοαμερικανικής και της Αμερικανοεβραϊκής Κοινότητας.
Ο πρωτεργάτης του Νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, με ανακοίνωσή του εξέφρασε χαρά για την αναγνώριση της σημασίας της σχέσης των ΗΠΑ με την Κύπρο, ενός αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου.
«Είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας να αρθούν αυτοί οι ξεπερασμένοι περιορισμοί δεκαετιών στις πωλήσεις όπλων και να εμβαθύνει η σχέση ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει ο δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης, ο οποίος σημειώνει ότι παρά την μεγάλη καθυστέρηση, επιτρέποντας τις πωλήσεις μη φονικού εξοπλισμού ασφαλείας, σε συνδυασμό με την προηγούμενη ανακοίνωση από τις ΗΠΑ ενός προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αντικατοπτρίζει την κρίσιμη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Κυπριακής, Δημοκρατίας και την αυξανόμενη σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Χαιρετίζω αυτό το μήνυμα της δέσμευσης μας για μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση με την Κύπρο και προσβλέπω στη συνέχιση της εφαρμογής του Νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι το θεμέλιο μιας βιώσιμης και διαρκούς πολιτικής των ΗΠΑ σε αυτήν τη σημαντική περιοχή του κόσμου», καταλήγει η δήλωση του επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, ο δημοκρατικός βουλευτής του Ρόουντ Άιλαντ, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, υπενθύμισε ότι πριν τέσσερα χρόνια ξεκίνησε την προσπάθεια άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, επειδή δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
«Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τελικά το ήρε, καθιστώντας την Αμερική και την ανατολική Μεσόγειο πιο ασφαλή».
Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Φλόριδας, Κώστας Μπιλιράκης, με ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter αναφέρει οι αμερικανικές αξίες και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ προωθούνται μέσω μιας ισχυρότερης διμερούς σχέσης με την Κύπρο.
«Σήμερα, είμαι ενθουσιασμένος που ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο άσκησε τις διατάξεις του #EastMedAct –το οποίο συνέτα
ξα– για να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και να επιτρέψει μη φονική βοήθεια».
ΑΧΕΠΑ
Η ΑΧΕΠΑ με δήλωση του υπάτου προέδρου της, Γιώργου Χωριάτη, χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.
«Συγχαίρουμε την κυβέρνηση Τραμπ που αναγνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν αυτήν την ενέργεια που ενισχύει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Χωριάτης.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως στρατηγικό εταίρο, ειδικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παροχή περιφερειακής σταθερότητας, και αυτή η μερική άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων είναι το επόμενο λογικό βήμα στην εξέλιξη της σχέσης που ξεκίνησε με τη δήλωση προθέσεων του 2018».
Ο Γιώργος Χωριάτης πρόσθεσε ότι η σημασία και η ουσία αυτής της απόφασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια εποχή που κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Παράλληλα ευχαρίστησε τα μέλη του Κογκρέσου και ιδίως τον γερουσιαστή Μενέντεζ που υποστήριξαν στο Καπιτώλιο την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και επαίνεσε την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα για την διαφωτιστική της προσπάθεια.
Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζητώντας του να ασκήσει την εξουσία του που παραχωρήθηκε με προεδρικό διάταγμα και να άρει τους περιορισμούς που εμποδίζουν την πώληση αμυντικών συστημάτων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
HALC – AJC
Τις κοινές τους προσπάθειες επί επτά έτη για να γίνει ψηφιστεί ο νόμος για την Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζουν ανακοίνωση η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), που θεωρούσαν το EastMed Act ως θεμελιώδες επόμενο βήμα για τη δημιουργία ολοένα και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των βασικών δημοκρατικών χωρών της περιοχής και υποστήριξαν μέτρα για να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ένας πλήρης στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Η νομοθεσία έδωσε προτεραιότητα στην άρση του απαρχαιωμένου εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.
«Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο αποτελεί ορόσημο στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στην ολοένα και πιο ενσωματωμένη Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AJC, Ντέιβιντ Χάρις.
«Δεδομένης της στρατηγικής θέσης της Κύπρου και των βασικών διπλωματικών δεσμών στην περιοχή, οι ΗΠΑ χρειάστηκαν να έχουν ουσιαστική σχέση ασφάλειας με τη Λευκωσία.
»Η σημερινή κίνηση, σε συνδυασμό με την ένταξη της Κύπρου στο Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ), ενισχύει μια κρίσιμη σχέση με μια αδελφή δημοκρατία σε μια στρατηγικά ζωτικής σημασίας περιοχή», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, υπέρμαχος της υποστήριξης των ΗΠΑ στην τριμερή στρατηγική σχέση Ελλάδα, Κύπρου και Ισραήλ.
«Από το 2014, όταν ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η Κύπρος είναι «στρατηγικός εταίρος» των Ηνωμένων Πολιτειών, προσβλέπουμε σε αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης.
«Χάρη στο Νόμο East Med, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δόθηκε η ώθηση να κάνει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στη σχέση των ΗΠΑ με την Κύπρο. Αυτό επίσης στέλνει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα βέτο στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Λευκωσίας».
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου