27 Φεβρουαρίου 2016, 8:16 μμ
Έχει πλέον διαπιστωθεί, από όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει στο προσφυγικό, ότι η ΕΕ αποτελεί των φτωχό συγγενή των ίδιων των μελών της. Έτσι ενώ λαμβάνει αποφάσεις αυτές όχι μόνο δεν υλοποιούνται, αλλά έχουν δημιουργηθεί ομάδες εντός της Ένωσης που λαμβάνουν και προωθούν δικές τους επιδιώξεις, που φυσικά είναι αντίθετες από αυτές της Ευρώπης. Έρχεται λοιπόν πολύ φυσιολογικά να δικαιολογηθεί η άποψη, όπως τη διατυπώνει το Der Spiegel, ότι πλέον ο καθένας θα πρέπει να κοιτάει τον εαυτό του.
Έτσι η διαπίστωση ‘’ο καθένας για τον εαυτό του ‘’ είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την προσφυγική κρίση και κυρίως για τις μονομερείς αποφάσεις πολλών κρατών κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να κλείσουν τα σύνορα τους και τις συνέπειες τους για την Ελλάδα. «Πολλά βαλκανικά κράτη κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία τα σύνορα τους, οι πρόσφυγες συνωστίζονται στην Ελλάδα και η Αθήνα ανακαλεί την πρέσβη της από την Βιέννη. Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η ήπειρος βυθίζεται στην διαμάχη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στον πρόλογο του άρθρου. «Η Ελλάδα γίνεται ένα μοναδικό μεγάλο Hotspot», δηλώνει στο Spiegel Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Η χώρα, σαν να μην έφταναν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, επιβαρύνεται τώρα υπερβολικά με την στέγαση και την φροντίδα των προσφύγων», επισημαίνεται, καθώς περιγράφεται η κατάσταση στην Ειδομένη, «Περίπου 12.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί αυτές τις μέρες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, οι τέσσερις επίσημοι καταυλισμοί είναι τρομερά υπερφορτωμένοι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει τώρα έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα. Θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός «κράτους υπό διάλυση» («failed state») στα σύνορα με την Τουρκία».
Το περιοδικό περιγράφει ως «ντροπιαστικές» τις εικόνες των προσφύγων να προσπαθούν να φθάσουν με κάθε τρόπο στα σύνορα ή να διανυκτερεύουν στα μπλόκα των αγροτών και σημειώνει ότι τέτοιες σκηνές εκτυλίσσονται πλέον σε όλη τη χώρα, ως «σύμβολα μιας ευρωπαϊκής αποτυχίας». Ιδιαίτερα δραματική παρουσιάζεται η κατάσταση στην Αθήνα, με εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται στην Πλατεία Βικτωρίας.
Θεωρούμε ότι η επόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του Μαρτίου, θα πρέπει να είναι αυτή στην οποία να ληφθούν οριστικές ρεαλιστικές αποφάσεις. Αμέσως μετά αν δεν υπάρξει ομοφωνία θα πρέπει να ακολουθήσει άλλη σύνοδος άμεσα, χωρίς αυτούς που έχουν χαράξει δική τους πολιτική. Διαφορετικά χωρίς ομοφωνία και αποφάσεις που θα εφαρμόζονται, η ΕΕ δεν θα έχει να παίξει κανένα ρόλο και τότε ξεκάθαρα ο καθένας θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του και πως θα σώσει τη χώρα του και ειδικά η Ελλάδα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Λύσεις υπάρχουν αλλά δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις και απαιτούνται ξεκάθαρες αποφάσεις και συνεργασίες.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr