Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015
Αρχηγική εμφάνιση Λαφαζάνη ..επιστροφή στη δραχμή
Στο κατάμεστο γήπεδο του Πανελληνίου οι κ.κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και Μανώλης Γλέζος - με τη στήριξη πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- κήρυξαν τον “πόλεμο” στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, πετώντας... “καρφιά” για “συντροφικά μαχαιρώματα” και για “κόμμα σε μετάλλαξη”. Με επαναστατική διάθεση ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας οργάνωσε την πρώτη ανοιχτή «αντί-Τσίπρα» εκδήλωση, με υπονοούμενα για κόμμα του «όχι», και είναι πλέον εμφανές ότι η συμφωνία με τους εταίρους έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε οριακό σημείο ενότητας. “Το μεγάλο όχι που θέλουμε να πούμε ξανά και θα το πούμε μέχρι το τέλος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Το γήπεδο του Πανελληνίου, όπου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η εκδήλωση για τα πέντε χρόνια του iskra.gr, ήταν κατάμεστο από υποστηρικτές του «όχι», που αποθέωσαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη όταν ανέβηκε στο βήμα και χαιρέτισε, λέγοντας ότι «ο Πανελλήνιος είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το όχι».
Βέβαια, ο κ. Λαφαζάνης έσπευσε από μόνος του να διαψεύσει πριν ακόμα κάποιος το υπονοήσει για τα περί κόμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: Είναι βέβαιον ότι θα μεταφράσουν τις απόψεις μας ως υπονόμευση, τάχα, του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ως απαρχή για τη διάσπαση του και ίδρυσης νέου κόμματος. Προλαβαίνουμε τα γνωστά παπαγαλάκια και τους λέμε ότι την παραπλάνηση και τις διαβολές τους δεν τα πιστεύει πλέον κάνεις και ιδιαίτερα ο δημοκρατικός, προοδευτικός και αριστερός κόσμος. Με τη σημερινή συγκέντρωση μας το μήνυμα που εκπέμπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα μας. Εκπέμπουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη να επανακάμψει γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ στις προγραμματικές αντιμνημονιακές ρίζες του.
Αν και λίγο παρακάτω ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε “εκπέμπουμε επίσης από αυτό το βήμα ένα μήνυμα συνεργασίας και κοινής δράσης προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, προς όλες τις δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις της χώρας, με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου δράσης του «ΟΧΙ». Μιας μεγάλης πατριωτικής δημοκρατικής, αντιιμπεριαλιστικής και προοδευτικής κοινής δράσης για μια Ελλάδα δημοκρατική , ανεξάρτητη, χωρίς κηδεμονίες και λιτότητα , μια Ελλάδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της δικαιοσύνης, μιας Ελλάδας με κατεύθυνση και ορίζοντα το σοσιαλισμό”.
Έθεσε ανοιχτά εναλλακτικό σχέδιο επιστροφής στη δραχμή
Ο πρώην υπουργός έθεσε ευθέως θέμα επιστροφής στη δραχμή, καλώντας να ανοίξει δημόσια η «απαγορευμένη», όπως χαρακτήρισε, «συζήτηση για το εθνικό νόμισμα» , τονίζοντας πως η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί την είσοδο στην κόλαση. Παρουσίασε δε το «μανιφέστο της δραχμής», δηλαδή την εναλλακτική λύση με πολιτικό σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, με βασικούς άξονες αυτού του σχεδίου: την εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών, την υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ανασυγκρότηση των στρατηγικών δομών της οικονομίας και των δικτύων, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου μέσω νέου φορολογικού συστήματος, την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας και της διαφάνειας στα ΜΜΕ και την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
“Προτείνουμε από αυτό το βήμα να ανοίξει άμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική κοινωνία η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα”, τόνισε ο κ.Λαφαζάνης χαρακτηριστικά τονίζοντας μάλιστα “ αυτή η εσωκομματική και δημόσια συζήτηση να γίνει ελεύθερα , νηφάλια και απροκατάληπτα, χωρίς δαιμονοποιήσεις και τερατογενέσεις, χωρίς τρομοκρατία και κινδυνολογίες”.
“Συντροφικά μαχαιρώματα”
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματός του, κάνοντας λόγο για «συντροφικά μαχαιρώματα»: «Η στάση αυτή του όχι, προκάλεσε συντροφικά μαχαιρώματα! Αλλά έχω μάθει να μην επιδίδομαι στο σπορ των εσωκομματικών κατηγοριών. Υπονομεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι τάσσονται υπέρ των μνημονιακών αρχών. Ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο; Εμείς που υποδεικνύουμε ένα δρόμο συμβατό με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή αυτοί που ανοίγουν ένα δρόμο για τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος»;
Η εκδήλωση του iskra.gr έκλεισε με χαιρετισμό του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος επίσης αποθεώθηκε από το πλήθος, τόσο κατά την είσοδό του στο χώρο, όσο και κατά την ομιλία του. Ο κύριος Γλέζος, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες και παράλληλα, διερωτήθηκε: Τι σχέση έχει η κυβέρνηση Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και εμβληματική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «το τρίτο μνημόνιο είναι το χειρότερο απ’ όλα τα άλλα γιατί το κάνει η κυβέρνηση του Μεγάρου Μαξίμου. Υπάρχει μονάχα κάποια συνάφεια του Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Είμαστε εναντίον του τρίτου μνημονίου, το καταδικάζουμε» είπε ο Γλέζος και πρόσθεσε οτι «απ’ όποια πλευρά και να εξεταστεί είμαστε εναντίον του μνημονίου γιατί υποδουλώνει τον ελληνικό λαό». «Υπάρχει λύση όμως. Ούτε ρήξη, ούτε υποταγή. Να κάνουμε μία ανακωχή με τους δανειστές. Ούτε θα δανειζόμαστε, ούτε θα χρειαζόμαστε δάνεια. Αυτό το είπε ο καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, της Αυστρίας», συνέχισε.
Ο Αντώνης Νταβανέλλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «βαριά ήττα» και έκανε λόγο για πάλη εναντίον του τρίτου μνημονίου. “Το ρεύμα του ΟΧΙ συνιστά βάση ανασυγκρότησης δυνάμεων και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε όλο νόημα, ενώ ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Πέτρος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι είναι ενεργό το μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στο έθνος των εργαζομένων και στην Ελλάδα της ολιγαρχίας.
Στην εκδήλωση έδωσαν - μεταξύ άλλων - το «παρών» αρκετοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Μηλιός, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Θανάσης Πετράκος, Ηλείας Ιωαννίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Ελένη Ψαρέα, Δ. Χαραλαμπίδου, Αμανατίδου, Ζάννας, Γιάννη Σταθάς. Παρών είναι επίσης και ο Θόδωρος Κατσανέβας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του κόμματος «Δραχμή».
Αυτά είναι τα πέντε σημεία του προγράμματος, όπως τα παρουσίασε ο κ. Λαφαζάνης:
-Το πρώτο και κύριο για μια νέα πορεία της χώρας είναι η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών , προκειμένου υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο να αναλάβουν ένα νέο αποκλειστικά αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Όσο οι τράπεζες παραμένουν υπό ιδιωτικό έλεγχο και διαχείριση, οι κυβερνήσεις , οποιεσδήποτε κυβερνήσεις, δεν μπορεί παρά να είναι όμηροι του χρηματιστικού κεφαλαίου. Αποτελεί δε πρόκληση το γεγονός ότι οι τράπεζες της χώρας συνεχίζουν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου και να παίζουν «ληστρικό» ρόλο παρότι ανακεφαλαιοποιούνται συνεχώς με δημόσιο χρήμα και το δημόσιο ελέγχει το μετοχικό τους κεφαλαίο. Και μιας και μιλάμε για τις τράπεζες: Πότε θα εξετασθούν επιτέλους τα μεγάλα σκάνδαλα δεκάδων δις ευρώ του ξεπουλήματος της ΑΤΕ και του ΤΤ στην Πειραιώς και στη Eurobank;
-Το δεύτερο σημείο που ήθελα να τονίσω είναι η ανάγκη να μείνουν ή και να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και να ανασυγκροτηθούν ως τέτοιες όλες οι στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας, όλα τα στρατηγικά δίκτυα, όλες οι στρατηγικές υποδομές και τα ειδικής αξίας ακίνητα φιλέτα. Απ’ αυτή τη σκοπιά αρνούμαστε τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί το νέο μνημόνιο και πολύ περισσότερο την ίδρυση του νεοαποικιακού τέρατος των 50 δις που καταλύει κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και φέρνει τον παραπλανητικό τίτλο: Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών μας και ειδικότερα του λιμανιού του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην εκποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας , που δίνονται πεσκέσι σε γερμανικά χέρια. Είμαστε αντίθετοι στην πώληση του Ελληνικού που αποτελεί έναν ανεκτίμητης αξίας παραθαλάσσιο χώρο για πράσινο και δημόσιες και κοινωνικές δραστηριότητες. Είμαστε αντίθετοι στην πώληση του στρατηγικού ενεργειακού δικτύου του ΑΔΜΗΕ. Όπως είμαστε αντίθετοι σε δήθεν ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί , τάχα, η πώληση του, που αν εφαρμοστούν θα επιφέρουν ισοδύναμα πλήγματα στη δημόσια ενεργειακή βάση της χώρας. Η Ελλάδα δεν τελεί υπό εκποίηση , ούτε μπορεί να μετατραπεί σε αγορασμένο μνημονιακό οικόπεδο.
-Το τρίτο που θέλω να υπογραμμίσω είναι η ανάγκη μιας μεγάλης αναδιανομής πλούτου σε βάρος των πολύ μεγάλων εισοδημάτων, των μεγάλων περιουσιών, των μεγάλων κερδών και του απέραντου μαύρου χρήματος, που βρίσκεται είτε σε φορολογικούς παράδεισους, είτε σε ξένες τράπεζες είτε διέρρευσε από τη χωρα ανενόχλητο και ανεξέλεγκτο τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο. Ειδικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί αν παίξει ένα νέο φορολογικό σύστημα και ένας ανακαινισμένος, αποτελεσματικός και αδιάφθορος μηχανισμός ελέγχου.
-Το τέταρτο και από τα κεντρικότερα θέματα που πνίγουν τη χώρα είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος και το χτύπημα της διαπλοκής μέσων ενημέρωσης και έργων που αναθέτει το δημόσιο.
-Το πέμπτο και πολύ καθοριστικό είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, χωρίς την οποία η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. Φυσικά , προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και τη λιτότητα, μαζί με τη ρήξη με το νεοφιλελευθερισμό και με στόχευση ένα εναλλακτικό οικονομικό και κοινωνικό πρότυπο διεξόδου , ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.