Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019
Τσιγάρο… «τέλος» στους δημόσιους χώρους! – Οι απαγορευμένοι χώροι και τα πρόστιμα
Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, βρίσκεται η εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους
δημόσιους κλειστούς χώρους, ως συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται ενώπιον μίας μεγάλης πρόκλησης, ενός στοιχήματος το οποίο, από το 2002 που έγινε η πρώτη νομοθετική απόπειρα, καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει.
Το «σχέδιο δράσης» της ΝΔ, προβλέπει καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς εξαιρέσεις και εκτείνεται κατά κύριο λόγο σε τρεις βασικούς άξονες:
1.Εντατικοποίηση των ελέγχων με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας.
Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες παραβάσεων.
Ενημέρωση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, όχι μόνο στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών που σήμερα είναι και η πλειονότητα των Ελλήνων.
Οι περισσότεροι είναι «υπέρ»
Παρά τον έντονο διάλογο που έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων όχι μόνο είναι «υπέρ», αλλά απαιτεί την καθολική εφαρμογή του νόμου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το περίπου 70% των μη καπνιστών, τα σωματεία εργαζομένων στο χώρο της εστίασης αλλά και πολλοί καπνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική γραμμή αναφοράς παραβάσεων που διαθέτει η ΕΑΕ, οι καταγγελίες για τη μη εφαρμογή του νόμου είναι καθημερινές.
Την ίδια στιγμή, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν το κάπνισμα στην Ελλάδα. Παρότι οι καπνιστές τα τελευταία χρόνια μειώνονται, η θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή λίστα είναι απογοητευτική, κατέχοντας τα πρωτεία. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι στη χώρα μας καπνίζει πάνω από το 30% των ενηλίκων, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα, ενώ ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ/έτος για τσιγάρα.
Όσον αφορά στο παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ., κάθε χρόνο 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του, εκ των οποίων 165.000 είναι παιδιά, που χάνουν τη ζωή τους πριν την ηλικία των 5 ετών, από νοσήματα όπως πνευμονία, άσθμα ή σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
Οι απαγορευμένοι χώροι και τα πρόστιμα
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα εξής σημεία:
-σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας
– σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά
-στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής
– στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές
– στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων
– στα παντός είδους κυλικεία
– στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων
– στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά (από 50 έως 10.000 ευρώ που υπερδιπλασιάζονται σε περιπτώσεις υποτροπών).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου