«
Εκρηκτικό κλίμα. Αποχώρησαν ΝΔ – ΔΗ.ΣΥ καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία για επιχείρηση συγκάλυψης του κυβερνητικού εταίρου και κατάργηση του δικαιώματος της μειοψηφίας μέσω «πραξικοπήματος» στον Κανονισμό της Βουλής.
«Μύλος» έγιναν αντιπολίτευση και συμπολίτευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με φόντο την πολυσυζητημένη Διακρατική Συμφωνία πώλησης βλημάτων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Σαουδική Αραβία, που έχει απασχολήσει έντονα το δημόσιο διάλογο για τα "γκρίζα" σημεία της και την εμπλοκή του φερόμενου ως μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου.
Η απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ - με τη χρήση του δικαιώματος της μειοψηφίας των 2/5 - για κλήση στην Επιτροπή των Πάνου Καμμένου, Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Κοτζιά κι όλων των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση, με την επίκληση της αναρμοδιότητας και το επιχείρημα ότι ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει ως αποκλειστικά αρμόδια Επιτροπή για εξοπλιστικά ζητήματα και κλήση του Υπουργού Άμυνας την Επιτροπή Εξοπλισμών, ήταν η αιτία που άναψε το φιτίλι.
ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη δια των Μάκη Βορίδη, Γιάννη Τραγάκη, Χαράλαμπου Αθανασίου και Ευάγγελου Βενιζέλου αντίστοιχα, κατηγόρησαν εξ αρχής την πρόεδρο της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και την κυβερνητική πλειοψηφία, για προκλητική επιχείρηση συγκάλυψης του Πάνου Καμμένου μέσω της υποβάθμισης του κύρους της επιτροπής, έωλων επιχειρημάτων που αλλάζουν κατά το δοκούν με στόχο να παίξουν καθυστερήσεις και επιβολή μίας πλειοψηφικής δημοκρατίας που καταπατά τα δικαιώματα της μειοψηφίας.
«Κάντε εξεταστική αν θέλετε», ήταν η απάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η κα Χριστοδουλοπούλου σχολίασε ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η Επιτροπή σε «πασαρέλα» στελεχών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η ένταση κλιμακώθηκε όταν η πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε στην αρχική της θέση και επιχείρησε να θέσει σε ψηφοφορία την πρότασή της για απόρριψη του αιτήματος της ΝΔ, ενώ στη συνέχεια αναδιπλώθηκε υποστηρίζοντας ότι θα υποβάλλει αίτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής με το ερώτημα εάν η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να καλεί σε ακρόαση όποιον θέλει και αφετέρου ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητές της, προκαλώντας την έκρηξη των βουλευτών της ΝΔ και του κ. Βενιζέλου, οι οποίοι αποχώρησαν καταγγέλλοντάς την.
«Θεωρώ ότι είναι χονδροειδής και απαράδεκτη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Έχετε βρει την ιδανική φάμπρικα για να καταργήσετε τις αρμοδιότητες της επιτροπής Θεσμών και τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Σας έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη και δεν ξέρετε τι να κάνετε. Τι άλλο θα κάνετε για να καλύψετε τον Καμμένο; Έλεος! Δεν δέχομαι να αποφασίσει η πλειοψηφία για αίτημα της μειοψηφίας , τόνισε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ.
Σφοδρότατα ήταν και τα πυρά που εξαπέλυσε εναντίον της πλειοψηφίας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας την ευθέως για καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής και αποχωρώντας φανερά εκνευρισμένος από τις μεθοδεύσεις όπως είπε της προέδρου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Να εφαρμοστεί ο Κανονισμός. Το δικαίωμα της μειοψηφίας γίνεται αυτομάτως δεκτό. Δεν τίθεται σε ψηφοφορία πλειοψηφίας. Εσείς θέλετε να συγκαλύψετε τον κυβερνητικό σας εταίρο κάντε το με ωμότητα. Μην καταστρατηγείτε τον Κανονισμό. Αποχωρώ καταγγέλλοντας τη στάση σας και επισημαίνω ότι έχετε ναρκοθετήσει τη λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού. Προτάξτε και τα στήθη σας για να προστατέψετε τον κ. Καμμένο αλλά μην καταστρέφετε τη λειτουργία του θεσμικού κράτους δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Για «πραξικόπημα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Αθανασίου (ΝΔ) και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο. Υποβαθμίζει τη Βουλή. Είναι ντροπή για το ελληνικό κοινοβούλιο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ηλία Ηλίου του Παπανδρέου και του Καραμανλή».
ΣΚΑΙ