ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Η Τρόικα, το κουαρτέτο ή Θεσμοί επέστρεψαν και ήδη η πρώτη επίσκεψή τους στο πλαίσιο της επιτήρησης είναι γεγονός.
Στην παρούσα φάση οι ξένοι πρωτίστως θα ακούσουν, θα ζητήσουν διευκρινίσεις και θα αναχωρήσουν χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους, η ελληνική πλευρά θα ανοίξει επισήμως το φάκελο των συντάξεων. Από τη γύρα των επαφών που είχε το Κουαρτέτο με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης- μάλλον κατόπιν πρωτοβουλίας του Ν. Κοστέλο- έγινε σαφές ότι η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων, δεν έχει ούτε ένα σύμμαχο εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αν και αυτό ενισχύει θεωρητικά τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι στην προσέγγιση του ζητήματος από τη μεριά των δανειστών.
Οι Βρυξέλλες, όπως έχει φανεί εδώ και καιρό, είναι θετικές στο να διευκολύνουν την κυβέρνηση αλλά για να μην εμπλακούν στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες εν όψει πρόωρων εκλογών, έχουν βγάλει από το κάδρο το σενάριο της αναβολής (εξάμηνης ή ετήσιας) εφαρμογής του μέτρου, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε πρόβλημα στην επόμενη Βουλή. Γι’ αυτό, η Κομισιόν φέρεται διατεθειμένη να υποστηρίξει είτε την κατάργηση του μέτρου είτε τη μερική εφαρμογή του, με μικρότερη μείωση από το 18%.
Και στις δύο εναλλακτικές θα πρέπει να βγαίνουν, όμως, τα νούμερα κι αυτό δεν είναι, πλέον, απολύτως βέβαιο και «κλειδωμένο». Έως τώρα, η λογική ήταν ότι αν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές, δεν θα εφαρμοστούν ούτε τα αντίμετρα κι αυτήν ακριβώς τη γραμμή ανέπτυξε επισήμως και δημοσίως ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Αφήνοντας κανείς στην άκρη ότι οι περικοπές των συντάξεων έχουν ένα δημοσιονομικό όφελος περίπου 2,9 δις ευρώ (σε καθαρή βάση περίπου 2,1 δις), αλλά τα αντίμετρα δεν φτάνουν ούτε στα 2 δις, πλέον η κατάσταση έχει δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, καθώς και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού έχει φανεί ότι η κυβέρνηση θέλει να διασώσει και κάποια από τα αντίμετρα, έστω κουτσουρεμένα.
Συγκεκριμένα, μετά από τις πληροφορίες, που ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να θιγεί το πρόσθετο προγραμματισμένο κονδύλι των 260 εκ. ευρώ για τα νέα οικογενειακά επιδόματα, ήρθε ο Α. Τσίπρας για να προαναγγείλει και επίδομα ενοικίου, που μπορεί να μην είναι το πλήρες αντίμετρο του επιδόματος στέγασης (και για δόση δανείου α’ κατοικίας), αλλά υπολογίζεται ότι έχει κόστος περί τα 300 εκατ. Ευρώ.
Κι επειδή ισοδύναμα που να καλύπτουν πλήρως ή έστω μερικώς τη μείωση των συντάξεων, δεν φαίνεται να υπάρχουν, με δεδομένο ότι ο υπόλοιπος δημοσιονομικός χώρος του 2019 θα καλύψει τις μειώσεις εισφορών- ΕΝΦΙΑ, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η σιγή ασυρμάτου από τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή την ΕΚΤ και τον ESM, τουλάχιστον σε επίπεδο Κουαρτέτου γιατί ο Κ. Ρέγκλινγκ δεν φαίνεται και τόσο ενθουσιασμένος.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Τι στάση θα κρατήσουν οι Γερμανοί στο Eurogroup, όπου θα ληφθεί η απόφαση; Θα σχηματοποιηθεί πάλι ο άξονας με το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του οποίου ορθά- κοφτά διαφώνησε με την Κομισιόν ή θα επιχειρηθεί μια συμβιβαστική λύση με την Αθήνα, προκειμένου να μη μπει μπουρλότο πριν καλά- καλά βγει η Ελλάδα από την εξώπορτα των Μνημονίων;
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ