16/7/19
Ανοίγματα Ουάσινγκτον σε Μητσοτάκη για άμυνα και ασφάλεια
Γράφει ο Βασίλης Νέδος
Ανοίγματα από την Ουάσιγκτον, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εισπράττει η νέα κυβέρνηση. Το τηλεφώνημα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι πυροδότησε το ενδιαφέρον και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικοινώνησε προσωπικά με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να μιλήσει μαζί του.
Η ταχύτατη αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, ήδη προτού η νέα κυβέρνηση συμπληρώσει λίγα 24ωρα από την ορκωμοσία της, έστειλε στην Ουάσιγκτον ισχυρό σήμα για τη στάση και την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε γρήγορες αποφάσεις.
Θετικό κλίμα
Με αυτό το πολύ θετικό κλίμα να υπάρχει ήδη από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης, θα βρεθεί αύριο στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο αλλά και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Το πρώτο ταξίδι του κ. Δένδια στις ΗΠΑ γίνεται με αφορμή την υπουργική σύνοδο προώθησης των θρησκευτικών ελευθεριών που διοργανώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αποτελεί ακόμα μία ένδειξη των πολύ στενών σχέσεων που επιθυμεί να διατηρήσει η Ουάσιγκτον με την Αθήνα. Με τη νέα κυβέρνηση θα αρχίσουν και οι πρώτες ουσιαστικές επαφές για την υλοποίηση του δεύτερου γύρου επαφών στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στην Αθήνα, στο τέλος του τρέχοντος ή τις αρχές του επόμενου έτους. Ενα από τα πολλά ζητήματα που βρίσκονται σταθερά στην αμερικανική ατζέντα αφορά και τη μετατροπή της συμφωνίας για τη χρήση της βάσης της Σούδας, με σκοπό αυτή να είναι πλέον πολυετής.
Είναι απολύτως σαφές ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ήδη πολύ καλές επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα. Χθες, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μια πρώτη συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, με τον οποίο συζητήσαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Οπως είναι γνωστό, τα βασικά αμυντικά πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν αμερικανικές εταιρείες, όπως η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και η ολοκλήρωση των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B. Μάλιστα, την Παρασκευή, η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (DSCA) του αμερικανικού Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τη δυνητική πώληση επτά ελικοπτέρων MH-60R, με εκτιμώμενη δαπάνη που θα μπορούσε να αγγίξει έως και τα 600 εκατ. δολάρια.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό για την εκλογή. Επίσης, οι δύο άνδρες εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Αιγύπτου. Στον κ. Μητσοτάκη τηλεφώνησε, επίσης, ο κ. Γκουαϊδό, προκειμένου ευχαριστήσει για την κίνησή του να τον αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου