ASSOCIATED PRESS
Με ευθεία επίθεση κατά της Γαλλίας απαντά η Τουρκία στην συνάντηση τουΕμανουελ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αναφορές του Γάλλου προέδρου στη Λιβύη μετά το πέρας της συνάντησής τους στο Παρίσι.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι τόνισε πως «ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία».
Υπενθυμίζεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του» συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στις λιβυκές υποθέσεις.
Από την άλλη ο Τούρκος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρτόνισε πως «αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει τον Χάφταρ».
Το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Παρίσι, δήλωσε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο...», σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.
«Συμμαχία» Γαλλίας-Ελλάδας: Κοινή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων
«Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κοινή η καταδίκη μας στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η ακύρωση του μνημονίου Άγκυρας - Σάρατζ».
«Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο «φίλο» του.
Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Ανέφερε, ακόμη, ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».
Δείτε.. τις δηλώσεις των δύο ηγετών:
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης εισόδου. Η Γαλλία είναι χώρα προορισμού δευτερογενών ροών αλλά είναι ενδιαφέρον ότι παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουμε απόλυτη συναντίληψη στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος».
«Η Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν ότι τρία είναι τα κλειδιά ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο: πρώτον ότι τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης και να ενταθούν οι επιστροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε διμερές, όσων δεν δικαιούνται προστασία. Δεύτερον συμφωνήσαμε ότι η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Τουρκία. Παρά τις διαφορές μας θέλουμε τη γειτονική μας χώρα συνεργάτη στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού προβλήματος.
Και τρίτον συμφωνήσαμε ότι η διαχείριση του προβλήματος σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε εθνικούς χειρισμούς. Αποτελεί κατεξοχήν ένα ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Τέλος, στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «με τον Πρόεδρο Μακρόν συντασσόμαστε απόλυτα στην ίδια πλευρά απέναντι στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα άλλωστε ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκε στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό όραμα μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας έως το 2050. Έχουμε αναλάβει πολύ τολμηρές δεσμεύσεις».
Μακρόν: Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης
«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ ανέφερε πως στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη μίλησαν για το κομμάτι της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής.
Ο Μακρόν καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, λέγοντας: «Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης».
Ανέφερε, επίσης, ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.
«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.
Τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράτυποι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.
Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους».
«Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε: «Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι'αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».
Θερμή υποδοχή στα Ηλύσια Πεδία
Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός σε πολύ θερμό κλίμα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε και αυτή την ώρα γίνονται κοινές δηλώσεις.
Η συνάντηση ωστόσο έγινε στην σκιά της ψηφοφορίας στη Βουλή για την τροπολογία στο ποδόσφαιρο που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων προς την κυβέρνηση ενώ σημαδεύτηκε και από την απουσία του Αντώνη Σαμαρά.
GALLERY
AP_20029455887703.jpg
01 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή του στο Παρίσι ως πρωθυπουργός.
ASSOCIATED PRESS
Η απουσία αυτή προκάλεσε επίσης και δηκτικό σχόλιο κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κάνουν λόγο για αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στο φόρουμ μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος είναι οι L'Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κά.
«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα» δήλωσε επίσης στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Το ίδιο απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2027.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, χώρας- μέλους της ΕΕ, με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ και αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου