από Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη -
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020
«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ! Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΟΙΚΤΟ» πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, 04.07.19
=======================================
*Να συγχαρώ και να επαινέσω την Παμμακεδονική για την πρωτοβουλία της να επαναφέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα των Σκοπίων.
*Ενσυνείδητα αναφέρομαι σ' αυτό ως πρόβλημα για να υπογραμμίσω ότι δεν το θεωρώ λήξαν.
*Γι' αυτό και η σημερινή πρωτοβουλία της Παμμακεδονικής, για ομιλίες, τοποθετήσεις, συλλαλητήρια και κάθε μορφής αντιδράσεις, πιστεύω ότι θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά, ει δυνατόν, στην επικαιρότητα .
*Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι αιθεροβάμων, όταν σκέπτομαι ότι το θέμα των Σκοπίων είναι πάντα ανοικτό και τούτο γιατί μου είναι αδύνατον να δεχθώ ότι αυτή η συμφωνία των Πρεσπών, με το εκτρωματικό, από κάθε πλευρά, περιεχόμενό της, είναι δυνατόν να δεσμεύει την Ελλάδα και να ξεπουλά τη Μακεδονία μας στο γειτονικό κρατίδιο, και μάλιστα χωρίς αντάλλαγμα-παρότι κανένα αντάλλαγμα δεν θα ήταν αρκετό.
*Πράγματι:
Α. ΟΝΟΜΑ κλπ.
-Οι Σκοπιανοί δεν έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται Μακεδόνες, διότι ήρθαν στην περιοχή περίπου 10 αιώνες μετά τον Μ.Αλέξανδρο. Πρόκειται για παραχώρηση στοιχείου εθνικής ταυτότητας, η οποία απαγορεύεται, όπως υποστήριξε και ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, επικαλούμενος την ανάλογη, τηρουμένων των αναλογιών, διαμάχη ανάμεσα στην γαλλική Bretagne και τη Μ. Βρετανία, που έληξε υπέρ της Bretagne, απαγορεύοντας τη Μ. Βρετανία να χρησιμοποιεί το όνομα.
Η εμμονή των Σκοπιανών να μη θέλουν άλλο όνομα εκτός από το Μακεδονία, καταρχήν αδικαιολόγητη, δικαιολογείται ωστόσο απολύτως, αν συνδεθεί με τη μακρόχρονη προπαγάνδα, σε ολόκληρη την υφήλιο, για την οποία έρρευσε αφειδώς το χρήμα. Στις δεκαετίες, από τον Στάλιν ως την αφελέστατου περιεχομένου συνθήκη των Πρεσπών δημιουργήθηκαν με φρενήρεις ρυθμούς ερευνητικά ινστιτούτα, τα οποία δημοσίευσαν απειράριθμους τόμους κραυγαλέας παραποίησης της ιστορίας.
*Στους οποίους τόμους ο Μ. Αλέξανδρος δεν εμφανίζεται ως Έλληνας, αλλά βάρβαρος, και στους οποίους κατάπτυστους αυτούς τόμους οι Σκοπιανοί είναι οι δήθεν διάδοχοί του. Εξάλλου, σωρεία αγαλμάτων με το Μ. Αλέξανδρο στόλισαν το γειτονικό σλαβικό κρατίδιο. Και, βέβαια, όλο αυτό το μακροχρόνιο καραγκιοζλίκι απέβλεπε πάγια σε έναν και μοναδικό στόχο: στη δημιουργία ενός Μακεδονικού Έθνους, που προφανώς θα είχε ως πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη.
*Και η αδιανόητη αυτή συνθήκη των Πρεσπών βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία του φανταστικού αυτού κράτους, προσφέροντας ανύπαρκτη μακεδονική γλώσσα και ανύπαρκτη εθνική συνείδηση!
Καθαρή τρέλα! Ή αυτοκτονική διάθεση!
Β. ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Η Μακεδονία και φυσικά ολόκληρη η Ελλάδα κινδυνεύει θανάσιμα από τη Συνθήκη των Πρεσπών. Διότι, είναι απαράδεκτη αφέλεια η σκέψη, ότι επειδή δήλωσαν ότι έγιναν φίλοι οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, δηλαδή των Σκοπίων και της Ελλάδας, ότι οι Σκοπιανοί έθαψαν το όνειρο πολλών γενεών, για την υλοποίηση του οποίου διατέθηκε πολύ χρήμα και άφθονη σατανική φαντασία.
Ο διαμελισμός της Ελλάδας, που δεν θα επιβιώσει ως Έθνος χωρίς τη Μακεδονία, θα πάρει καιρό. Και στο μεταξύ η δική μας Μακεδονία θα εμφανίζεται και θα γίνει γνωστή ως περιοχή, ως περιφέρεια του Έθνους της Μακεδονίας, δηλαδή των Σκοπίων, που να σημειωθεί ότι ήδη, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αφαιρέσει το Βόρεια και εμφανίζεται απλώς ως "Μακεδονία". Αυτός είναι ο αποτρόπαιος κίνδυνος για την Ελλάδα, που υπογράφηκε με τη συνθήκη των Πρεσπών. Φυσικά, στο μεταξύ, υπάρχουν και μικρότερης έκτασης κίνδυνοι, όπως η σύγχυση ανάμεσα στην εκάστοτε επιλογή ελληνικών και σκοπιανών προϊόντων, όπως το μπέρδεμα τουριστικών προορισμών.
Γ. Η συνθήκη των Πρεσπών και οι ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές.
Όπως είναι γνωστό και πριν την υπογραφή αυτής της προδοτικής συνθήκης, αλλά και μετά από αυτήν, όσοι Έλληνες, που σύμφωνα με τις σχετικές δημοσκοπήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, εμφανίστηκαν αντίθετοι, χαρακτηρίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση ως φασίστες, ακραίοι και ανεγκέφαλοι. Δηλαδή, όπως το ίδιο υποστήριξαν και στο εξωτερικό, και ειδικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron, η Ελλάδα εμφανίζεται ως χώρα φασιστών.
Το πρώτο, λοιπόν ερωτηματικό είναι γιατί με τόσο σθένος υπερασπίστηκε η πολιτική ηγεσία μας αυτή τη συνθήκη, ώστε να εμφανίσει το λαό της ως φασιστικό και όλα τα υπόλοιπα. Και, δυστυχώς, η απάντηση είναι πολύ εύκολη, αν λάβουμε υπόψη τις αδιανόητης έκτασης και έντασης πιέσεις των εταίρων μας, προκειμένου να υπογραφεί αυτή η συνθήκη. Οι οποίες πιέσεις, όπως τουλάχιστον δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα σημαντικής ξένης εφημερίδας, συμπληρώθηκαν και με τη διάθεση άφθονου χρήματος στη γειτονική χώρα, προκειμένου να αρθούν οι δισταγμοί των βουλευτών της και, τελικά, να ψηφίσουν τη συνθήκη. Ως δικαιολογία αυτών των πιέσεων εμφανίστηκε η ο φόβος της Δύσης για τον κίνδυνο επηρεασμού των Βαλκανίων από τη Ρωσία, που θα έπρεπε να αναχαιτιστεί.
Μου φαίνεται, ωστόσο, αρκετά ισχνή αυτή η δικαιολογία, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι η Κίνα έχει ήδη, εισβάλει στα Βαλκάνια ακολουθούμενη από τη Ρωσία.
Γ. Οπωσδήποτε, για τους Έλληνες, η συνθήκη των Πρεσπών δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρηθεί τελεσίδικη.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μην εφησυχάζουμε ούτε για ένα λεπτό. Να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση.
Ακριβώς, επειδή αποδίδω μεγάλη σημασία στο να διατηρείται συνεχώς επίκαιρο το σκοπιανό, αποφάσισα να έρθω σήμερα το πρωί από τη Θεσσαλονίκη, για να λάβω μέρος σε αυτή την presse-conference.
Στο σημείο αυτό, θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις:
α) Καταρχήν, εκφράζω την απορία μου, για το πώς και το γιατί δεν υπήρξαν οι Πρέσπες, το κεντρικό θέμα προβληματισμού, συζήτησης και υποσχέσεων των διαφόρων, επί μέρους πολιτικών κομμάτων, νέων και παλαιότερων, κατά την προεκλογική περίοδο.
Ειδικότερα, δεν είναι διόλου ενθαρρυντική η κατ' επανάληψη δήλωση της Ν.Δ. που εκτός εντελώς απρόοπτων εξελίξεων, θα είναι η αυριανή κυβέρνηση, ότι δηλαδή θεωρεί το σκοπιανό τελειωμένο.
Καταλήγω στο συμπέρασμα, ότι κατά κάποιο τρόπο, υπήρχε, δηλαδή, μια συμφωνία αποσιώπησης του σκοπιανού, και για τις ευρωεκλογές, αλλά το ίδιο και για τις βουλευτικές. Και η διαπίστωση αυτή δεν είναι διόλου ευχάριστη, γιατί δεν αποκλείει οργανωμένη προσπάθεια για λησμονιά, με την οποία όπως φαίνεται συμμορφώθηκαν όλα τα κόμματα, όλων των πολιτικών αποχρώσεων.
Κατά την άποψή μου, το ζητούμενο θα ήταν, οι ευρωεκλογές να εκλέξουν, σε σημαντικό ποσοστό, εκπροσώπους που να μετέφεραν στην Ευρώπη το κλίμα δυσαρέσκειας των Ελλήνων, για το φιάσκο των Πρεσπών.
β)Η δεύτερη σχετική μου παρατήρηση είναι ότι, ευτυχώς, και σε πείσμα αυτής της επιβαλλόμενης, όπως φαίνεται, σιωπής, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όσο είναι δυνατόν να κρίνει κανείς, έλαβαν σε μεγάλο βαθμό υπόψη τις Πρέσπες.
Θέλω να ελπίζω ότι το ίδιο και σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό θα συμβεί στις 7 Ιουλίου.
Αλλά, όμως, είναι γεγονός, ότι ο ελληνικός λαός, όσο και αν ταρακουνήθηκε από τη συνθήκη των Πρεσπών, δεν είναι δυνατόν να ελπίζει κανείς ότι, σε περιβάλλον που συστηματικά θα αποσιωπά το πρόβλημα, ο ίδιος θα εξακολουθήσει να δίνει μάχες, να διοργανώνει συλλαλητήρια, να αντιδρά γενικώς.
Γι' αυτό, είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί ένα διαρκές περιβάλλον, που θα στρέφεται εναντίον αυτού του εγκλήματος που έγινε στις Πρέσπες.
Ε. Οι δυνατότητες ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών
Είναι ξεκάθαρο ότι για να πάρουμε πίσω την πατρίδα που μας κλέψανε πρέπει να ακυρωθεί η συνθήκη των Πρεσπών.
Να υπογραμμίσω, στο σημείο αυτό, ότι τα νομικά έχουν πολλά παράθυρα, και έτσι, όσο και να προσέξει κανείς, υπάρχουν πάντα δυνατότητες ακύρωσης.
Εξαιτίας του ενδιαφέροντος που έχει η Μακεδονία μας, ήταν αναμενόμενο να έχει συγκεντρώσει απόψεις μεγάλου αριθμού γνωστών Ελλήνων και ξένων νομικών. Έτσι, υπάρχει ήδη πλούσια βιβλιογραφία, με την οποία, φυσικά, δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε. Θα αναφερθώ εντελώς ενδεικτικά σε ελάχιστες προτάσεις:
*Φαίνεται ότι θα αποδειχθεί σημαντικός ρόλος ακύρωσης το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του ελληνικού λαού, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η παραχώρηση, σε ξένο κράτος, κυριαρχικού δικαιώματος. Και με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι ενώ ζητήθηκε με επίφαση, από την ελληνική κυβέρνηση, η διενέργεια δημοψηφίσματος, και ενώ στα Σκόπια έγινε, στην Ελλάδα όχι.
*Λόγος ακύρωσης θα είναι επίσης η παραβίαση ουσιωδών διατάξεων της συνθήκης, που είναι πολύ πιθανή, αφού ήδη οι Σκοπιανοί παραβαίνουν πολλαπλώς την υπόσχεση περί αλυτρωτισμού.
* Η δικηγόρος Σοφία Νικολάου ανακάλυψε την υποχρέωση τροποποιήσεων της συνθήκης, από τα Σκόπια, με απαγορευτική προθεσμία το τέλος του 2018, που δεν έγιναν ποτέ και η Συνθήκη θεωρείται λήξασα.
*Επίσης ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης αναφέρει διάφορα σημεία που μπορούν να στηρίξουν την ακύρωση της συνθήκης των Πρεσπών.
Συμπερασματικά, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να έχουμε πίστη στο στόχο μας, που είναι η ακύρωση της Συνθήκης, να παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις, για να μη χάσουμε ευκαιρίες και να ευχόμαστε να αποκτήσει η Ελλάδα πατριώτες ηγέτες, αποφασισμένους να πάρουν πίσω χαμένες πατρίδες.Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) , 04.07.19