Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015
Ξαφνικά «βρέχει» φόρους και ρυθμίσεις... φόρων
Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση ετοιμάζει ή προαναγγέλλει: Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015 - Πολυνομοσχέδιο με την «λίστα Βαρουφάκη» - Έκτακτη εισφορά για υψηλά εισοδήματα - Διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης - Περαίωση για το «μαύρο χρήμα» και τις «λίστες» - Επέκταση της ρύθμισης των δόσεων - Προφανής στόχος να επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές και να βρει χρήματα.
Η προσπάθεια σύγκλισης της ελληνικής πλευράς με τους “Θεσμούς” για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό φαίνεται ότι εκτός από σύννεφα πάνω από τον υπουργό Οικονομικών φέρνει καταιγίδα φόρων και “διευκολύνσεων”. Ο “ανασχηματισμός έκτακτης ανάγκης” στην ομάδα διαπραγμάτευσης που προχώρησε ο κ. Τσίπρας ήρθε μετά το ναυάγιο στη Ρίγα το οποίο επέτεινε το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου, αλλά και γενικότερα της Ελληνικής οικονομίας. Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται ως θέληση της κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές “προσφέροντας” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη διατήρηση μέτρων ή επιβολή φόρων που υποτίθεται θα καταργούνταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2015.
Πρώτο στη σειρά το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να φέρει άμεσα στη Βουλή με τις προτάσεις που περιέχει η "λίστα Βαρουφάκη". Τα άρθρα του νομοσχεδίου φέρεται να αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τηλεοπτικών συχνοτήτων (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ), τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ) , τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις (ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων), κ.λπ.. Μαζί με τα παραπάνω διατηρούνται σίγουρα κάποιοι φόροι, ενώ εξετάζεται και η έκτακτη εισφορά και φόρος πολυτελείας, ενώ επεκτείνονται χρονικά και ορισμένες “ρυθμίσεις” που φέρνουν έσοδα στα Δημόσια Ταμεία.
Δεύτερο παράταση του ΕΝΦΙΑ: Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του αποκάλυψε τι περίπου θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με πιο σημαντικό την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015. Το ενδεχόμενο κατάργησης μετατέθηκε για το 2016 παρά τις υποσχέσεις προεκλογικά του ΣΥΡΙΖΑ για στοπ της επιβολής του και αντικατάστασής του με φόρο ακίνητης περιουσίας από φέτος. Η διατήρηση ή όχι του “χαρατσιού” θα κριθεί από το αν χώρα πιάσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ανάπτυξη 1,4%, κάτι το οποίο εκτιμάται ως εξαιρετικά δύσκολο και επομένως η επιβολή του και το 2015 θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολόγητου έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες, αλλιώς, όπως είπε και ο κ. Τσίπρας, θα μετατεθεί για το 2016. “Πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ, είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε». Να θυμίσουμε εδώ ότι σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2014 καλεί σε κίνημα διαμαρτυρίας κατά του ΕΝΦΙΑ, με σύνθημα "δεν έχω – δεν πληρώνω", ενώ το Φεβρουάριο του 2015 ο ίδιος ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βούλης ζήτησε από τους τους πολίτες να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ του 2014.
Τρίτον έκτακτη εισφορά: Σενάρια για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα 30.000 ευρώ και πάνω επανέρχονται αν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει άγνοια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.
Τέταρτον εισφορά αλληλεγγύης: Έχει εξεταστεί όπως φέρεται η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.
Πέμπτον περαίωση για ¨λίστες¨και “μαύρο χρήμα”: σε χρήματα στο εξωτερικό και όσους αναφέρονται στις “λίστες” (Λαγκάρντ, εμβασμάτων κ.λπ) . Κάλεσμα σε όσους βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό κάνει η ελληνική πλευρά, με το οικονομικό επιτελείο να βεβαιώνει ως “αθώους” όσους έχουν έχουν βγάλει “μαύρο” χρήμα στο εξωτερικό. Με διαδικασίες «εξπρές» το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα προσφέρει την δυνατότητα σε όσους έχουν κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία ή και άλλες χώρες του εξωτερικού, να καταβάλει έναν ελκυστικό φόρο που τελεί υπό συζήτηση (της τάξεως του 15%-20% το πολύ) προκειμένου να μην ελεγχθούν για τα χρήματα αυτά στην Ελλάδα. διαδικασία που θα ακολουθηθεί συζητήθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ Ντε Βαντβίλ.
Έκτον δόσεις . Άμεσα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει ξανά η ρύθμιση που έληξε χθες και προβλέπει «κούρεμα» προστίμων ίσο με το ποσό που καταβάλλει σαν προκαταβολή ο οφειλέτης για να «σβήσει» μέρος των χρεών του στην εφορία . Την παράταση προανήγγειλε και η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη από τη Βουλή και κρίθηκε αναγκαία επειδή μέσα στις ελάχιστες μέρες που είχαν οι οφειλέτες στη διάθεσή τους, κατέβαλαν πάνω από 80 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων από εκείνους που προκατέβαλαν τις δόσεις 1-3 χρόνων, γλιτώνοντας και άλλα τόσα από τόκους.
Εξετάζονται, επίσης, αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, όπως λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ κλπ με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. Ευρώ, μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. Ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).
oparlapipas.com