ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2017
© RIA Novosti. Ναταλία Seliverstov
Αθήνα , 27 Ιανουαρίου — RIA Novosti, ο Γκενάντι Μελνίκ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά ασταθές» και ευνόησε μια σημαντική πτώση, αναφέρει η Εφημερίδα «Η καθημερινη [1]» σε σχέση με την έκθεση η οποία θα υποβληθεί στη Εκτελεστική Επιτροπή στις 6 Φεβρουαρίου.
Τώρα το Εθνικό χρέος της Ελλάδας είναι περίπου 320 δις ευρώ, είναι περισσότερο από το 181% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ έχει λάβει υπόψη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους, που εγκρίθηκαν από το Eurogroup τον Δεκέμβριο, αλλά θεωρεί ότι αυτά είναι ανεπαρκή, γράφει η εφημερίδα. Το Ταμείο δίνει έμφαση ότι ακόμη και αν η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, αυτές δεν θα είναι σε θέση μέσα από την ανάπτυξη για να απαλλαγεί από τα προβλήματά της.
Υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, έτσι ώστε το χρέος θα μπορούσε να γίνει «βιώσιμο», αναφέρει αποσπάσματα το δημοσίευμα.
«Η Ανάλυση του ΔΝΤ με βάση τις χαμηλότερες εκτιμήσεις ανάπτυξης στην Ελλάδα, με 0. 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ που είναι χαμηλότερο από την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και όπως και το πρωτογενές πλεόνασμα 1. 5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αντί για περαιτέρω ανακούφιση του χρέους (οι Ευρωπαίοι) προσφέρουν αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα — γράφει η εφημερίδα. Όσο για το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη για πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, την επέκταση της περιόδου χάριτος και την αναβολή των πληρωμών τόκων μέχρι το έτος 2040, την επέκταση των ευρωπαϊκών δανείων από 2070 και μια μείωση του ποσοστού των δανείων του ΕΤΧΣ και ΕΜΣ σε λιγότερο από 1. 5% για μια περίοδο 30 ετών.
Με αυτή της λύσης, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν στην περιοχή από 15-20% του ΑΕΠ, το οποίο θεωρείται να είναι βιώσιμο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Ακόμη και με αυτά τα μέτρα, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η δυναμική του χρέους θα παραμείνει εξαιρετικά ευαίσθητη. Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα θα περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ, τότε και πάλι τίθεται υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, τα επιτόκια των δανείων, του ΕΤΧΣ και του ΕΜΣ πρέπει να μειώνονται σχεδόν στο μηδέν σε 0. 25 τοις εκατό για 30 χρόνια.
Το ΔΝΤ τόνισε ότι δημόσιες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους θα γίνουν πολύ μεγάλες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επειδή η «Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές, που λαμβάνονται από το επίσημο τομέα αγοράς δανείων» σε μια τιμή που θα κρατήσει το χρέος βιώσιμο. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι αποφάσεις προσφέρουν μόνο προσωρινή ανακούφιση στο εθνικό χρέος, αλλά δεν μειώνει το χρέος στο μέλλον μέχρι το 2060, σύμφωνα με την ανάλυση του Ταμείου.
Το βασικό σενάριο, το ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος, αναμένεται να φτάσει τα 170% του ΑΕΠ έως το 2020 και 164% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και στη συνέχεια θα αυξηθεί στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060. Ως εκ τούτου, οι ανάγκες για δανεισμό στην Ελλάδα θα αυξηθούν στο 15% του ΑΕΠ το 2024 και στο 20% του ΑΕΠ από 2031, φθάνοντας 33% μέχρι το 2040 και το 62% του ΑΕΠ έως το 2060, ανέφερε η έκθεση. Το ΔΝΤ απαιτεί την υιοθέτηση μέτρων που θα εφαρμοστούν, και μετά από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας το 2018.
References
↑ Катимерини
( http://www.kathimerini.gr/ )
https://ria.ru