Το «παράκεντρο εξουσίας» Στουρνάρα, η εύγλωττη σιωπή Μαξίμου και η έκρηξη Λαφαζάνη
Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί – προς το παρόν-, «σιγή ιχθύος» οι αποκαλύψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρα, η χρονική συγκυρία για τη δημοσιοποίησή τους ουδόλως τυχαία μπορεί να εκληφθεί, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά, καθώς θέτουν επί τάπητος το ζήτημα: ποιός κυβερνούσε ή και εξακολουθεί να κυβερνά αυτόν τον τόπο.
Ο κ. Στουρνάρας, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, που δημιουργεί νέα δεδομένα για τις εξελίξεις στην κεντροδεξιά, επέλεξε να αποκαλύψει ότι το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 συστήσει ένα «παράκεντρο εξουσίας», προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σχέδια δημιουργίας παράλληλου νομίσματος, ενώ είχε προειδοποιήσει και για την επιβολή των capital controls.
Ο διοικητής της ΤτΕ μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε πληροφόρηση για σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και δημιουργίας ενός άτυπου διπλού νομίσματος: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση. Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας, μ άλλα λόγια, παραδέχεται ότι λειτουργούσε στη σκιά, δημιουργώντας έναν δικό του πόλο εξουσίας μακρυά από τα θεσμικά όργανα του κράτους, που είχε ως στόχο τουτην αντιμετώπιση της κυβέρνησης ή μελών της κυβέρνησης και όχι την εφαρμογή των επίσημων αποφάσεων.
Όσον αφορά τα capital controls ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση από τις αρχές του έτους για τον κίνδυνο επιβολής τους. «Το έλεγα κάθε εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά, «γιατί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης δεν ήταν συμβατή με τον στόχο να μείνουμε στην ευρωζώνη».
Δίνει μάλιστα και τη δική του εξήγηση γι΄ αυτό, ενδεικτική των προθέσεών του. «Οπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση στο πρώτο εξάμηνο, οδηγούσε σε πολύ μεγάλο πρόβλημα… Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης που δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΤτΕ προσθέτοντας ότι δίνονταν μάχες κάθε 15 ημέρες για να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τις τράπεζες.
«Με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος βρεθήκαμε κοντά στο Grexit», σημείωσε. «Υστερα από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, ο οποίος πήγαινε στα ΑΤΜ να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο».
Επιπλέον, για να χρυσώσει κάπως το χάπι επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους εταίρους. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει λάθη και από την ελληνική και από την πλευρά των εταίρων, σημείωσε, με σημαντικότερο την υπαναχώρηση των εταίρων στο θέμα του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης χαρακτήρισε ως δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο του 2014, καθώς οι διαφορές ήταν μικρές. «Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ιστορικό ατύχημα. Δηλαδή οι δύο πλευρές, και οι δανειστές και η ελληνική πλευρά, ίσως υπερεκτίμησαν τη δυνατότητα της άλλης πλευράς να δεχθεί τις θέσεις της».
Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα bail in, ήταν η επόμενη ερώτηση. «Ναι» απάντησε κατηγορηματικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο καλό σενάριο, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να γίνει η ρύθμιση του χρέους και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για το περίφημο Forget it Yannis είπε πως ειπώθηκε πολλές φορές και όχι μόνο για τον Σόιμπλε. Στο θέμα της ρύθμισης του χρέους σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι η Ιφιγένεια στις εσωτερικές διαπραγματεύσεις των δανειστών. «Ελπίζω να διορθώσουν το λάθος τους και να προχωρήσουμε τώρα στη μείωση του χρέους».
Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη συναίνεσης για την υλοποίηση της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής και είναι κρίμα, πολύ κρίμα να ξαναγυρίσουμε πίσω».
Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στον ΣΚΑΙ για το το παράλληλο νόμισμα, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του επικεφαλής της ΛΑΕ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος φωτογραφιζόταν ότι ήθελε να μπουκάρει και να καταλάβει το νομισματοκοπείο.
«Προξενεί κατάπληξη αλλά και οργή το γεγονός ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας επανέφερε με συνέντευξή του στον «Σκαϊ» τις βρώμικες αθλιότητες περί εισβολής, τάχα, στο Νομισματοκοπείο για την επίτευξη ευφάνταστων στόχων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του και προστίθεται:
«Τις ψευδείς αυτές αθλιότητες για εισβολή στο Νομισματοκοπείο, ως γνωστόν, διακινούσαν σε βάρος μου ο Αλ. Τσίπρας και η κλειστή ομάδα του Μαξίμου μαζί με συστημικά μέσα ενημέρωσης, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν το «θάψιμο» του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τη συνθηκολόγηση του τρίτου, καταστροφικού μνημονίου»
«Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας ομολογεί, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι προκειμένου να συγκροτήσει «ένα τείχος και μια άμυνα» απέναντι στην κατ’ αυτόν σχεδιασμένη «εισβολή στο Νομισματοκοπείο» και ενδεχόμενες εναλλακτικές επιλογές απέναντι στους εκβιασμούς των πιστωτών, «συγκάλεσε τους νομικούς συμβούλους της Τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί και μίλησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» για να φτιάξει αυτό το «τείχος».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τέτοιου είδους δηλώσεις είναι αμείλικτα και εγείρουν μείζονα θέματα για την ίδια τη Δημοκρατία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Από πού αντλούσε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος τις δήθεν πληροφορίες για εισβολή, τάχα, στο Νομισματοκοπείο; Ποιοι πρότειναν σύμφωνα με τους «πληροφοριοδότες» του αυτήν την εισβολή; Διαθέτει ο Διοικητής της ΤτΕ παρακρατικό μηχανισμό πληροφοριών;
Ποιους συγκεκριμένα παράγοντες του δημοσίου που χρημάτισαν πρωθυπουργοί συγκάλεσε; Με ποια ιδιότητα και ποια εξουσιοδότηση;
Μίλησε πράγματι γι’ αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και «έφτιαξε» μαζί του το περίφημο «τείχος» στο οποίο αναφέρεται;
Το επιβεβαιώνει αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος με τις εξωφρενικές αυτές τοποθετήσεις του αναγνωρίζει ότι λειτουργούσε ως «παράκεντρο» και ως αντιδημοκρατική «παραεξουσία» στη βάση ψευδέστατων και σκόπιμων πληροφοριών και με στόχους που δεν έχουν καμιά σχέση με την αρμοδιότητά του.
Ο Γιάννης Στουρνάρας προφανώς αποθρασύνεται από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και την απλόχερη στήριξη και την εύνοια που του προσφέρεται από την μεταλλαγμένη κυβερνητική ομάδα, η οποία τον αξιοποιεί ως το δεξί της χέρι στο καταστροφικό της έργο.
Ο Γ. Στουρνάρας αντί να αποκαλύπτει θρασύτατα το σκοτεινό αντιδημοκρατικό του ρόλο στη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης και τη μνημονιακή πορεία της χώρας και συκοφαντώντας, να εμφανίζεται, τάχα, ως τιμητής, θα έπρεπε να ήταν υπόλογος.
Υπόλογος και κατηγορούμενος για πελώρια σκάνδαλα, τα οποία είχαμε καταγγείλει με στοιχεία, όπως το σκάνδαλο της μεταβίβασης με «προίκα» πολλών δισ της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίού (ΤΤ) στην Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank αντίστοιχα. Όπως το σκάνδαλο, της απώλειας πολλών δισ από το δημόσιο προκειμένου να αναλάβουν ξένα funds τον έλεγχο της Eurobank.
«Ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο δεν είχε προτείνει κανένας και κανένας δεν προετοίμαζε εισβολή στον Χολαργό, πολύ περισσότερο ο υπογράφων.
Το «Ριφιφί» στο δημόσιο χρήμα το διευκόλυνε με τις πράξεις και τις παραλείψεις του ο Γ. Στουρνάρας σε σκάνδαλα όπως της ΑΤΕ, του ΤΤ και της Eurobank, για τα οποία πρέπει να συσταθεί στη Βουλή άμεσα εξεταστική Επιτροπή, για να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και Αλ. Τσίπρας, που μάλιστα είχε καταθέσει γι’ αυτά και πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του σημερινού Διοικητή της ΤτΕ, ενώ σήμερα αναγορεύει τον Γ. Στουρνάρα σε εκλεκτό συνεργάτη του».HIT & RUN