Accéder au contenu principal

η Ελλάδα μπορεί να στείλει τώρα ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει και άλλες πόρτες να χτυπήσει στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές πιέσεις φτάσουν στα άκρα.


SPUTNIK : ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ «ΧΑΡΤΙ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ · 30 ΜΑΙ. 2016 Με ένα πολύ χαρακτηριστικό άρθρο το ρωσικό Sputnik περιγράφει με πολύ ενδιαφέρων τρόπο το πώς η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα έδωσε στην Ελλάδα την δυνατότητα να παίξει για πρώτη φορά ίσως τόσο αποτελεσματικά το λεγόμενο «ρωσικό χαρτί” έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα έναντι της Δύσης, που τα τελευταία χρόνια την μεταχειρίζεται σαν αποικία. Σύμφωνα με τον διεθνή πολιτικό αναλυτή του Sputnik, τον Guillaume Lagane, η Αθήνα τώρα έχει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που ανοίχτηκαν νε την ιστορική επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα, παίζοντας το ρωσικό χαρτί σαν αντίβαρο στις πιέσεις που δέχεται συνεχώς από την Ευρώπη. Όπως αναφέρει το άρθρο, οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ανάγονται σε πολύ παλιές εποχές και τις δυο χώρες συνδέουν πολλοί ιστορικοί παράγοντες και κυρίως η κοινή θρησκεία. Από τότε όμως που η Ελλάδα έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στην συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δεσμοί αυτοί χαλάρωσαν και η Ελλάδα απομακρύνθηκε από την Ρωσία. Η Ελλάδα σήμερα ένεκα των ευρωπαϊκών της δεσμεύσεων δεν μπορεί να αναπτύξει όσο θα ήθελε τις οικονομικές και όχι μόνο σχέσεις της με την Ρωσία, εξ αιτίας και των ευρωπαϊκών κυρώσεων και η Μόσχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει στην παρούσα φάση το ΔΝΤ. Παρ όλα αυτά η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο του Δούρειου Ίππου της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό τον λόγο η Ρωσία δεν κάνει λόγο για αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ. Παράλληλα η Ελλάδα μπορεί να στείλει τώρα ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει και άλλες πόρτες να χτυπήσει στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές πιέσεις φτάσουν στα άκρα. Όπως υποστηρίζει ο Guillaume Lagane, σήμερα υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με την Ρωσία Η Ελλάδα έχει την προτεραιότητα για πολλούς λόγους σε αυτό το θέμα. Ιδιαίτερα στο ενεργειακό τομέα η Ελλάδα μπορεί να γίνει η κύρια εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρώπη με όλα τα οφέλη στην ελληνική οικονομία. Χωριά οι ορίζοντες που μπορεί να ανοιχτούν στο στρατιωτικό πεδίο, ένα πεδίο που έχει θορυβήσει η Δύση. Όλα αυτά όμως σίγουρα απαιτούν και μια αποφασιστικότητα από την ελληνική πλευρά για να αξιοποιηθεί πραγματικά αυτό το ρωσικό χαρτί που μας το τείνουν από την χώρα της Αρκούδας. Εμείς έχουμε την διάθεση ???

Posts les plus consultés de ce blog

Οχι .Το Grexit δεν έχει πεθάνει

Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017 Το Grexit δεν έχει πεθάνει , δεν πρόκειται να αφήσω αυτή την είδηση να περάσει στα ψιλά λόγω του ότι τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα τούτες τις ημέρες σε άλλες ειδήσεις. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι η είδηση βγήκε από το συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη και έγινε λόγος πάλι για Grexit. Και μάλιστα ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου (φωτογραφία). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η αλήθεια είναι πως δεν γίναμε πιο σοφοί για το τι θα γίνει για το χρέος στο Eurogroup του Λουξεμβούργου 15 Ιουνίου. Να σας πληροφορήσω πως το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο αρχοντικό ξενοδοχείο Steigenberger Frankfurter Hof, το οποίο χρονολογείται από το 1876 και είναι στην καρδιά της οικονομικής περιοχής και του ιστορικού κέντρου της πόλης της Φρανκφούρτης. Η περιοχή μαθαίνω είναι οικεία στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο έδειξε πως αισθανόταν άνετα απέναντι στο γερμανικό κοινό. Πιο σφιγμένος ήταν…