Καταποντίζονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα – Κάτω από 350€ καθαρά ο μέσος μισθός για έναν στους τρεις
Στοιχεία σοκ για την αγορά εργασίας
Στην χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας που επέβαλαν οι δανειστές μας τα χρόνια των Μνημονίων, αποδίδει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, την εμφάνιση στη χώρα μας μιας νέας κατηγορίας εργαζομένων τους οποίους αποκαλεί ως «working poor» δηλαδή «εργαζόμενους φτωχούς» οι οποίοι παρότι νέοι, σπουδαγμένοι και με υψηλά τυπικά προσόντα λαμβάνουν αποδοχές ,από 376 ευρώ το μήνα, που μόλις φτάνουν για να καλύψουν το φαγητό τους.
Πρόκειται μάλιστα όπως αναφέρει για το 1/3 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Και καταλήγει «Ο κίνδυνος ακόμη και με σταθερή εργασία να συγκαταλεχθεί κανείς στους φτωχούς στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος όσο πουθενά αλλού στην Ε.Ε.».
Τα παραπάνω στοιχεία που παραθέτει το Spiegel ελάχιστα απέχουν από την πραγματικότητα στον χώρο της εργασίας, τα οποία προκύπτουν από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας (ανακοινώνονται οι αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των εργοδοτών για τους εργαζόμενους και οι αμοιβές) αλλά και από μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με αυτά από το 2009 μέχρι σήμερα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα για μισθωτούς με πλήρη απασχόληση η εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν κυριολεκτικά καταποντιστεί μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την καθιέρωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Στην κατηγορία των ευέλικτων μορφών εργασίας , τα ποσοστά της οποίας αντιστοιχούν το τελευταίο διάστημα στο 50% των νέων προσλήψεων, συγκαταλέγονται σήμερα περίπου 600.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται με το καθεστώς εργασίας της μερικής απασχόλησης (αρκετοί δηλώνονται έτσι από τους εργοδότες ενώ εργάζονται με πλήρες ωράριο) και αντιπροσωπεύουν πλέον το 30% των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα (1,84 εκ μισθωτοί).
Ο μέσος όρος του μισθού για τους μερικώς απασχολούμενους είναι 397 ευρώ μεικτά, και το μέσο ημερομίσθιο στα 23,75 ευρώ μεικτά.
Σε ποιούς όμως κλάδους της οικονομίας απασχολούνται οι περισσότεροι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας (μειωμένο και εναλλασσόμενο ωράριο) και άρα χαμηλά αμειβόμενοι;
Σύμφωνα με στοιχεία του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη και του ειδικού αναλυτή Βασίλη Μπέτση τα πρωτεία κατέχουν κλάδοι όπως η βιομηχανία τροφίμων και ποτών, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η εστίαση και η εκπαίδευση, όπου απασχολούνται συνολικά 154.474 μερικώς απασχολούμενοι(ποσοστό 16,3%) σε σύνολο απασχολούμενων μισθωτών 949.015.
Κι όλα αυτά την ώρα που στοιχεία του ΟΟΣΑ διαψεύδουν ορισμένους κακεντρεχείς που χαρακτήριζαν τους Έλληνες ως τεμπέλικο λαό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που επικαιροποιήθηκαν φέτος οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 2.042 ώρες το χρόνο, οι Γερμανοί 1.771 ώρες και οι Αμερικανοί 1790 ώρες.
Μάλιστα η χώρα μας καταλαμβάνει μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ τη τέταρτη θέση από πλευράς ωρών εργασίας μετά το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα και τη Νότια Κορέα.
του Θάνου Πασχάλη/newpost