Ο… ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΖΑΛΑ: «Θέλουν να μας κάνουν Νήσο Έλις της Ευρώπης»
28. Ιανουαρίου, 2016
Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην ΕΕ με το προσφυγικό εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, απατώντας σε σχετική ερώτηση. Συγκεκριμένα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει το «Νησί Έλις» της Ευρώπης.
«Αυτό αντιπαλεύουμε και προσπαθούμε να κάνουμε συμμαχίες εντός της ΕΕ. Εκτιμούμε ότι θα πετύχουμε. Όλα εξαρτώνται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές της Τουρκίας, όπως και από το ποια δύναμη θα κινήσει στην Ευρώπη. Αν νικήσει αυτή που δεν θέλει νησιά Έλις, είμαστε μαζί της. Αν νικήσει η δύναμη που θέλει να κανει νησιά Έλις, είναι πιθανόν να έχουμε πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας για πολιτικά παιχνίδια, αναφέροντας πως λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές περίπου 70.000 πρόσφυγες βάδιζαν προς τον Έβρο και τους γύρισε πίσω τελευταία στιγμή η τουρκική κυβέρνηση.
Τι ήταν η νήσος Έλις
Το νησί Έλις (Ellis Island), στ” ανοιχτά του Μανχάταν, υπήρξε ο κύριος σταθμός υποδοχής των μεταναστών που έφταναν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, από τα τέλη του 19ου αιώνα και κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου.
Εγκαινιάστηκε την 1η Ιανουαρίου του 1892 και ως τις 12 Νοεμβρίου του 1954, οπότε έκλεισε, υποδέχθηκε πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες απ” όλο τον κόσμο. Εκεί υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να εγκριθεί η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι απ” αυτούς που έπαιρναν την πολυπόθητη άδεια, εγκαθίσταντο -τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια- στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.
Από το 1924 χρησιμοποιήθηκε μόνο για κρατουμένους και πρόσφυγες. Η υποδοχή των συνηθισμένων μεταναστών γινόταν σε άλλους σταθμούς.
Κατά κάποιο τρόπο, το Έλις Άιλαντ λειτούργησε και ως μία κολυμπήθρα, καθώς πολλοί άνθρωποι απέκτησαν εκεί ένα νέο όνομα. Λέγεται πως αν κάποιος από τους υπαλλήλους δεν μπορούσε να εκφέρει το όνομα ενός μετανάστη, το άλλαζε κατά προσέγγιση σε κάτι πιο σύντομο και απλό. Ιδιαίτερα, αν ο νεοφερμένος δεν ήξερε να γράφει και να διαβάζει Αγγλικά.