Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017
...καταστρέφει την Ευρώπη – Μέρκελ και Σόιμπλε ενίσχυσαν με την πολιτική τους τα δύο άκρα – Έρχεται… έκρηξη
Το Βερολίνο έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες. Το αποτέλεσμα είναι όμως πώς την πολιτική του πληρώνει ολόκληρη η Ευρώπη και θα συνεχίσει να την πληρώνει πολύ ακριβά. Δεν μιλάμε για την Ελλάδα. Το Δ’ Ράιχ κατέστρεψε τη χώρα μόνο και μόνο για να μπορέσει η Νέα Τάξη Πραγμάτων να βάλει χέρι σε ένα από τα καλύτερα και πλουσιότερα οικόπεδα της υφηλίου, την Ελλάδα.
Η πολιτική λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκάλεσαν μεγάλες ανισότητες στην Ευρώπη και αυτές τώρα εκφράζονται μέσα από την ενίσχυση των δύο άκρων. Από τη μία η ακροδεξιά, κατ’ άλλους εθνικιστικά κόμματα, και από την άλλη η άκρα αριστερά. Και οι δύο καταστάσεις είναι επικίνδυνες, αλλά προφανώς είναι η επιλογή των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της εξουθένωσης, της αλλοίωσης του πληθυσμού με τους μετανάστες και γενικά την παντοδυναμίας των τραπεζών, των αγορών και των funds.
Η καθοδήγηση της Γερμανίας και η επιβολή μιας πολιτικής μακρυά από τους πολίτες ήταν αυτή που έθεσε τη Μεγάλη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε το Brexit γιατί απλά το Grexit δεν συνέφερε να συμβεί, όχι για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά για το καλό των αγορών. Οι Έλληνες πολιτικοί δε στάθηκαν ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις με πατριωτισμό και προς όφελος της χώρας και έβαζαν υπογραφές εκεί που τους υποδείκνυαν.
Ήρθε αργότερα το κίνημα των «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία, οι Podemos στην Ισπανία που δεν κατάφεραν να επιβληθούν, αλλά τα αποτελέσματα της πολιτικής Ραχόι, ο οποίος προσδέθηκε στο άρμα της Μέρκελ φαίνονται σήμερα με την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από το βασικό κορμό. Πλείστα άλλα παραδείγματα πολιτικών αλλαγών και αναταραχών στην Ευρώπη.
Πέραν του Brexit ωστόσο το μεγαλύτερο και πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι στη Γαλλία, όπου αντιπολίτευση του Μακρόν είναι το κόμμα της Μαρί Λεπέν, και αμέσως μετά το αριστερός Μελανσόν. Τα δύο άκρα στη Γαλλία ενισχύθηκαν πάρα πολύ. Η ακροδεξιά επίσης ενισχύθηκε και στην Αυστρία, και τώρα πλέον χτύπησε και την πόρτα της Γερμανίας με το AfD να είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Είναι όλα αυτά τα αποτελέσματα της πολιτικής του Βερολίνου που κατέστρεψε την Ευρώπη για να αποκτήσει ρόλο ηγεμόνα, αλλά τώρα επιστρέφουν μπούμπερανγκ σε βάρος όμως ολόκληρης της Ευρώπης. Και ακόμη δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα. Οι Γερμανοί στο παρελθόν αιματοκύλισαν δύο φορές τον πλανήτη. Αν επιμείνουν στις ίδιες πολιτικές, που δεν είμαι διόλου απίθανο μπορεί να υπάρξει και τρίτη. Οι πολίτες πλέον επαναστατούν, αλλά τα αυτιά των πολιτικών ακούν ότι τους υπαγορεύει η Νέα Τάξη Πραγμάτων.
Ο γερμανικός λαός μίλησε και όλοι συμφωνούν ότι η νέα αυτή εβδομάδα ξημέρωσε με την Γερμανική, αλλά και Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή να εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά μετά από το χθεσινό κλείσιμο της κάλπης.
Ο διεθνής τύπος αποτυπώνει την πύρρειο νίκη της Μέρκελ, την πανωλεθρία Σουλτς αλλά και την ενίσχυση του ακροδεξιού-ρατσιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που αναδεικνύεται σε τρίτο κόμμα, επισημαίνοντας τη δημιουργία νέων δεδομένων. Τώρα η προσοχή στρέφεται στις μετεκλογικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στην νέα κυβέρνηση και στο τί ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον της Ευρώπης.
Ο γερμανικός τύπος αναζητά τους υπαίτιους για το ότι στη Βουλή μπαίνει για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα και δίνει οδηγίες πλεύσης στην επόμενη κυβέρνηση.
Στο εξώφυλλο της «Die Welt» φιγουράρει ο τίτλος «Mεγάλες απώλειες για την Ένωση (σ.σ. CDU/CSU), το SPD σε ιστορικό χαμηλό, τρίτη δύναμη το AfD». Η Taz.die tageszeitung περιορίζεται στο «Τρίτη ισχυρότερη δύναμη το AfD», ενώ η Frankfurter Allgemeine σε πιο αισιόξοξο τόνο «Παρά τις απώλειες, η Ένωση ξανά καθαρός νικητής».
«Η Μέρκελ είναι η μητέρα του AfD», σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες του κύριου άρθρου του Spiegel. «Είτε συνέβαλε είτε όχι στην άνοδο του κόμματος με την εισδοχή άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων, η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να μείνει στην ιστορία ως η καγκελάριος που δεν μπόρεσε να εμποδίσει την είσοδο της εθνικιστικής δεξιάς στη γερμανική βουλή και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο από το αναμενόμενο».
Η αρχισυντάκτρια της «Deutsche Welle» Ίνες Πολ σχολιάζει πιο ψύχραιμα το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται πολιτική αντιπαράθεση και ότι η εκλογική βραδιά συνιστά τομή για την χώρα. «Η χώρα έχει αλλάξει. Δεν πρόκειται για κάτι αμελητέο. Αλλά ούτε είναι -ακόμη- και καταστροφή. Είναι μια πρόκληση. Εν τέλει έτσι είναι η δημοκρατία.
Και με βάση τη διεθνή σύγκριση υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι η Γερμανία θα καταφέρει να φέρει εις πέρας και αυτήν την πρόκληση. Μπορεί να έχει και τα καλά του να δούμε και πάλι στη Βουλή αντιπαραθέσεις για το καλύτερο επιχείρημα. Και να μην κυβερνά πλέον μια υπερβολικά ισχυρή καγκελάριος, επειδή δεν ασκείται αντιπολίτευση. Και αυτό είναι ένα μήνυμα της εκλογικής βραδιάς», καταλήγει.
Επικριτικά είναι ωστόσο και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου στην Ευρώπη. Η βρετανική «Guardian» αφιερώνει το εξώφυλλό της στην χθεσινή εκλογική δοκιμασία με τίτλο «H νίκη της 4ης θητείας της Μέρκελ σημαδεύεται από την άνοδο της ακροδεξιάς». Το δημοσίευμα τονίζει ότι η Γερμανία έχει μπροστά τις εβδομάδες εντατικών μετεκλογικών διεργασιών και από τον πολιτικό προσανατολισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθούν και οι μελλοντικές επιλογές της Γερμανίας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τονίζει ότι τα διεθνή θέματα ήταν σχεδόν απόντα από την προεκλογική εκστρατεία και αυτό αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα. «Θρονιασμένη στη σταθερότητά της, σε βαθμό που να αποκαλείται «μεγάλη Ελβετία», η Γερμανία θα είναι παρά ταύτα υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει σειρά διεθνών προβλημάτων σε έναν κόσμο αναστατωμένο εξαιτίας της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και λόγω του Brexit».
«Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με αλλαγές που έρχονται από αλλού, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις έρχονται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό προσανατολισμό της προς ανατολάς, αλλά και με την παραδοσιακή συμμαχία της με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μία απότομη αλλαγή», σχολιάζει ο Ζαν-Ντομινίκ Τζουλιάνι, πρόεδρος του Ιδρύματος Robert Schuman.
Η επίσης βρετανική «The Times» κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο «H νίκη της Μέρκελ επισκιάστηκε από την αναζωπύρωση της ακροδεξιάς». Επισημαίνει το σοκ που έχει προκαλέσει, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη, η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος στη βουλή που αναδείχθηκε τρίτο με ποστοστό που κυμανθεί κοντά στο 13%.
Η γαλλική «Le Figaro» κάνει λόγο για «πικρή νίκη» της Μέρκελ, ενώ η «Le Monde» σε πιο αυστηρό τόνο χαρακτηρίζει «ντροπή για την Γερμανία» την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος.
pentapostagma