- Οι ΗΠΑ πίσω από τον πόλεμο της Υεμένης
19/1/2017
Το 2009, η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2009 να δοθεί στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τις εξαιρετικές προσπάθειές του για την ενίσχυση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών - Η Επιτροπή έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο όραμα του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα (αλλά με ηλεκτρομαγνητικά όπλα τύπου HAARP, που τυγχάνει να έχει και η ίδια η Νορβηγία)
Picture
Τουλάχιστον 26.171 βόμβες έριξαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις το 2016 σε 7 συνολικά χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Στην τελευταία χρονιά της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, οι βομβαρδισμοί αυξήθηκαν κατά 3.000 χτυπήματα σε σχέση με το 2015.
Σύμφωνα με τα νέα διαθέσιμα στοιχεία του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που παρουσιάζει ο Independent, ο αμερικανικός στρατός έριξε 26.171 βόμβες, 3.000 περισσότερες από το 2015. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές έπληξαν τη Συρία (12.192) και το Ιράκ (12,095).
Τα στοιχεία πιθανόν να είναι μικρότερα από τα πραγματικά, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις για βομβαρδισμούς που δεν καταγράφονται, ενώ πολλαπλές βόμβες καταγράφονται ως «ένα χτύπημα» βάσει των ορισμών του Πενταγώνου.
Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν το 79% όλων των βομβαρδισμών των συμμάχων το 2016. Υπογραμμίζει επίσης ότι έχουν αυξηθεί επί της προεδρίας Ομπάμα τα χτυπήματα με drones, δηλαδή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στρατού, πολλά εκ των οποίων κρατούνται μυστικά.
Οι ΗΠΑ πίσω από τον πόλεμο της Υεμένης - Ο πόλεμος που αποσιωπάται από τα ΜΜΕ
Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου τα WikiLeaks έδωσαν στη δημοσιότητα τα μυστικά 'Yemen Files', σχετικά με τον πόλεμο στην Υεμένη.
Τα αρχεία 'Υεμένη' είναι μια συλλογή από περισσότερα από 500 έγγραφα που πάρθηκαν από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαναά, στην Υεμένη. Περιλαμβάνει περισσότερα από 200 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 300 αρχεία PDF. Μια συλλογή με λεπτομέρειες από επίσημα έγγραφα και αλληλογραφία που αφορούν την Υπηρεσία Στρατιωτικής Συνεργασίας (OMC) που βρίσκεται στην αμερικανική πρεσβεία. Η συλλογή καλύπτει την περίοδο από το 2009 μέχρι λίγο πριν από τον πόλεμο που ξέσπασε στην Υεμένη κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2015. Μια περίοδος που καλύπτει τόσο την Χίλαρι Κλίντον ως υπουργό (2009-2013) όσο και τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του Τζον Κέρι.
Ο Julian Assange, είχε τότε δηλώσει: «Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει παράγει 3.150.000 εκτοπισμένους. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει παράσχει τις περισσότερες από τις βόμβες και συμμετέχει ενεργά στη διεξαγωγή του ίδιου του πολέμου, τα Ρεπορτάζ για τον πόλεμο στην αγγλική γλώσσα είναι εμφανώς σπάνια".
Η Υεμένη είναι σημαντικά στρατηγικού ενδιαφέροντος, καθώς η Υεμένη ελέγχει ένα στενό σημείο στην Ερυθρά Θάλασσα και της διώρυγας του Σουέζ, μέσω των οποίων το 11% του παγκόσμιου πετρελαίου περνά κάθε μέρα. Επιπλέον, η Υεμένη συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία (στα βόρεια) και το Ομάν (στα ανατολικά) και έχει πρόσβαση στην Αραβική Θάλασσα, μέσω του οποίου ένα άλλο 20% του παγκόσμιου πετρελαίου περνά από τα στενά του Ορμούζ (συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας και Ιράν). Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να ελέγξει μια θύρα στην Υεμένη για να αποφευχθεί η πιθανή στένωση των αποστολών του πετρελαίου από το Ιράν κατά μήκος των Στενών του Ορμούζ ή από χώρες οι οποίες μπορούν να ελέγχουν άλλο μονοπάτι μεταφοράς πετρελαίου κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας.
Τα 'Αρχεία Υεμένη' είναι έγγραφες αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ εξοπλίζουν, προσφέρουν κατάρτιση και χρηματοδότηση σε όλες τις δυνάμεις της Υεμένης μέχρι να αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος. Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, την προμήθεια πολλών διαφορετικών τύπων όπλων: αεροσκάφη, πλοία, οχήματα, προτάσεις για τον έλεγχο της θαλάσσιας ασφάλειας των συνόρων και προμήθεια της Υεμένης βιομετρικών συστημάτων των ΗΠΑ.
Μια παρουσία των ΗΠΑ παρέμεινε στη χώρα μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, όταν οι ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής μεταξύ των διαφορετικών παρατάξεων στη χώρα. Ο πόλεμος ξέσπασε ένα μήνα αργότερα.
antimedia.gr