Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017
Τα Βαλκάνια φλέγονται. Οι αναταραχές γενικεύονται και λαμβάνουν χαρακτήρα πλέον γενικής σύρραξης (όχι στρατιωτικής τουλάχιστον ακόμη) και όπως όλα δείχνουν αυτά συμβαίνουν με αμερικανικό και τουρκικό δάχτυλο ή με την κάλυψη και την ανοχή τους. Απώτερος στόχος είναι η Σερβία και η μείωση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.
Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, όπως εγκαίρως έχει επισημάνει σε άρθρα του το «pentapostagma.gr» και κλιμακώθηκαν χθες στα Σκόπια μεθοδεύονται εδώ και πολύ καιρό με στόχο την δημιουργία βήμα βήμα της «Μεγάλης Αλβανίας» και του «μουσουλμανικού τόξου» στα Βαλκάνια. Επόμενος σταθμός είναι το Κοσσυφοπέδιο και μετά το ψαλίδισμα της Σερβίας. Εκεί βεβαίως τα πράγματα δεν είναι καθ’ όλου εύκολα.
Ας μείνουμε ωστόσο σε αυτά που συνέβησαν χθες και σε όσα προηγήθηκαν μόλις λίγα 24ώρα πριν. Οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και άρχισαν να ξυλοκοπούν τους βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, που εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά εξελέγη Αλβανός Πρόεδρος και αυτό δεν άρεσε καθόλου στους οπαδούς του Γκρούεφσκι.
Οι ΗΠΑ έσπευσαν να λάβουν θέση και να εκφράσουν την αναγνώριση του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου του Κοινοβουλίου των Σκοπίων. Μάλιστα, λέγεται πώς η επίσκεψη τη Δευτέρα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια ήταν αυτή που προκάλεσε την επίσπευση των διαδικασιών ανάδειξης του προέδρου του Κοινοβουλίου, αφού ο ρόλος του είναι καθοριστικός στην εκλογική διαδικασία την οποία η Ουάσιγκτον θέλει να ξεμπλοκάρει και να δώσει λύση στην… ακυβερνησία.
Πόσο μάλλον όταν ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ. Αυτό ίσως χρησιμοποιηθεί και ως πρόσχημα προκειμένου οι Αλβανοί UCKάδες να κάνουν την αντεπίθεση τους κατά των Ένοπλων Δυνάμεων των Σκοπίων και των οπαδών του Γκρούεφσκι.
Χθες αργά το βράδυ ο σκοπιανός Τύπος ανέφερε πολλές κινήσεις τεθωρακισμένων και τροχοφόρων οχημάτων αυτές στο στρατόπεδο του Ίλιντεν όπου εδρεύει μηχανοκίνητη μονάδα και δύναμη των ειδικών δυνάμεων του στρατού των Σκοπίων.
Κατά του Νίκολα Γκρούεφσκι τάχθηκαν και Ευρωπαίοι πολιτικοί, ενώ την ίδια στιγμή τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τον Έντι Ράμα που κάνει τα ίδια στην Αλβανία για να θέσει εκτός νόμου το κόμμα της αντιπολίτευσης (το Δημοκρατικό Κόμμα). Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ξεσηκώνει τους οπαδούς της προκαλώντας κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού προκειμένου να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Όπως στα Σκόπια έτσι και στην Αλβανία (ή μάλλον ακόμη περισσότερο) γίνεται εμφανής και ο ρόλος της Τουρκίας που βοηθά τόσο τον Έντι Ράμα όσο και τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι να διοργανώσουν αναταραχές και να στήσουν προβοκάτσιες στα Σκόπια και στη συνέχεια στη νότια Σερβία.
Σύμφωνα με σερβικά δημοσιεύματα, η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ βοηθά στην αγορά και προώθηση στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο μεγάλης ποσότητας όπλων, πυρομαχικών και πυραύλων για την προετοιμασία ενός πολέμου με τα Σκόπια και μετά με την Σερβία. Χρηματοδότης των όπλων αυτών είναι ο δισεκατομμυριούχος Κοσσοβάρος Μπεντζέτ Πατσόλι. Μπορεί και να είναι ένα παρακλάδι του Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος επιδιώκει την ανάπτυξη του μουσουλμανικού στοιχεία στα Βαλκάνια.
Η διαδρομή λοιπόν είναι αυτή του «μουσουλμανικού τόξου» και εμπόδιο σε αυτή τη φάση αποτελούν τα Σκόπια και εν συνεχεία η Σερβία. Στην περίπτωση της Σερβίας ωστόσο η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αφού αν χάσει έναν τόσο πιστό σύμμαχο θα υποστεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα.
Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι καθ’ όλου καλά και για την Ελλάδα, αφού αν τα σχέδια για την «Μεγάλη Αλβανία» και του «μουσουλμανικού τόξου» απλωθούν έρχεται και η δική μας σειρά. Όχι ότι μπορεί η Ελλάδα να απειληθεί από την Αλβανία, αλλά μπορεί να πυροδοτηθούν αναταραχές με εστία την Δυτική Θράκη. Άλλωστε το μουσουλμανικό τόξο περιλαμβάνει και τη Δυτική Θράκη. Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να δείξει μεγάλη προσοχή στα όσα συμβαίνουν στα βόρεια σύνορα μας.
pentapostagma.gr