ΜΑΡΑΘΙΑΣ
ΠΈΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΊΟΥ 2016
2016 © AFP / Πάτρικ Kovarik
Παρίσι, 23 Ιούνιος - RIA Novosti. Σε ένα άλλο κύμα των διαδηλώσεων κατά των μεταρρυθμίσεων εργασίας στη Γαλλία την Πέμπτη συμμετείχαν 70-200 χιλιάδες άνθρωποι, αναφέρει Agence France-Presse [1].
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης 'Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CGT), Philippe Martinez, στις δράσεις σε όλη τη χώρα στις 23 Ιουνίου παρέστησαν' πάνω από 200 χιλιάδες άτομα. 'Στο Παρίσι, τα συνδικάτα υπολόγισαν 60.000 συμμετέχοντες.
Με τη σειρά της, η αστυνομία δίνει πιο μετριοπαθείς αριθμούς: 70000 - στη χώρα, με 20.000 στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, την Πέμπτη συνελήφθησαν 113 διαδηλωτές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, στο Παρίσι, μετά από προσωπική επιθεώρηση, για κατοχή αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της αστυνομίας (πέτρες, κροτίδες).
Τη Δευτέρα, ο νομάρχης της αστυνομίας του Παρισιού ανακοίνωσε την απόφαση για την απαγόρευση την προγραμματισμένη για τις 23 Ιουνίου, μαζική διαδήλωση των επτά συνδικαλιστικών οργανώσεων στη διαδρομή από την Βαστίλη στην Place de la Nation λόγω των φόβων των ταραχών που έγιναν στις 14 Ιουνίου κατά την τελευταία διαδήλωση , η οποία έληξε με ταραχές και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε σκληρή κριτική της ευρείας αντιπολίτευσης στη Γαλλία, από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά, πολλοί που την χαρακτήρισαν παραβίαση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Μετά την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της Ένωσης με τον Υπουργό εσωτερικών Bernard από Kasnavi την εκδήλωση συντόνισε με αλλαγμένη την διαδρομή από την πλατεία της Βαστίλης για ένα μικρό κύκλο μισού χιλιομέτρου και πίσω σε αυτήν.
Τους τελευταίους μήνες, στη Γαλλία πραγματοποιούνται τακτικά μαζικές απεργίες και διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης της εργασίας, μια πράξη που στις 10 Μαΐου πέρασε δυναμικά μέσω της κάτω βουλή του Κοινοβουλίου. Συχνά οι διαδηλώσεις συνοδεύονται από συγκρούσεις και ταραχές. Λόγω των κακοποιών υπάρχουν πολλά καμένα αυτοκίνητα, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων και κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων. Σε απάντηση στις ενέργειες των ταραχοποιών, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.
Η Προτεινόμενη από την κυβέρνηση του Manuel Valls, η απελευθέρωση της εργατικής νομοθεσίας θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη Γαλλία, ωστόσο, το νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά από εξαιρετικά αντιδημοφιλή μέτρα στην «αριστερά» που επιτρέπουν να αυξηθεί η διάρκεια της εργάσιμης ημέρας στις επιχειρήσεις, και να απλουστευθεί η διαδικασία της απόλυσης των εργαζομένων.
Η γαλλική κυβέρνηση , συνειδητοποιώντας ότι για να περάσει το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας με παραδοσιακό τρόπο θα αποτύχει, επικαλέστηκε το άρθρο 49. 3 του Συντάγματος, με το οποίο ο Πρωθυπουργός, πεπεισμένος για την ανάγκη για την υιοθέτηση του νόμου, δυναμικά παίρνει ένα έγγραφο μέσω του Κοινοβουλίου χωρίς συζήτηση και ψηφοφορία.
France Presse
(https://www.afp.com/)
http://ria.ru/
koutsavaki