ΓΙΑ ΠΛΗΜΕΛΗΜΜΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ
-Γιατί διατήρησε τη θέση του στο ΔΝΤ για λίγους μήνες
Τρεις ημέρες μετά την απαλλαγή του από την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, βρέθηκε ξανά στην θέση του κατηγορουμένου, αυτή τη φορά για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Η κατηγορία αφορά το γεγονός ότι είχε διατηρήσει την θέση του στο ΔΝΤ για μερικούς μήνες ενώ είχε αναλάβει και την προεδρία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και το ότι δεν συγκαλούσε το Δ.Σ της αρχής, ενώ είχε από τον νόμο υποχρέωση.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Α. Γεωργίου, ο οποίος ήταν απών από το δικαστήριο, καθώς λείπει στην Αμερική, είχε δικαστεί σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση και είχε απαλλαγεί, ωστόσο ασκήθηκε έφεση σε βάρος της αθωωτικής απόφασης και ως εκ τούτου δικάζεται εκ νέου.
Ο κατηγορούμενος μπήκε για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκου Λογοθέτη, αλλά και του μέλους του Δ.Σ. Ζωής Γεωργαντά, οι οποίοι τον "έδειξαν" ως υπεύθυνο για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, με την υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος.
«Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το PSI, και άλλα, με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα! είπε, με κάποια μέλη του ακροατηρίου να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.
Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΛΣΤΑΤ ο Α. Γεωργίου δεν άκουγε κανέναν, αποφάσιζε μόνος του και όταν υπήρχαν αντιδράσεις, σταματούσε τις συναντήσεις.
"Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».
Ο μάρτυρας παρουσίασε μάλιστα και επιστολή του κατηγορουμένου στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, με την οποία «του ζητούσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».
Για τον μάρτυρα, ο Γεωργίου ήθελε διόγκωση του ελλείμματος, σε συμφωνία με την Eurostat, υποστηρίζοντας ότι το 009 μπήκε στο έλλειμμα και μέρος του χρέους από τα swaps του Σημίτη, καθώς και 19 ΔΕΚΟ στη γενική κυβέρνηση, χωρίς να γίνει καμία μελέτη.
Οπως είπε, η εκτίμηση του γ.γ. του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα ανέρχονταν στο 6%. Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απριλη του 2010 εκτίμηση 12% στην Eurostat. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ. Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε θα δόθηκαν , προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος".
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ζωή Γεωργαντά, η οποία έκανε λόγο για προβληματική συνεργασία με τον Α. Γεωργίου, η οποία την οδήγησε στο να υποβάλλει παραίτηση, που όμως δεν είχε γίνει δεκτή από τον τότε υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ο γενικός δ/της Eurostat έστειλε e-mail στον Παπακωνσταντίνου (ο οποίος αρχικά διαφωνούσε) να βάλει μέσα και τα swaps και εκείνος το προώθησε στον Γεωργίου. Νόμιζε ότι είμαστε Αφρική, δεν ήξερε ότι κρατάμε πρακτικά. Θα παραιτηθείς μέχρι το βράδυ, αλλιώς θα σε καταστρέψω είχε πει στον Λογοθέτη ο Παπακωνσταντίνου».
Όπως είπε η μάρτυρας «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν τα μέλη του ΔΣ εισακουόμασταν από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα (δεν τα είχα όλα) Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το ‘13, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».
Η δίκη διεκόπη για τις 18 Ιουλίου
iefimerida
1 Share Tweet Share Share Mail