21-Ιουν-2018
Άνθρακες ο θησαυρός...Του Κώστα Στούπα
1) Άνθρακες ο θησαυρός...
Σήμερα είναι η κρίσιμη ημερομηνία η οποία θα πιστοποιήσει την πανηγυρική έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και θα επικυρώσει το άτυπο τέταρτο μνημόνιο μέχρι το 2023 και εν συνεχεία τη χαλαρότερη εποπτεία για δεκαετίες μέχρι το ελληνικό χρέος ως μέγεθος να διαβρωθεί από τη μεταβολή των λοιπών συγκρίσιμων μεγεθών.
Εκτός του κ. Δημήτρη Καμένου και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ κ. Σγουρίδης άφησε να εννοηθεί πως στην υποχώρηση για το Μακεδονικό συνέβαλαν και υποσχέσεις για οικονομικά ανταλλάγματα.
Ας μην ενθουσιαζόμαστε, όμως, οι προτεστάντες και ιδίως οι Γερμανοί δεν είναι "καραμπίνες” στις διαπραγματεύσεις ούτε έχουν εξασκήσει τα ακαδημαϊκά οικονομικά με τις εισπράξεις από την πώληση μπυρών και σουβλακίων στα κομματικά φεστιβάλ.
Το τέλος του τρίτου μνημονίου εμφανίζεται σαν τέλος των μνημονίων για λόγους επικοινωνιακούς ένθεν κακείθεν.
Η κα Μέρκελ πρέπει να πανηγυρίσει την επάνοδο και της τελευταίας χώρας που μπήκε σε μνημόνιο στην κανονικότητα για να μην χρεωθεί την πλήρη αποτυχία και των τριών ελληνικών προγραμμάτων και κατά πάσα πιθανότητα και του αόρατου τετάρτου καθώς κοινωνία και πολιτικό σύστημα απεδείχθησαν ανεπίδεκτα οποιασδήποτε ουσιαστικής μεταρρύθμισης.
Επί της ουσίας για λόγους που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιωσιμότητα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οι θεσμοί τα τελευταία χρόνια αποδεχόντουσαν την οπισθοχώρηση και των λίγων αλλαγών που είχαν γίνει στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.
Τέτοιες περιπτώσεις οπισθοχώρησης υπάρχουν εκατοντάδες με χαρακτηριστικότερη την ανοχή επανίδρυσης ενός κομματικού-κυβερνητικού ΣΔΟΕ στη θέση αυτού που έφυγε από την επιστασία του κομματικού κράτους προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Η ανάγκη ενός ελεγχόμενου από το κυβερνών κόμμα ΣΔΟΕ επιτελεί τον ρόλο που επιτελούσαν στη δικτατορία οι υπηρεσίες προπαγάνδας, λογοκρισίας αλλά και η ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ήτοι, διαπλοκής, πρόληψης και εκφοβισμού...
Η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί δεν διαθέτει και κανένα άλλο πολιτικό αφήγημα. Μετά την φθηνή εκποίηση του αντιμνημονιακού ΌΧΙ κατά το θέρος του 2015 πέτυχε ένα μνημόνιο στο οποίο αντί μεταρρυθμίσεων έγιναν αποδεκτά από τους δανειστές εισπρακτικά ισοδύναμα τα οποία μοιάζουν φιλολαϊκά αλλά δεν είναι, καθώς έχουν καθηλώσει την οικονομία στον βυθό. Όταν η ανάπτυξη δεν προκύπτει, οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων είναι θέμα χρόνου.
Πέτυχε επίσης βαριά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου να γίνουν το 2019 και το 2020, με προφανή τον σχεδιασμό να τα λάβει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από πρόωρες εκλογές.
Η μεγάλη επιτυχία της τριετίας ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν η επίτευξη θηριώδους πλεονάσματος ακόμη και για τις χρονιές που οι δανειστές δεν το απαιτούσαν. Σε τούτο συνέβαλαν και δύο απλά αίτια, η αύξηση των συναλλαγών με κάρτες λόγω capital controls αλλά και η υποχώρηση του κινήματος "δεν πληρώνω” στο οποίο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο ήταν αντιπολίτευση έδιναν πολιτική υπόσταση και εκπροσώπηση.
Επί της ουσίας οι δανειστές γνωρίζουν πως η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δεν αποτελεί παρά μια "τρύπα στο νερό”. Το παρουσιάζουν σαν επιτυχία όμως γιατί είναι απίθανο τα κοινοβούλια της Ε.Ε. να εγκρίνουν επίσημα και ένα τέταρτο πρόγραμμα και η συγκυρία δεν σηκώνει επιπλέον αναταράξεις οι οποίες θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το "ηφαίστειο” της Ιταλίας και των άλλων χωρών του Νότου.
Παρά την θεαματική υποταγή που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στο "Μακεδονικό” τα ανταλλάγματα της κας Μέρκελ σήμερα δεν μπορεί να είναι γενναία επειδή ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται υπό δοκιμασία καθώς οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) απειλούν με αποχώρηση. Η αποχώρηση του CSU απειλεί να μετασχηματίσει τη Γερμανία από πυλώνα σταθερότητας σε άλλη μια πηγή αστάθειας στην Ευρώπη.
Επιπλέον, αν λάβει κάποιος υπόψη το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου βρίσκεται κάτω από τις 1.000 μονάδες και οι τιμές των τραπεζικών μετοχών κάτω ή περί τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, τίποτα δεν προεξοφλεί το τέλος της ελληνικής κρίσης και την επιστροφή στην κανονικότητα. Τουναντίον, θα έλεγα...
2) Για ακραίες καταστάσεις...
Αγαπητέ κ. Στούπα,
Για να ξεφύγουμε λίγο από τη ζοφώδη κατάσταση στην οποία μας έχει ρίξει η (δυστυχώς εκλεγμένη από εμάς) κυβέρνηση θα ήθελα την επαγγελματική σας άποψη για τις ομολογιακές εκδόσεις μερικών εισηγμένων εταιριών, όπως πχ. της "Μυτιληναίος", της "Sunlight" κλπ. Σε μια άσχημη εποχή για το χρηματιστήριο γενικώς, θα ήταν έξυπνη κίνηση να επενδύσει κανείς σε αυτά τα ομόλογα αντί για μετοχές έστω κι είναι φθηνές; Βέβαια, το πλεονέκτημα των ομολόγων είναι το υψηλό τοκομερίδιο, αλλά ας υποθέσουμε ότι δεν καταβάλλεται λόγω της ύπαρξης ακραίων καταστάσεων (που σύντομα θα έρθουν κι αυτές!). Οπότε;
Σας ευχαριστώ πολύ.
Βασίλειος Χ.
Απάντηση: Κατά την ταπεινή μου εκτίμηση αποτελούν σχετικά ασφαλείς επιλογές καθώς αμφότερες έχουν σημαντικά έσοδα από εξαγωγές. Δεν παύουν να είναι ελληνικές επιχειρήσεις και αυτό για διεθνή κεφάλαια συνιστά σημαντικό μειονέκτημα. Ιδίως μετά την ιστορία της FF οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Με τα ήδη γνωστά δεδομένα αμφότερες είναι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε ακραίες καταστάσεις..
3) Σχόλιο στο άρθρο "Ο Λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει αριστερά"
Καλημέρα Κώστα
Όλα σου τα άρθρα μου αρέσουν και ειδικά ο τίτλος του σημερινού άρθρου, να τη δω τη μέρα αυτή που ο λαός θα το πει αυτό, την περιμένω 30 χρόνια τώρα!
Καταρχάς συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις στο άρθρο σου, θέλω μόνο να συμπληρώσω με κάποιες σκέψεις που έκανα διαβάζοντας το.
Δεν ξέρω πραγματικά αν θα πρέπει να τα βάζουμε με τον Τσίπρα ή με τους ψηφοφόρους του Τσίπρα. Για 2 βασικούς λόγους:
1/ Ήταν ηλίου φαεινότερο περί τίνος πρόκειται αναφορικά με τον Τσίπρα σε οποίον είχε στοιχειώδη λογική και κριτική σκέψη. Ο Τσίπρας για μένα ποτέ δεν έκρυψε ποιος είναι και τι εκπροσωπεί, απορώ με τον κόσμο που δήθεν "εξαπατήθηκε". Δεν χρειάζεται διδακτορικό για να γνωρίζει κάποιος ότι ένας καταληψίας σχολείων χωρίς γνώσεις αγγλικών (διότι αντί να μορφώνεται έκανε καταλήψεις) είναι ακατάλληλος για πρωθυπουργός. Θυμάμαι το κόμμα του στην περίπτωση της βίλας Υπατίας να υπερασπίζεται το "δικαίωμα" λαθρομεταναστών να παραμείνουν στην Ελλάδα, και μετά οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ψηφίσαν Σύριζα, για να αναφέρω ένα παράδειγμα παράλογης συμπεριφοράς ψηφοφόρων
2/ Σε μια κοινωνία, υπάρχει καμπύλη κατανομής προσωπικοτήτων και πάντα στο άκρο της καμπύλης θα γεννιούνται άνθρωποι με διαταραχές προσωπικότητας. Κάποιοι από αυτούς θα θέσουν και υποψήφιοι για πρωθυπουργοί. Επειδή δεν θέλουμε να έχουμε ξανά Τσίπρες για πρωθυπουργούς στο μέλλον, και επειδή δεν μπορούμε να εμποδίσουμε μελλοντικούς ψυχοπαθείς με καλή πειθώ να θέσουν υποψηφιότητα, ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να μη συμβεί ξανά στο μέλλον κάτι τέτοιο, είναι να εκλογικευτεί η κοινωνία και να μην ψηφίζει νούμερα με βάση το θυμικό. Νούμερα πάντα θα υπάρχουν, το θέμα είναι να μην επιλέγονται.
Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ο Τσίπρας που πρόδωσε την Ελλάδα και τη Μακεδονία, είναι οι ίδιοι οι Ελληνόφωνες πολίτες και οι Μακεδόνες που πρόδωσαν την πατρίδα τους. Άραγε, κάνουν την αυτοκριτική τους ή πάλι νιώθουν "εξαπατημένοι" άρα πάλι κάποιος φταίει που τους εξαπάτησε και όχι οι ίδιοι που πίστεψαν πως ο γάιδαρος πετάει;
Κώστα, νομίζω ότι βιώνουμε τις συνέπειες κατάπτωσης της παιδείας ειδικά από τη δεκαετία του '80 και έπειτα. Νομίζω εκεί είναι η ουσία του προβλήματος, ο Τσίπρας είναι απλά μια συνέπεια.
Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει την παιδεία και την ανάπτυξη της κριτικής και λογικής σκέψης ως υψίστη προτεραιότητα.
Και άτομα όπως εσύ Κώστα, κάνετε τεράστιο έργο προωθώντας τη λογική σε μια χώρα που οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το θυμικό.
Σε περίπτωση δημοσίευσης μόνο τα αρχικά παρακαλώ
Μ.Δ.
kostas.stoupas@capital.gr/via TheDayAFTER/Letta Kalamara