Τώρα ό,τι είναι νόμιμο off shore είναι και ηθικό;
Δευτέρα 30 Μαΐου 2016,
Κρυμμένη μέσα σε 7.500 σελίδες ψηφίστηκε από τους 152 «ηθικούς» βουλευτές την περασμένη Κυριακή, δηλαδή στα μουλωχτά, η διάταξη που κατά παράβαση του μέχρι χτές νόμου επιτρέπει σε βουλευτές, υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους να έχουν off shore εταιρίες. Η αιτιολόγηση αποκαλύπτει τους παράνομους «ηθικολόγους».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διάταξη ψηφίστηκε γιατί υπήρχαν «δυσλειτουργίες» στην επεξεργασία «πόθεν έσχες» βουλευτών και άλλων. Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε, ότι απαγορεύεται η συμμετοχή όλων των παραπάνω σε εξωχώριες εταιρίες επί ποινή εκπτώσεως από το αξίωμα.
Από την αιτιολόγηση του νέου νόμου γίνεται φανερό, ότι βουλευτές, υπουργοί ή κρατικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη παρανομήσει. Και αντί να εκπέσουν του αξιώματός τους επιβραβεύονται με νομιμοποίηση! Καμιά απορία γι αυτή την κυβέρνηση. Εδώ έχει βάλει πλώρη να νομιμοποιήσει όσους έχουν μαυροπληρωμένα πτυχία δημοσίων υπαλλήλων και έπαυσε τη δίωξη για όσους δημόσιους υπάλληλους και δημοτικούς άρχοντες διώκονταν για πλήθος αδικημάτων, δεν θα προστατέψει τους υψηλούς αξιωματούχους του νέου καθεστώτος;
Το ανατριχιαστικό στην υπόθεση είναι ότι το υπουργείο που από τη θέση του οφείλει να προστατεύει τους πιο αδύνατους και να εμφυσά την έννοια της Δικαιοσύνης στους πολίτες, το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπερασπίζεται με ανακοίνωσή του όχι μόνο το νομοθετικό έκτρωμα, αλλά και την πρακτική του πολιτικού εκβιασμού!
Στην απάντησή του το υπουργείο, αντί να μπεί στην ουσία της υπόθεσης, που είναι η προστασία του δημόσιου χρήματος και η διαφάνεια στη χριστή διαχείριση της τύχης των πολιτών από πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς, προχωρά σε εκβιασμό!
Καλεί δηλαδή εμμέσως πλήν σαφώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που σύσσωμα αντέδρασαν, να δεχτούν ως αντιστάθμισμα την …έρευνα όλων των κεφαλαίων πολιτικών στο εξωτερικο!
Υποπτεύομαι βασίμως, ότι η απάντηση του υπουργείου δεν είναι εμπνεύσεως του υπουργού. Ο οποίος ως καλός νομικός δεν θα έβγαζε στον αέρα ποτέ τέτοια αγράμματη δικαιακά, νομικά και οικονομικά ανακοίνωση. Κι αυτό με τη σειρά του μαρτυρά ότι και στο κρίσιμο υπουργείο Δικαιοσύνης πρωταγωνιστούν υπάλληλοι ή μηχανισμοί, που είναι ειδικοί στον πολιτικό τραμπουκισμό και όχι στό Δίκαιο.
Ο πολίτης καλό είναι να ξέρει, ότι όλοι οι προηγούμενοι νομοθέτες απαγόρευαν τη συμμετοχή του πολιτικού προσωπικού σε off shore εταιρίες γιατί ήξεραν ότι η διαδρομή αυτών των εταιριών είναι ως επι το πλείστον αδιαφανείς, η φορολόγησή τους είναι πολύ χαμηλότερη από των φορολογούμενων πολιτών και εκεί ξεπλένονται πολλά από τα μαύρα κεφάλαια της παγκόσμιας οικονομίας.
Επομένως, ο νέος νομοθέτης, ενώ σφαγιάζει φορολογικά τους πολίτες δίνει την ευκαιρία στους προνομιούχους της πολιτικής και διοικητικής εξουσίας να φορολογούνται λιγότερο.
Σε δικαιακό επίπεδο ο νέος νόμος καθιερώνει ως επίσημη και ΗΘΙΚΗ νοοτροπία, την ευρεία φοροαποφυγή και αιμοδοσία σε ξένες επικράτειες.
Θυμίζω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεσπαθώσει κατά του τότε υπουργού Βουλγαράκη στην υπόθεση Βατοπεδίου όχι για τις δραστηριότητές του με τη σύζυγό του ως νόμιμες, αλλά ως ανήθικες. Το σύνθημα ήταν πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό.
Το ερώτημα στην κυβέρνηση και στον υπουργό της Δικαιοσύνης, λοιπόν, είναι τριπλό:
- Ποιους πολιτικούς ή στελέχη του δημοσίου καλύπτει ο νέος νόμος;
- Πρόκειται για παρόντες ή και μελλοντικούς αστέρες μιας αναδιάρθρωσης;
- Όταν πρόκειται να κάνουμε τη δουλίτσα μας ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;
Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης