tribune.gr-
13 Φεβρουαρίου 2020,
Ο Δένδιας «έσβησε» τον Ερντογάν – Η Αλγερία συμφωνεί με την Ελλάδα για τη Λιβύη
Υπουργείο Εξωτερικών,
Ηχηρό ράπισμα στον «πατερούλη» Ερντογάν κατάφερε ο Νίκος Δένδιας από την Αλγερία. Η κυβέρνηση της χώρας συμφωνεί ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου είναι ανυπόστατα. Εξίσου σημαντικό, η Αλγερία είναι κατά κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη Λιβύη. Άρα, με εξαιρετική σαφήνεια και πολύ ειλικρινά, η Αλγερία βρίσκεται στην ίδια πλευρά με την Ελλάδα και απέναντι στην Τουρκία.
Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη μας ότι πολύ πρόσφατα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε όχι μόνο να πάρει την Αλγερία με το μέρος του αλλά και να την εμφανίσει ως μέρος του νεο-οθωμανικού του κόσμου.
Στις αρχές Ιανουαρίου δύο τουρκικές φρεγάτες κατέπλευσαν στο Αλγέρι για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς προς τιμήν του Οθωμανού (εξισλαμισμένου Έλληνα) κατακτητή της Αλγερίας και μετέπειτα κυβερνήτη της Ορούτς Ρέις, αδελφού του διαβόητου πειρατή και Οθωμανού ναυάρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.
Ο Χαϊρεντίν Μπαμπαρόσα και ο αδελφός του Ορούτς Ρέις γεννήθηκαν στον Παλαιόκηπο Γέρας στη Λέσβο.
Ο πατέρας τους λέγεται ότι ήταν είτε εξισλαμισμένος Αλβανός σπαχής ονόματι Γιακούπ, είτε εξισλαμισμένος Έλληνας από τα Γιαννιτσά που υπηρετούσε στον οθωμανικό στρατό.
Για τη μητέρα τους όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι ήταν Ελληνίδα χριστιανή από τη Λέσβο, ονόματι Κατερίνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος επίσης υπολόγιζε, για να επιτύχει το προγεφύρωμά του στην Αλγερία και στην υποστήριξη της οθωμανικής μειονότητας της χώρας.
Το 5% των Αλγερινών είναι οθωμανικής καταγωγής, όπως οθωμανική μειονότητα υπάρχει και στη Λιβύη.
Ωστόσο, η ισχυρή επιρροή στην Αλγερία είναι της Γαλλίας. Από το 1830 έως το 1962 η Αλγερία ήταν γαλλική κτήση.
Τα νεο-οθωμανικά σχέδια της Τουρκίας για την Αλγερία απειλούν πρωτίστως την εθνική ασφάλεια της Γαλλίας και τον ρόλο της ως ηγέτιδας δύναμης της Μεσογείου.
Η Ελλάδα, ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και ιστορική ηγέτης της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και πρέσβειρα φίλη των Αράβων και των μουσουλμάνων Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής στη Δύση, βρίσκεται πολύ κοντά στην Αλγερία και στην πρόσφατη ιστορία.
Πολύ στρατηγικά λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη την Αλγερία, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, ενώ είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ.
Ο Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Αλγερίας.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.
Ο Νίκος Δένδιας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σάμπι Μπουκαντούμ, αφού εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που επισκέφθηκε το Αλγέρι, είπε αναφορικά με τη Λιβύη:
«Η κατάσταση στη Λιβύη προκαλεί πράγματι μεγάλη ανησυχία και στις δύο μας χώρες.
»Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλγερία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες, καθώς και να σταματήσει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη.
»Ωστόσο, τα μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ του κ. Σαράτζ και της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
»Αυτό τροφοδοτεί τη σύγκρουση σε συνδυασμό επίσης με τη σταθερή ροή στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφόρων και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της περιοχής, αλλά και στις χώρες της Μεσογείου.
»Αυτή η συμπεριφορά συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
»Θέτουν επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ειδικού Απεσταλμένου, κ. Σαλάμε, αλλά και παρεμποδίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και συγκεκριμένα τη Διαδικασία του Βερολίνου.
»Προσπάθειες, τις οποίες η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή.
»Και, πρέπει να πω ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια που κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης, του τερματισμού των ξένων παρεμβάσεων και της δημιουργίας μιας λειτουργικής χώρας και κοινωνίας στη Λιβύη.
»Αναφορικά με το μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι άκυρο και ανυπόστατο, παντελώς εκτός του πεδίου εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και δεν παράγει οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα.
»Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις του συναδέλφου μου αναφορικά με το γεγονός ότι καμία οντότητα στη Λιβύη σήμερα δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι έχει τη νόμιμη εξουσία να υπογράφει μνημόνια, συμφωνίες ή να εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό.
»Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και χώρα που έχει ειδικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Λιβύη, παραμένει έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς την εύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη.
»Συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου σήμερα να παραμείνουμε σε επαφή και να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην κοινή μας περιοχή».
Ο Νίκος Δένδιας και οι Έλληνες διπλωμάτες με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας και τους συνεργάτες του.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αλγερία είναι δύο χώρες »που διατηρούν φιλικές σχέσεις και δεν υπάρχει κανένα διμερές πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε.
»Αλλά μπορούμε πάντα να βελτιώνουμε τις σχέσεις μας, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί.
»Βρισκόμαστε στην ίδια γειτονιά. Είμαστε και οι δύο χώρες της Μεσογείου και αυτή είναι η γειτονιά μας και το κοινό μας μέλλον».
»Από την άλλη πλευρά, ήθελα επίσης να συζητήσω με τον συνάδελφό μου για την κατάσταση στη Λιβύη προκειμένου να κατανοήσω και να ενημερωθώ για τη θέση της Αλγερίας σχετικά με τη Λιβύη.
»Και πρέπει να πω ότι έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από αυτά που άκουσα.
»Γιατί έμαθα ότι η Αλγερία εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας σταθερής κοινωνίας στη Λιβύη, μιας λειτουργικής κοινωνίας, ενός λειτουργικού κράτους και επίσης ότι η Αλγερία είναι κατά κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή.
»Πραγματικά, αυτό για την Αλγερία αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
»Συνεπώς, αυτό είναι «μουσική στ’ αυτιά μας». Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργούν οι χώρες και αυτός είναι ο κανόνας που πρέπει κατά τη γνώμη μου να εφαρμοστεί στην περιοχή μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου