newsbomb
Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα μεταξύ Τσίπρα – Καραμανλή. Μετά το ρεπορτάζ φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που ισχυρίστηκε ότι ο Καραμανλής είχε προτείνει στον Μπους, σκέτο το όνομα Μακεδονία το ρίγμα στις σχέσεις των δυο ανδρών φαίνεται να βαθαίνει - Η επομένη των εκλογών, η 8η Ιουλίου ίσως και να είναι ο χρόνος που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για τις δυο πλευρές - Οι ισορροπίες μεταξύ Τσίπρα, Καραμανλή, αλλά και Παυλόπουλος είναι λεπτές - Ποιος από τους τρείς θα απασφαλίσει; Δύσκολη η απάντηση - Και οι τρεις είναι εμπειρότατοι πολιτικοί και δεν λειτουργούν εν θερμώ...
Και για να είμαι σαφής, ο Τσίπρας, που τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, λόγω δημοσκοπικής κατρακύλας, είναι αποφασισμένος να κάψει όλους τους φίλους του μήπως και διασωθεί πολιτικά.
Η φιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Καραμανλή είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια.
Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν ήταν ποτέ στενοί φίλοι. Υπήρχε όμως μια καλή χημεία μεταξύ τους, η οποία δομήθηκε σε κάποιες κατ' ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις.
Όπως και το γεγονός ότι ο Καραμανλής τον στήριζε σε off the record συζητήσεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός τον στήριζε αθόρυβα και σιωπηρά.
Η πορεία του ιδιόμορφου μεταξύ τους πολιτικού φλερτ, ξεκίνησε λίγο μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Από τότε, δηλαδή λίγους μήνες μετά από εκείνες τις εκλογές, οι Αλ. Τσίπρας και Κ. Καραμανλής είχαν τόσο τηλεφωνικές επικοινωνίες όσο και μυστικές συναντήσεις, τις οποίες γνώριζαν μόνο ελάχιστοι στενοί τους συνεργάτες.
Στην διάρκειά τους γνωρίστηκαν καλύτερα κι αναπτύχθηκε ένας αλληλοσεβασμός και μια αλληλοεκτίμηση μεταξύ τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως ο Κ. Καραμανλής επεσήμαινε σε στενούς συνεργάτες του, ότι «ο Τσίπρας θα κυβερνήσει, θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, άλλωστε σε καμιά περίπτωση δεν έχει την εικόνα… κατσαπλιά, αντίθετα έχει ένα πρόσωπο που χαρακτηρίζεται από αστική ευγένεια και ήρεμη αποφασιστικότητα».
Τον συμβούλευε βέβαια να μην βιαστεί να πάρει την εξουσία, να έχει υπομονή, αλλά και να διευρύνει το κόμμα του.
Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο πολιτικό φλέρτ Τσίπρα - Καραμανλή.
Όπως και ο Καραμανλής, έτσι και ο Παυλόπουλος πολλές φορές συνέδραμε στους προβληματισμούς και στους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Από την δική του πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας επέδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό και απέφευγε είναι αλήθεια να αναφέρεται στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, στάση που του στοίχισε πολλές φορές στο εσωτερικό του κόμματός του.
Τις τελευταίες ημέρες η σχέση στο τρίγωνο Τσίπρας - Παυλόπουλος - Καραμανλής έχει διαρραγεί.
Η πρώτη αιτία φαίνεται πως ήταν η απόφαση του Προκόπη Παυλόπουλου να μην υπογράψει τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου - χωρίς να το λένε δημοσίως - θεωρούν ότι η κίνηση αυτή είναι πολιτικός τακτικισμός και μάλιστα, όπως πιστεύουν, αγγίζει τα όρια της θεσμικής εκτροπής.
Την ίδια περίοδο, ο Καραμανλής παίρνει θέση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη δυσφορία στο περιβάλλον Καραμανλή.
Όπως υποστηρίζουν θα περίμεναν ο Καραμανλής, από την Θεσσαλονίκη να κάνει πιο light δήλωση.
Μετά από αυτό ο Τσίπρας σήκωσε το γάντι. Μιλώντας στο Open και την Έλλη Στάη, ο πρωθυπουργός άσκησε για πρώτη φορά κριτική στον Κώστα Καραμανλή για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του. «Είχε ενδιαφέρον γιατί είχε 10 χρόνια να μιλήσει. Μίλησε 16 λεπτά άρα 1,5 λεπτό περίπου για κάθε χρόνο σιωπής. Μετά από δέκα χρόνια σιωπής θα περίμενα κι εγώ να έχει και μια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα. Γιατί μπορεί ο ίδιος να μην ήταν πρωθυπουργός σε μνημόνιο, να είχε αυτό το δυσάρεστο «προνόμιο» αλλά ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοικτή την πόρτα στα μνημόνια. Άφησε την χώρα με 24 δισ. ευρώ πρωτογενές και έφυγε στη μέση, παραδίδοντας στον επόμενο, δεν κάθισε να δώσει τη μάχη».
Από την άλλη πλευρά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ έγινε έξαλλος με τα δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει ζητήσει από τον Μπους την ονομασία «Μακεδονία» για τα Σκόπια.
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπως πιστεύουν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, οι σχέσεις του Τσίπρα τόσο με τον Καραμανλή, όσο και με τον Παυλόπουλο θα επιδεινωθούν με απρόβλεπτες συνέπειες για τον πολιτικό βίο.
Κανείς δεν ξέρει που μπορεί να σταματήσει η φωτιά, αν ανάψει η πρώτη σπίθα...
Το ερώτημα είναι ποιος θα τραβήξει πρώτος την περόνη ασφαλείας, αν και επαναλαμβάνω είναι εμπειρότατοι και οι τρεις τους, πολιτικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου