Ένα win- win σενάριο για Τσίπρα- Καμμένο και τη Συμφωνία των Πρεσπών
Της Νίκης Ζορμπά
Όσο προχωρούν οι διαδικασίες στην πΓΔΜ με το Δημοψήφισμα , τόσο στην εγχώρια πολιτική σκηνή η Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύεται σε καταλύτη των
πολιτικών εξελίξεων για τους επόμενους μήνες.
Όπως πειθαναγκάστηκαν από την πραγματικότητα να αποδεχθούν όσοι έβλεπαν εκλογές επί τρία χρόνια, προδιαγράφοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα αντέξει τα μέτρα των αξιολογήσεων και θα "πέσει", μοναδικός παράγοντας που δύναται να επιφέρει εκλογικές εξελίξεις πρόωρες, είναι η Συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για την "Βόρεια Μακεδονία".
Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τον Αλέξη Τσίπρα σε όλα πλην (;) της εν λόγω Συμφωνίας που διαλύει το εκλογικό του ακροατήριο και τον αναγκάζει να απολογείται για τη στάση του, δεδομένου του ηχηρού όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα εξάλλου, δεν κρύβει εδώ και μήνες την ανησυχία του να μην φανεί ολιγότερο "πατριώτης" από τους συναδέλφους του που κάθονται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξ' ού και επιδίδεται σε πανικόβλητες απειλές:
Πότε ζητεί 180 ψήφους για να βάλει στο χέρι τη Ν.Δ, πότε δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία , πότε ανεβάζει τα "γκάζια" και στέλνει σε Τσίπρα τελεσίγραφο : Δημοψήφισμα ή θα σε ρίξω πριν φέρεις τη Συμφωνία στη Βουλή, πότε μηχανεύεται να πετάξει την "καυτή πατάτα" στον κ. Μητσοτάκη πετώντας προτάσεις περί κύρωσης από την επόμενη Βουλή και πότε όλα αυτά μαζί φωνάζοντας : εγώ ειμί η Ν.Δ!
Θέλει να την περάσει;
Σε όλα αυτά τα παντελώς ασόβαρα στα οποία επιδίδεται με τεράστια επιτυχία ( sic) ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει την ανοχή του Πρωθυπουργού, ελέω των κοινοβουλευτικών κουκιών. Μια ανοχή πάντως που έως σήμερα είναι εντελώς ρητορική και δεν απηχεί σε αποδοχή των προτάσεών του:
Ο Α. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως η Συμφωνία θα έρθει στην Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία , απαιτείται δηλαδή η ψήφισή της από 151 Βουλευτές, Δημοψήφισμα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει και πως δεν προτίθεται να αφήσει την κύρωσή της για την επόμενη Βουλή.
Κύριο ερώτημα προς απάντηση είναι κατά πόσο πράγματι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να είναι αυτός που θα ολοκληρώσει την "δουλειά" της Συμφωνίας των Πρεσπών ή θα προσπαθήσει να ναρκοθετήσει με το "καλημέρα" την διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, "κληροδοτώντας" του την κύρωσή της.
Συνομιλητές του κ. Τσίπρα εδώ και μήνες, δημόσια τε και ιδιωτικά λένε μετά βεβαιότητας και κατηγορηματικά, ότι η Συμφωνία θα περάσει από αυτή τη Βουλή η οποία συγκεντρώνει και την απαιτούμενη πλειοψηφία ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ. (Το αυτό υποστήριξε ξανά χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς).
Το σενάριο αυτό "στηρίζουν" δύο ακόμη στοιχεία: Το κυβερνητικό επιτελείο δεν βρίσκει κανένα εκλογικό όφελος στο να υπαναχωρήσει αυτή τη στιγμή "δραπετεύοντας" ( όποια δημοσκοπική φθορά έχει εισπράξει από την υπογραφή της Συμφωνίας με τον Ζάεφ δεν είναι αναστρέψιμη), ενώ αντιθέτως, με την ολοκλήρωση του project, σφυρηλατεί και για τον διεθνή παράγοντα το προφίλ του υπεύθυνου ευρωπαίου ηγέτη που έληξε ένα θέμα που εκκρεμούσε επί 25ετίας.
Μοναδικός αντίλογος στο εν λόγω επιχείρημα είναι το σενάριο της "δεξιάς παρένθεσης": Να παραλάβει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία , την εκκρεμότητα και να εκτεθεί στους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης του.
Σενάριο win- win
Υπάρχει η πιθανότητα και ο Αλέξης Τσίπρας να βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πάνο Καμμένο και να επιδιώξει πράγματι να περάσει η δική του Κυβέρνηση τη Συμφωνία των Πρεσπών και να γλιτώσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και συγκυβερνήτη του από νέα κυβίστηση που θα αποδειχθεί ολέθρια για το όποιο πολιτικό του μέλλον;
Ασφαλώς , ναι.
Ο Πάνος Καμμένος, στα πολλά και διάφορα που έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι θα πράξει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εσχάτως δήλωσε πως πριν φτάσει αυτή στην Βουλή , μόλις... διαπιστωθεί μετά την ολοκλήρωση των Συνταγματικών αλλαγών των γειτόνων ότι βρίσκεται καθ'οδόν, θα πάει σε Τσίπρα και Παυλόπουλο και θα δηλώσει ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση.
Είτε "προλάβει" η Ν.Δ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας είτε ο κ. Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή ( υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζανακόπουλος έχει ήδη δηλώσει προ μηνών ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης), τα κοινοβουλευτικά "κουκιά" για τον πρωθυπουργό, είναι πολύ πιθανό να βγαίνουν.
Πολλώ δε μάλλον, από τη στιγμή που βουλευτές του Π. Καμμένου έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν με την απόφασή του να ρίξει την Κυβέρνηση ( Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις) ενώ η "σιωπηλή" Έλενα Κουντουρά, "πολιτογραφείται" πλέον ως ανήκουσα στο κυβερνών κόμμα, παρά στους ΑΝΕΛ.
Όπερ σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να ζητήσει πρώτα ψήφο εμπιστοσύνης και μετά να φέρει για κύρωση τη Συμφωνία.
Στην περίπτωση αυτή, η κοινοβουλευτική αριθμητική, έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 145+ Κατερίνα Παπακώστα+ Παπαχριστόπουλος+ Κουντουρά+ Ζουράρις ( διαφωνεί με τη Συμφωνία αλλά διαφωνεί και με την ρίψη της κυβέρνησης) σημαίνει ότι θα αναζητεί πλέον μόλις δύο βουλευτές από τη δεξαμενή του Ποταμιού και των Ανεξάρτητων.
Έχοντας μάλιστα συνδυάσει απολύτως την επιβίωση της Κυβέρνησης με την κύρωση της συμφωνίας, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι από τους υπέρμαχούς της άλλων δεξαμενών, δεν είναι καθόλου ακατόρθωτο να βρει τις χρειαζούμενες δύο ψήφους.Της Νίκης Ζορμπά
Πηγή: Capital.gr