Σόιμπλε: Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά ήταν … επειδή τους αγαπώ !
5 Μαρ 2019
Τόνισε ότι η Γερμανία είναι ο ξεκάθαρος κερδισμένος του κοινού νομίσματος, ενώ οι Γάλλοι και κυρίως οι Ιταλοί οι χαμένοι. Εκτίμησε ότι έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος μετάδοσης κρίσης από μια χώρα της ευρωζώνης σε άλλες.
Για τη στάση του έναντι της Ελλάδας κατά τη θητεία του στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μίλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες αλλά οι μεταρρυθμίσεις αυτές, ήταν απαραίτητες εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, όπως
μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.
«Ως υπουργός Οικονομικών ζήτησα πολλά από τους Έλληνες — αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις ήταν προς το συμφέρον των Ελλήνων, εφόσον ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στην Berliner Morgenpost, εκτίμησε ότι η κρίση της Ευρωζώνης έχει πλέον αποκλιμακωθεί και πως έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από μια χώρα σε άλλες. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει λυθεί το θεμελιώδες πρόβλημα της Νομισματικής Ένωσης που κατά τον ίδιο είναι να υπάρξει μια κοινή πολιτική στα δημοσιονομικά, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας.
«Οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των μεμονωμένων χωρών μάλλον αυξήθηκαν, παρά μειώθηκαν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τα σημερινά εργαλεία», είπε ο κ. Σόιμπλε σημειώνοντας πάντως ότι η Γερμανία είναι ο ξεκάθαρος κερδισμένος του κοινού νομίσματος, ενώ οι Γάλλοι και κυρίως οι Ιταλοί οι χαμένοι.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων έχει ανάλογη άποψη.
«Η Γερμανία ωφελήθηκε βεβαίως ιδιαίτερα από την κοινή αγορά και το κοινό νόμισμα, μέσω της σχετικής ισχύος της οικονομίας της. Χώρες όπως η Ιταλία απολαμβάνουν όμως επίσης πλεονεκτήματα, για παράδειγμα μέσω σαφώς χαμηλότερων επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την Γαλλία, πρέπει να δούμε την κατάσταση διαφορετικά. Δεν πιστεύω όμως ότι η Νομισματική Ένωση σήμαινε μεγάλα μειονεκτήματα για την Γαλλία», καταλήγει.
sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου