Τα 15+1 ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις - Τα νέα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως θεμελιώνουν την αντίληψη ότι στην υπόθεση έχουν συμβεί πολλά και περίεργα και πρέπει άμεσα να διαλευκανθούν - Στις 13:00 ξεκινά η συζήτηση
Σφοδρή αναμένεται η σημερινή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των βλημάτων που επεχείρησε να πωλήσει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με «ενδιάμεσο» στην Σαουδική Αραβία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά του άμαχου πληθυσμού της Υεμένης.
Η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία προς τον Πάνο Καμμένο θα λάβει χαρακτήρα προ ημερησίας συζήτηση πολιτικών αρχηγών, ενώ κατά την διάρκειά της αναμένεται να «εκτονωθεί» με απρόβλεπτες συνέπειες όλη η «καύσιμη ύλη» που συγκεντρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από το «Πρώτο Θέμα» και φώτισαν «σκιώδεις» διαδικασίες και σημαντικές παραλήψεις της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η διαδικασία ξεκινά στις 13:00 και εφόσον ακολουθηθούν οι οδηγίες του Κανονισμού της Βουλής, την συζήτηση θα ανοίξουν οι ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητούν και τον έλεγχο του κ. Καμμένου.
Η Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο διάστημα έδειξε τις διαθέσεις της με πεντάλεπτο βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα και το οποίο αποτελεί ένα συμπυκνωμένο οδηγό για όσα έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βουλευτές του κόμματος και στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσουν τον ύποπτο ρόλο του «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλου, την επιμονή του κ. Καμμένου να υπογράψει με αυτόν την Διακρατική Συμφωνία - αν και ο Σαουδάραβες δήλωναν άγνοια για τις δραστηριότητες του - και θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν στο «κάδρο» των ευθυνών και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας καλείται να πετύχει μια νέα περίτεχνη ισορροπία μεταξύ των «καραμπινάτων» αποκαλύψεων, της ανάγκης παροχής προστασίας στον κυβερνητικό του συνεταίρο και στον εξευμενισμό των αντιδράσεων που πυκνώνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑαπό βουλευτές που διαφωνούν με την πώληση πυρομαχικών σε μια χώρα που επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει σε άμαχο πληθυσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων προς τον πρωθυπουργό από τους στενούς του συνεργάτες ήταν και η ανακοίνωση της ακύρωσης της συμφωνίας ώστε να «κλείσει» μια και καλή η υπόθεση με τις λιγότερες συνέπειες.
Επίσης, τον λόγο αναμένεται να λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
15+1 ερωτήσεις για τα όπλα ζητούν απαντήσεις
Τα νέα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως θεμελιώνουν την αντίληψη ότι στην υπόθεση έχουν συμβεί πολλά και περίεργα και πρέπει άμεσα να διαλευκανθούν n Ο απόρρητος ρόλος ενός λαθρέμπορου
Γιατί ο Παπαδόπουλος εμφανίζεται στο επίσημο έγγραφο ως «εξαγωγέας» των πυρομαχικών αν και είναι εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας
Είναι δυνατόν μια συμφωνία πώλησης πλεονάζοντος αμυντικού υλικού, που είχε την έγκριση της αντιπολίτευσης και επρόκειτο να αποφέρει έσοδα 66 εκατ. ευρώ στα ταμεία του χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους, να απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης; Η υπόθεση της εκποίησης μη επιχειρησιακών πυρομαχικών από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, που αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» στις 5 Νοεμβρίου, προκαλεί μείζονα κυβερνητική κρίση και φαίνεται να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.
του Μάκη Πολλάτου
Τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής χειρίστηκαν την υπόθεση με αλλοπρόσαλλες και σπασμωδικές κινήσεις, σαν να ήθελαν να κρύψουν κάτι... Με σαθρά επιχειρήματα, ο κ. Νίκος Κοτζιάς απειλούσε με φυλάκιση όποιον αποκαλύψει απόρρητα στοιχεία, ο κ. Πάνος Καμμένος δήλωνε ότι θα αποχαρακτηρίσει όσα έγγραφα ζητήσει η Δικαιοσύνη και ο κ. Νίκος Φίλης ζητούσε να ακυρωθεί η συμφωνία επικαλούμενος ιδεολογικούς λόγους της Αριστεράς. Μάλιστα, σχεδόν 20 ημέρες μετά την αποκάλυψη του θέματος, ο κ. Φίλης θυμήθηκε τη γενοκτονία των αμάχων στην Υεμένη από τον στρατό της Σαουδικής Αραβίας και επιχειρηματολόγησε ότι δεν πρέπει να πουληθούν βόμβες που θα προκαλέσουν ανθρωπιστική καταστροφή...
«Δεν θα πέσουμε για ένα κωλόσπιτο», είχε πει ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος το 1994. Ηταν η εποχή που ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου δεχόταν επικρίσεις για τη βίλα της Εκάλης και καλούνταν να εξηγήσει πώς δανείστηκε τα χρήματα για την κατασκευή της πολυτελούς κατοικίας.
«Το δικό μου σπίτι είναι καθαρό, το δικό σας είναι έδρα οφσόρ», έγραψε ο κ. Καμμένος στο Twitter, παραφράζοντας την ιστορική φράση του Βαγγέλη Γιαννόπουλου. «Σας περιμένω στη Βουλή την Πέμπτη, κύριε Μητσοτάκη, να σας εξευτελίσω μία ακόμη φορά», ήταν η απειλή που εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προς τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Και ενώ όλοι ανέμεναν τις εξηγήσεις του κ. Καμμένου, λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση των κυρίων Καμμένου - Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αναβολή της συζήτησης με σκοπό να πάρει και ο ίδιος μέρος στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Για 17 ημέρες και παρά την καταιγίδα των αποκαλύψεων τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και το σύνολο των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία εγκαταλείποντας τον κ. Καμμένο.
Τα νέα στοιχεία όμως που δημοσιοποιούντε είναι καταιγιστικά, θεμελιώνοντας την αντίληψη της κοινής γνώμης ότι στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων έχουν συμβεί πολλά περίεργα πράγματα. Σε συνδυασμό με τις δικαιολογίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που η μία αναιρούσε την άλλη, όταν τη μια μέρα έλεγε ότι υπάρχει διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας και την επομένη διόρθωνε τον εαυτό του με τη φράση «η διακρατική δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί», η υπόθεση φούντωνε. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν τα έγγραφα που δημοσιοποίησε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, τα οποία αποκάλυπταν τι έγινε σε επίσημη σύσκεψη μεταξύ αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και στελεχών του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου.
Οταν ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα της υπόθεσης, προς ενημέρωση των βουλευτών και μόνο, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποφάσισε να θάψει τα ντοκουμέντα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προειδοποίησε όποιον δημοσιοποιήσει απόρρητα έγγραφα ότι θα τιμωρηθεί με κάθειρξη μέχρι 10 ετών! Οι κινήσεις με τις οποίες οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να φιμώσουν τις αποκαλύψεις για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία πρόδωσαν τον πανικό που επικρατεί στα ρετιρέ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο άραγε είναι το απόρρητο; Μήπως το γεγονός ότι οι Ελληνες διπλωμάτες προειδοποιούσαν ότι οι Σαουδάραβες δήλωναν άγνοια για τον κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο, τον άνθρωπο που ο κ. Καμμένος παρουσιάζει ως επίσημο εκπρόσωπο του Ριάντ; Μήπως υπάρχουν και άλλα έγγραφα των διπλωματών στο Ριάντ τα οποία ξεδιπλώνουν πτυχές της υπόθεσης που εκθέτουν την κυβέρνηση και αναδεικνύουν πράξεις και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας;
Το έγγραφο που εμφάνισε στις 10 Νοεμβρίουο κ. Πάνος Καμμένος ως διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας
Τα ερωτήματα
Από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας καθώς το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε την περίεργη υπόθεση της εκποίησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα και προβληματικά στοιχεία που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί από την κυβέρνηση.
1.Οι Σαουδάραβες δήλωσαν ότι ήρθαν στην Ελλάδα για να οριστικοποιήσουν την αγορά 100.000 βλημάτων, ενώ στη δήθεν διακρατική συμφωνία που είχε υπογράψει ο μεσάζων κ. Παπαδόπουλος, για λογαριασμό, υποτίθεται, της κυβέρνησης του Ριάντ, γινόταν λόγος για εκποίηση 300.000 βλημάτων 105 mm.
2.Οταν οι Ελληνες στρατιωτικοί έδειξαν στην αντιπροσωπία του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας τη διακρατική που είχε υπογράψει στις 13 Ιουνίου ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών με τον μεσάζοντα Βασίλειο Παπαδόπουλο, οι Σαουδάραβες δήλωσαν άγνοια και όταν ζήτησαν να διαβάσουν το κείμενο της συμφωνίας διαπίστωσαν ότι ήταν γραμμένο μόνο στα ελληνικά...
3.Οι απεσταλμένοι του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας ζήτησαν να επιθεωρήσουν τα βλήματα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, όμως η ελληνική πλευρά δεν τους το επέτρεψε με το επιχείρημα ότι τα είχε επιθεωρήσει ήδη ο κ. Παπαδόπουλος. «Και αφού τα ελέγξαμε στις αρχές του 2017 και λέτε ότι εδώ και δύο μήνες υπογράψαμε διακρατική γιατί δεν τα έχουμε παραλάβει ακόμη;» ήταν η αφοπλιστική απάντηση των Σαουδαράβων...
4.Στις 29 Αυγούστου, μετά τη σύσκεψη των στελεχών της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων με την αντιπροσωπία που είχε έρθει στην Ελλάδα από τη Σαουδική Αραβία, ο μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος τηλεφώνησε στον ταξίαρχο που ήταν επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Οταν ο ανώτατος αξιωματικός ενημέρωσε τον κ. Παπαδόπουλο, καταδικασμένο τελεσίδικα για οικονομικό έγκλημα, σχετικά με το αίτημα των Σαουδαράβων να λάβουν τα στοιχεία από ελληνικές μεταφορικές εταιρείες που θα τους παρέδιδε τα βλήματα, ο μεσάζων εξερράγη και είπε απειλητικά στον ταξίαρχο: «Λυπάμαι, αλλά από εδώ και στο εξής δεν ξέρω τι θα γίνει...».
5.Την επομένη, δηλαδή στις 30 Αυγούστου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κάλεσε τον ταξίαρχο Μιχαήλ Παπαδάκη στο γραφείο του και ενώπιον των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη και αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή αντίστοιχα, τον ρώτησε: «Δηλαδή εσείς, κύριε ταξίαρχε, παρά τις ρητές εντολές να μη δείτε τους Σαουδάραβες, δώσατε εντολή στον αντισμήναρχο να επικοινωνήσει με τη μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων;».
6.Ο ανώτατος αξιωματικός που χειριζόταν την πώληση πυρομαχικών στο Ριάντ είχε εξουσιοδοτηθεί από τον γενικό διευθυντή Εξοπλισμών να δεχτεί και να διαπραγματευτεί με τα στελέχη του υπουργείου Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Πώς εξηγείται η έκρηξη οργής του υπουργού Εθνικής Αμυνας και γιατί ο τελευταίος ξήλωσε τον ταξίαρχο Παπαδάκη από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών αφού πρώτα έστειλε στρατονόμους με χειροπέδες να τον συλλάβουν;
7.Μήπως άλλαξε γνώμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και, αντί να προχωρήσει στην εκποίηση των βλημάτων μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, αποφάσισε να πουλήσει τα πυρομαχικά μέσω άλλης διαδικασίας και ενδιάμεσο τον κ. Παπαδόπουλο;
8.Το έγγραφο που δημοσιοποίησε ο κ. Καμμένος στις 10 Νοεμβρίου και χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο διακρατική συμφωνία «με την άδεια εισαγωγής που υπογράφεται από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας επισήμως» αναφέρει την εταιρεία Olympic Industries του κ. Παπαδόπουλου ως τον οργανισμό που θα υλοποιήσει την εξαγωγή των βλημάτων 105 mm στο Ριάντ.
9.Γιατί στο έγγραφο με τίτλο «Πιστοποιητικό τελικού χρήστη», που φέρεται να έχει εκδοθεί από τη Σαουδική Αραβία για την πώληση 4.000 αεροπορικών βομβών τύπου MK82 από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία στη Σαουδική Αραβία, ως εξαγωγέας εμφανίζεται η εταιρεία του μεσάζοντος κ. Παπαδόπουλου και όχι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας;
10.Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διέταξε τους αξιωματικούς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών να μη συναντηθούν στις 30 Αυγούστου με τους Σαουδάραβες στρατιωτικούς που βρίσκονταν στην Αθήνα για να επιθεωρήσουν τα βλήματα ώστε να οριστικοποιηθεί η «Government to Government» συμφωνία;
11.Γιατί ο κ. Καμμένος προέβη σε μια κίνηση που ισοδυναμούσε με εκδίωξη των απεσταλμένων του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας αν και είχε λάβει την προειδοποίηση από τον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Ριάντ ότι «εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η επιθεώρηση των πυρομαχικών, η ολοκλήρωση της συμφωνίας καθίσταται επισφαλής, αν όχι αδύνατη»;
12.Πώς εξηγείται το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επέμεινε ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ενώ οι Ελληνες διπλωμάτες στο Ριάντ προειδοποιούσαν ότι οι Σαουδάραβες δήλωναν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητά του;
13.Πώς κατάφερε ο δήθεν εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας να λάβει «security clearance» για την είσοδό του σε χώρους όπου φυλάσσεται αμυντικό υλικό και πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων αν και έχει καταδικαστεί για οικονομικό έγκλημα;
14.Γιατί ο κ. Καμμένος αγνόησε την επισήμανση που έκανε τον Αύγουστο ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία ότι το deal για την πώληση βλημάτων πρέπει να πάρει τον χαρακτήρα διακρατικής συμφωνίας και υποστηρίζει ότι η διακυβερνητική είχε υπογραφεί στις 13 Ιουνίου με τον κ. Παπαδόπουλο;
15.Γιατί η Σαουδική Αραβία δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως στην υπόθεση της πώλησης όπλων; Υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα; Είναι ο κ. Παπαδόπουλος πράγματι εκπρόσωπός τους; Γνώριζαν στο Ριάντ ότι ο μεσάζων είναι τελεσίδικα καταδικασμένος για λαθρεμπόριο;
Μήπως στα απόρρητα τηλεγραφήματα που θέλει να ενταφιάσει η ελληνική κυβέρνηση
περιλαμβάνονται και αναφορές στις ευθύνες της σαουδαραβικής πλευράς για το φιάσκο;
15+1Τι έχει να πει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το γεγονός ότι οι αξιωματικοί της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών στις 14 Ιουνίου, μία ημέρα μετά την άρον άρον υπογραφή της δήθεν συμφωνίας στη Θεσσαλονίκη, κατέγραψαν όλες τις ενέργειες για τις οποίες έλαβαν εντολές από την ηγεσία ώστε να διασφαλιστούν μελλοντικά και έλαβαν τις υπογραφές όλων των στρατιωτικών της υπηρεσίας οι οποίοι -περίπου ως μάρτυρες- συνομολόγησαν ότι όλα όσα αναφέρονται στο έγγραφο είναι αληθή;
Τα ερωτήματα είναι πολλά, οι συμπτώσεις διαβολικές και η σιωπή εκκωφαντική. 11/27/2017
Πρώτο Θέμα
Αναρτήθηκε από Savvas Kalenteridis /Ινφογνώμων Πολιτικά