Προσφυγικό:
Μαδρίτη και Αθήνα δέχθηκαν να «επαναπατριστούν» όσοι πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στις δύο αυτές χώρες, αλλά θα εντοπίζονται σε γερμανικό έδαφος και στα σύνορα της Γερμανίας - Αυστρίας - Γιατί δεν είναι παρά
ένα κυβερνητικό τρικ η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η ημέρα που ένας αριστερός και ένας σοσιαλιστής πρωθυπουργός έσωσαν την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της χθεσινής τριμερούς συμφωνίας Αθήνας - Βερολίνου - Μαδρίτης για τον "επαναπατρισμό" σε Ελλάδα και Ισπανία προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται σε γερμανικό έδαφος.
Και αν ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει ρητά και κατηγορηματικά την οικονομική ενίσχυση της χώρας του, την ευρωπαϊκή συνδρομή στην έρευνα και διάσωση στην Μεσόγειο και οικονομικά ανταλλάγματα στις χώρες της Βορείου Αφρικής, η Ελλάδα "πανηγυρίζει" για την παράταση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Ένα μέτρο το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να εμφανίσει ως διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησής του χαρακτηρίζοντάς το ως "δίκαιο " και συνδέοντάς το ουσιαστικά με την τριμερή συμφωνία, ενώ στην πράξη πρόκειται για ένα ακόμα κυβερνητικό τρικ. Η αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά είχε αποφασισθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 και είχε χρονική διάρκεια έξι μηνών. Κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να τον αυξήσει....σήμερα. Την 30η Ιουνίου του 2018. Υπάρχει άλλωστε και η γραπτή απάντηση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί σε ερώτηση Ευρωβουλευτών από τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς που το επιβεβαιώνει.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δέχθηκε, τόσο με τη συμφωνία των 28 κρατών μελών της 28ης Ιουνίου, όσο και με την τριμερή με το Βερολίνο και τη Μαδρίτη της 29ης, την επιστροφή στη χώρα μας όσων προσφύγων και μεταναστών θα εντοπίζονται από τούδε και στο εξής στα γερμανικά σύνορα και βρίσκονται στο σύστημα Eurodac. Δηλαδή στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων των προσφύγων που έχουν εισέλθει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σε αντάλλαγμα η Γερμανία υπόσχεται να δεχθεί "σταδιακά" έναν αριθμό φυσικών προσώπων από την Ελλάδα και την Ισπανία (δηλαδή προσφυγών, ανήλικα και έγκυες γυναίκες) στο πλαίσιο της επανένωσης των οικογενειών. Αντάλλαγμα, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα βοηθήσει τη χώρα μας.
Με τη συμφωνία των "28" η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χαμένες χώρες -και μάλιστα αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων- της μαραθώνιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά για χρηματοδότηση για την βελτίωση των υποδομών στα hotspots, παρά μόνο μια γενική και αυτή όχι στη συμφωνία όλων των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά στην τριμερή Βερολίνου- Αθήνας- Μαδρίτης. Επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Τουρκίας ως κομβικός για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος και ενισχύονται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανίας, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, Σερβία).
Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη και να αρκεστεί στην "καλή θέλησή τους". Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που ορίζεται σαφώς στη Συνθήκη της ΕΕ, δίνει τη θέση της στο "εθελοντισμό" κάποιων άγνωστων προς το παρόν, "πρόθυμων κρατών - μελών", που θα δεχθούν (άγνωστο επίσης και το πότε), να βοηθήσουν στην πράξη την χώρα μας. Μέχρι να βρεθούν αυτές οι "πρόθυμες χώρες" ανάμεσα στις 26 απρόθυμες της ΕΕ, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες θα παραμείνουν στα ήδη κορεσμένα κέντρα της Ελλάδας.
Αναφορικά με την τριμερή συμφωνία Γερμανίας- Ελλάδας- Ισπανίας, οι δύο τελευταίες χώρες δέχθηκαν να δώσουν το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην Βαυαρία, το μοναδικό από τα 16 κρατίδια της γερμανικής ομοσπονδίας που εκλέγει μονοκομματική κυβέρνηση με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε το τελεσίγραφο του Χορστ Ζεεχόφερ, του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU που βλέπει το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) να καλπάζει στις δημοσκοπήσεις και να απειλεί την αυτοδυναμία του.
Ήδη το CSU της Βαυαρίας χαιρέτησε τη Συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι "κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση"...
Βασίλης Δαλιάνης
Πηγή: protothema.gr/απο Σύνταγμα