Τρίτη
Δευτέρα
Η μετάβαση στη δραχμή δεν θα αργήσει
Η έξοδος στις αγορές» Η Κυρίαρχη Ιδεολογία μας.
Δημοσκόπηση Spiegel: 44% Σουλτς, 38% Μέρκελ αν εκλεγόταν απ’ ευθείας καγκελάριος
Δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά τη διακοπή της δίκης της Siemens
Ajoutée le 24 févr. 2017
Δηλώσεις της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και εκπροσώπου του υπό σύσταση σωματείου «Ένωση Προσώπων Πολιτών Δικαιοσύνη για Όλους» μετά τη διακοπή της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens
Τρόπο “χρυσώματος του χαπιού” για τη νέα μείωση των συντάξεων ψάχνει η κυβέρνηση
Κυριακή
ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
ΠΩΣ ΕΝΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΣΑΝΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Οι Ελληνικές Τράπεζες είχαν στην κατοχή τους Ελληνικά ομόλογα τα οποία έπρεπε να εξοφλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά την ημερομηνία λήξεώς των.
Το Ελληνικό δημόσιο παρέχει και παρείχε εγγυήσεις στις Ελληνικές Τράπεζες για να δανείζονται με χαμηλό επιτόκιο χρήματα από την ΕΚΤ, και προσφάτως κατά το παρελθόν, τα τελευταία έξι χρόνια, κατεύθυνε και οδήγησε μεγάλα ποσά προς τις Τράπεζες, με το επιχείρημα της ανακεφαλαιοποίησής τους, της στήριξης του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος.
Τι σημαίνει όμως ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, επί της ουσίας σημαίνει ενίσχυση με κεφάλαια τις Τράπεζες για να “πληρούν”, να ικανοποιούν, τους όρους και τις προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει η διεθνής και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ούτως ώστε να είναι βιώσιμες ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα-επιχειρήσεις.
Από πού αντλούν τα κεφάλαια αυτά για την ανακεφαλαιοποίησή τους οι Τράπεζες ;
Λογικά σκεπτόμενος ο κάθε αναγνώστης μας, θα σκεφτεί, ότι θα έπρεπε να αυτοχρηματοδοτούνται από την δραστηριότητά τους ως επιχειρήσεις αγοράς-πώλησης χρήματος, και στις πελατειακές καταθέσεις, ούτως ώστε να είναι βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις.
Και εδώ εμφανίζεται η μεγαλειώδης αντίφαση και το αίσχος αυτού του πολιτικού συστήματος και της συγκεκριμένης ληστρικής πρακτικής.
Το Ελληνικό κράτος λοιπόν δανείζεται χρήματα από τους διεθνείς τοκογλύφους-πιστωτές μας (ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΕ κτλ) έντοκα, και τα “δίνει” στις Ελληνικές Τράπεζες υπό μορφή προγραμμάτων στήριξης, για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αντί να τα διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία της χώρας. Αυτά τα κεφάλαια όμως, των “ανακεφαλαιοποιήσεων”, τα χρεώνεται ο Έλληνας πολίτης ως Δημόσιο χρέος της χώρας, και μέχρι σήμερα τουλάχιστον ούτε "ευρώ" δεν επεστράφη από τις Τράπεζες. Ούτε "τόλμησε" κανείς πολιτικός να θέσει ή να συζητήσει τους "όρους" κάτω από τούς οποίους γίνεται αυτός ο άτυπος "δανεισμός" και με ποιο τρόπο και επιτόκιο θα επιστρέψουν αν επιστρέψουν οι Τράπεζες τα χρήματα τα οποία λαμβάνουν ή έλαβαν ως δάνειο από το Ελληνικό Κράτος.
Θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως εάν οι κύριοι της κυβέρνησης, ως απολύτως υπεύθυνοι και ειδήμονες περί του θέματος, ως διατελέσαντες Υπουργοί της Οικονομίας της χώρας, απαντούσαν και δημοσιοποιούσαν την όποια συμφωνία επιστροφής αυτών των χρημάτων και τούς όρους αυτής της συμφωνίας με τις Τράπεζες (εάν υπάρχει τέτοια συγκεκριμένη συμφωνία ή παρόμοια συμφωνία, δηλ. με προσδιορισμένα χαρακτηριστικά, όπως ο χρόνος επιστροφής, το επιτόκιο, οι ρήτρες, κτλ).
Το μεγάλο ερώτημα περί της συμφωνίας επιστροφής των χρημάτων και των όρων υπό τούς οποίους θα γίνει αυτή η επιστροφή των 220 δισ, από τις Τράπεζες στο Ελληνικό κράτος, είναι, εάν "πέρασε" από την Βουλή των Ελλήνων.
Εάν αυτή η συμφωνία, εγκρίθηκε, ψηφίστηκε, από τούς Βουλευτές, πότε και με ποιο τρόπο ;Από την άλλη πλευρά αποκρατικοποιούν, δηλ ξεπουλάνε τα “φιλέτα”, την περιουσία του Έλληνα πολίτη για να εξοφλήσουν το “Δημόσιο χρέος”.
Μέχρι σήμερα τα κεφάλαια των πακέτων στήριξης προς τις Ελληνικές Τράπεζες είναι περί τα 220 δισ Ευρώ.Κατ` αναλογίαν και υποθετικά, αν η συγκεκριμένη "στήριξη", παρεχόταν από τις ΗΠΑ προς τις Αμερικανικές Τράπεζες, το αμερικανικό κράτος θα έπρεπε να έχει εγγυηθεί και δανείσει στις αμερικανικές τράπεζες περισσότερα από 14 τρις δολάρια.Επισημαίνω επίσης, πως στην Ισπανία, όπου κατά κοινή παραδοχή η κρίση είναι “τραπεζική", δηλ. "έπεσαν έξω" οι Τράπεζές της, το πακέτο στήριξης, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα, ανέρχεται στα 100 δις ευρώ.
Στην Ελλάδα δυστυχώς, κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, ακόμη εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κρίση δεν ήταν μία έντεχνη μεταφορά της χρεοκοπίας μερικών Τραπεζιτών στο Ελληνικό κράτος, στον Έλληνα πολίτη.
Η κρίση χρέους στην χώρα μας είναι "κρίση επιβίωσης" μερικών Τραπεζιτών, μερικές Τράπεζες ήταν έτοιμες να "κλείσουν" πριν την "κρίση", και σήμερα κάνουν και "εξαγορές", τις οποίες δυστυχώς καλούμεθα να πληρώσουμε εμείς οι Έλληνες πολίτες, τα συνήθη υποζύγια.
Πώς είναι δυνατόν η “ελληνική κρίση χρέους” να μη θεωρείται πρωτίστως κρίση χρέους ορισμένων Τραπεζιτών, όταν προκειμένου να στηριχτούν μερικές από τις τράπεζες της χώρας χρειάστηκε, μέχρι στιγμής, τόσο εντυπωσιακά μεγάλη στήριξη από το κράτος (κεφάλαια ίσα περίπου με το 100 % του ΑΕΠ της χώρας οδηγήθηκαν στίς Τράπεζες υπό μορφή πακέτων στήριξης) ;
bankstersae
Νέο Μνημόνιο χωρίς ΔΝΤ σχεδιάζει η Γερμανία///Δένει την Ελλάδα στο «άρμα» της
Τι σημαίνει όταν ο Αλέξης μιλά για έντιμο συμβιβασμό;
Σάββατο
Ο Σόιμπλε γράφει... τέταρτο μνημόνιο.
Δεν κατάλαβαν τι συμφώνησαν (ή απλά μας περνούν –πάλι – για ηλίθιους)
Η γραμμή της κυβέρνησης Τραμπ για την Ελλάδα
Παρασκευή
«ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»
Ο κόσμος χάνεται και... η κυβέρνηση χτενίζεται!
Η Πολιτική Οικονομία του Εθνικού Νομίσματος
Οι έξι «εθνικές επιτυχίες» του διδύμου της σφαλιάρας
ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ...
Πέμπτη
Επικηρύξαμε τη ζωή μας..
Το τελευταίο στάδιο της κατάρρευσης – Eνώ δεν ...
Τετάρτη
Διαλύεται η Ευρωζώνη και το συγκαλύπτουν!
«Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ» Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει
Ο καθένας την δουλειά του κυρία Αρβελέρ.
Βάφτισαν τα μέτρα - «μεταρρυθμίσεις», όπως είχαν βαφτίσει την τρόικα - «θεσμούς»
Τρίτη, 21 Φεβ '17
Βάφτισαν τα μέτρα - «μεταρρυθμίσεις», όπως είχαν βαφτίσει την τρόικα - «θεσμούς»
Όπως ακριβώς πριν από δύο χρόνια τέτοια εποχή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «βάφτισε» την Τρόικα «Θεσμούς», και αυτό ήταν το αποτέλεσμα εκείνου του κρίσιμου Eurogroup του Φεβρουαρίου, έτσι και τώρα, δύο χρόνια ένα μνημόνιο και ένα βουνό μέτρα μετά, «βάφτισαν» την λιτότητα «μεταρρυθμίσεις» και άρχισαν οι χαρές και τα πανηγύρια.
Ας ξεκινήσουμε από την προ-νομοθέτηση των μέτρων. Η οποία όπως είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας έναν ακριβώς μήνα πριν: «το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εν τέλει, δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας». Με λίγα λόγια τι κύριε Τσίπρα; Μας ξεφτιλίσατε;
Ας προχωρήσουμε στο «ούτε 1 ευρώ επιπλέον λιτότητα» που διατυμπάνιζε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με μεγάλο πάθος τoν τελευταίο μήνα. Αυτό που φυσικά εννοούσαν, γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι θα υποχωρούσαν στα πάντα, ήταν πως… δεν θα υπήρξε κάποιο μέτρο το οποίο θα είχε δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δηλαδή, ουσιαστικά, φυσικά και θα πάρουμε νέα μέτρα, αλλά αν αυτά συνδυαστούν με τις αναπτυξιακές πολιτικές, στο τέλος το πηλίκο θα είναι…. μηδενικό. Αυτό εννοούσε ο κ. Τσίπρας μιλώντας εξυπνακίστικα και με γρίφους. Θα μας φορτώσουν με νέα μέτρα, θα μας αδειάσουν κι άλλο τις τσέπες, αλλά στο μέλλον και στα οικονομικά του κράτους αυτά θα έχουν μηδενικό αντίκτυπο γιατί θα υπάρξουν αναπτυξιακές δράσεις. Στην τσέπη όμως των φορολογούμενων δεν θα έλθει καμία… ανάπτυξη.
Και ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Ντάισελμπλουμ δεν είπε κάτι τέτοιο. Μπορεί η κυβέρνηση με nonpaper να διαλαλούσε μετά το Eurogroup ότι δέχθηκε να νομοθετήσει «μεταρρυθμίσεις» οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2019 «με τον όρο ότι η δημοσιονομική επίπτωση θα είναι ουδέτερη», ο επικεφαλής του Eurogroup είπε κάτι… πολύ διαφορετικό.
Είπε ξεκάθαρα ότι θα έρθουν τα κλιμάκια για να οριστικοποιηθούν «οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση στις συντάξεις, στο φορολογικό και στους κανόνες στην αγορά εργασίας» και αν από αυτές προκύψει στο (βαθύ) μέλλον κάποιο δημοσιονομικό κενό (θετικό) τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ώστε να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. «Δεν είναι δικά μου αυτά τα λόγια, το “ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα”», είπε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, όπως δήλωσε, «δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας».
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης βάζει… όρους που δεν υπάρχουν (ότι η δημοσιονομική επίπτωση των «μεταρρυθμίσεων» θα είναι ουδέτερη)!. Ο Ντάισελμπλουμ δεν είπε ότι θα νομοθετηθούν με όρους. Ούτε καν. Είπε πως στο μέλλον, εφόσον υπάρξει «συν» στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα τότε θα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να διαθέσει αυτό το «συν» σε υπέρ-της ανάπτυξης μέτρα. Και πραγματικά τώρα, με τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση; Ότι θα υπερβούν τους στόχους για το 3,5% στα πλεονάσματα; Ήδη οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν.
Ένα νέο ψαλίδι στα εισοδήματά τους, πώς θα αυξήσει την φοροδοτική τους ικανότητα; Αυτές οι δηλώσεις περί θετικού δημοσιονομικού κενού έγιναν απλά για να βοηθήσουν οι θεσμοί να γλιτώσει η κυβέρνηση την κατακραυγή. Και φυσικά οι δικοί μας, αντί να κατεβάσουν τα κεφάλια, το έκαναν σημαία τους! «Είπαμε ναι στα μέτρα – τα οποία είναι μεταρρυθμίσεις και όχι λιτότητα - και θα… δώσουμε ανάπτυξη». Και χειροκροτούν τους εαυτούς τους χωρίς να ντρέπονται, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να καλύψουν την (αναμενόμενη) κολοτούμπα που έκαναν, λες και εμείς τρώμε… σανό.
Και σε ότι αφορά την εκταμίευση των 6,1 δις ευρώ και ουσιαστικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως θα είδατε, οι θεσμοί δεν βιάζονται καθόλου. «Δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα» είπε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει και κάποια προθεσμία για συμφωνία. Μπορεί να έλθει τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Μάιο…, όποτε, όπως είπε. Και όταν συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις ( και το ύψος των δισ. των μέτρων που θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή), μετά θα τεθεί και το θέμα του ρόλου που θα έχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στο σενάριο του «συμφωνία στο παρά ‘5».
Όπως άλλωστε δήλωσε και ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ, δεν υπάρχει και τόση αισιοδοξία για συμφωνία σύντομα: «Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε staff level κατά τη διάρκεια της αποστολής των κλιμακίων στην Αθήνα»…
Τέλος, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πραγματική συζήτηση για το χρέος πάει για μετά τις γερμανικές εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να κερδίσει τίποτα απολύτως από τη συμφωνία, ούτε καν «χαραμάδα» για το QE. Όπως είπαν Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί: «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά».
Κούρταλη Ελευθερία
- See more at: http://marketnews.gr
Τρίτη
«ΠΡΟΣΟΧΗ! Κυβέρνηση και Δανειστές στήνουν ΠΑΓΙΔΑ με θύμα τον Ελληνικό Λαό!
Ajoutée le 18 févr. 2017
«ΠΡΟΣΟΧΗ! Κυβέρνηση και Δανειστές στήνουν ΠΑΓΙΔΑ με θύμα τον Ελληνικό Λαό! Θέλουν να μας φέρουν μια ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΗ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΗ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΡΑΧΜΗ και όχι πραγματικό ΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Οι διαφορές είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ. Να μην πέσουμε στην παγίδα τους, αυτή τη φορά».
Δευτέρα
Grexit 3+1 σενάρια
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Sélection du message
Στη Συρία «κρίνεται» ο Ελληνισμός και στην Αθήνα … λήθαργος
Στη Συρία «κρίνεται» ο Ελληνισμός και στην Αθήνα … λήθαργος https://t.co/yvBHwojSqB — Σάββας Καλεντερίδης (@KalenteridisSav) December 21, 20...
-
Ανάλυση-''βόμβα'' Οι φυσικοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσουν πόλεμο εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ανάμε...