ΤΡΙΤΗ, 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
Ο ιός της πολιτικής ηλιθιότητας
Θα επιβιώσει η ΕΕ από τον πυρετό της κοινωνίας που προκαλεί ο κοροναϊός;
Στρατηγικό Ίδρυμα Πολτισμού
Βλαντιμίρ Μαλίσεφ
«Κάποιος έχει το βλέμμα του στραμμένο στον ιταλικό χρυσό», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του πιο δημοφιλούς κόμματος της Ιταλίας, σε συνέντευξη στον SKY Tg24, σχολιάζοντας τα σχέδια της Γερμανίας και της Γαλλίας να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ που επλήγησαν από την επιδημία του κοροναϊού μέσω του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Ο Ματέο Σαλβίνι ανησυχεί για την τύχη του Iταλικού χρυσού
Ασκώντας κριτική στο σχέδιο που πρότεινε το Βερολίνο, ο Σαλβίνι σημείωσε ότι «οι Ιταλοί τελικά υπενθυμίζουν αυτό που έχει ήδη συμβεί στην Ελλάδα: την πώληση των λιμένων, των αεροδρομίων, των ανακτόρων, των μνημείων, ακόμα και του χρυσού». Λέει ότι "η Ιταλία κατέχει την τρίτη ποσότητα χρυσού και τα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο - ένα χρυσό 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ιταλίας."
Η τύχη των αποθεμάτων χρυσού της Ιταλίας ανησυχεί τους Ιταλούς. Πέρυσι, όταν ο Σαλβίνι ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είχε ήδη προτείνει την ανάληψη του ελέγχου των αποθεμάτων χρυσού από την Ιταλική Κεντρική Τράπεζα. Κάλεσε για εκκαθάριση της Κεντρικής Τράπεζας και της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οικονομικών Consob, αναφέροντας ότι και τα δύο ιδρύματα πρέπει να καταργηθούν, όχι μόνο να αλλάξουν σε αυτά ένα ή δύο άτομα, και οι απατεώνες που ευθύνονται για τις απώλειες που υπέστη η χώρα θα πρέπει να "πάνε στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα".
"Ο χρυσός είναι ιδιοκτησία του ιταλικού λαού, όχι κάποιου άλλου", δήλωσε ο Σαλβίνι. Ωστόσο, η πρόταση για κατάργηση της Τράπεζας της Ιταλίας και εθνικοποίηση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας στοίχισε στον Σαλβίνι τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αποχωρισμού από την κυβέρνηση.
Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην Ευρώπη. Η Bundesbank της Γερμανίας απέρριψε την προσφορά της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας να εκδώσουν ευρωομόλογα για την έξοδο από την κρίση. Οι τραπεζίτες προτείνουν τη χρήση του μηχανισμού του ESM, ο οποίος προβλέπει την ευθύνη κάθε χώρας για τις δαπάνες των κεφαλαίων του . Στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από τον κοροναϊκό ιό, γίνονται πολλά για την εξομάλυνση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αναζωογόνησης, των οικονομικών εισφορών, των έκτακτων δανείων, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Η Ιταλία και η Ισπανία επιμένουν στην εισαγωγή ευρωομολόγων και στην κατάργηση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι Γερμανοί τραπεζίτες, καθώς και οι Κάτω Χώρες και η Αυστρία δεν θέλουν να το πράξουν.
"Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης απαιτεί μεταρρυθμίσεις"
Επιπλέον, τα δάνεια του ESM συνδέονται με αυστηρές απαιτήσεις "μεταρρυθμίσεων" και αυστηρού ελέγχου από τους πιστωτές, οι οποίες, σύμφωνα με τον Σαλβίνι, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του αποθέματος χρυσού και του αποθεματικού συναλλαγματικών της χώρας. Τώρα οι περισσότεροι Ιταλοί πολιτικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα αίρεται: είτε η Γερμανία πληρώνει για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ξεπεράσουν τις συνέπειες της επιδημίας, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση παύει να υφίσταται.
Φόρτωση φέρετρων στο Μπέργκαμο
Σύμφωνα με τη βρετανική Εφημερίδα The Telegraph, μια ομάδα Ιταλών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των μελών του κοινοβουλίου και των δημάρχων των πόλεων που ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, αγόρασε μια λωρίδα στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine zeitung για να ενθαρρύνει τη γερμανική πολιτική ελίτ να σταματήσει "να αντιστέκεται στην οργάνωση της πανευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του κοροναϊού και την αποκατάσταση των οικονομιών των χωρών που πλήττονται από coronavirus."
Οι Ιταλοί εμπνευστές αυτής της δράσης ζητούν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, απευθύνονται στην κοινή ιστορία της Δύσης και υπενθυμίζουν στους Γερμανούς ότι μετά το 1945 άλλες χώρες βοήθησαν τη Γερμανία. "Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τα μέσα να αντιδράσει στην κρίση με ένα ενιαίο μέτωπο. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποδείξει ότι υπάρχει ενιαίο μέτωπο, θα πάψει να υπάρχει", προειδοποιούν οι Ιταλοί πολιτικοί.
Θα ακούσει η Γερμανία αυτή την προειδοποίηση; «Οι Γερμανοί πολιτικοί θέλουν», γράφει ο Σίγμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, στην αμερικανική έκδοση του Project Syndicate, «να έχουν την Ευρώπη στο μενού τους a la carte: θέλουν την Γερμανία να είναι πρωταθλητής των εξαγωγών σε ευνοϊκές εποχές, επωφελούμενη από τα ανοικτά σύνορα και το ελεύθερο εμπόριο, και σε περιόδους κρίσης, αυτοί οι πολιτικοί γυρίζουν την πλάτη τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωομάδα, η οποία αποτελείται από υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε κοινή βοήθεια προς την Ιταλία και την Ισπανία".
Ο Πρώην Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel
Με απλά λόγια, ο COVID-19 δεν είναι η μόνη μόλυνση που απειλεί την Ευρώπη: ενώ η Ιταλία και η Ισπανία αγωνίζονται να σταματήσουν την εξάπλωση της μόλυνσης, το Eurogroup έχει πληγεί από μια άλλη μόλυνση - τον ιό της πολιτικής ηλιθιότητας. Η Ιταλία και η Ισπανία, στο σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα σε αυτές τις χώρες, δεν μπορούν να επωμιστούν το οικονομικό βάρος της υπέρβασης των επιπτώσεων της μόλυνσης και, ταυτόχρονα, της ανάγκης να αποτραπεί η κατάρρευση του πραγματικού τομέα της οικονομίας. Και αν δεν επωμιστούν το βάρος, αυτό θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Ίσως η πιο επικίνδυνη συνέπεια της κρίσης του κοροναϊού ήταν το συμπέρασμα ότι η μόνη προστασία για τους πολίτες είναι το εθνικό κράτος. Έτσι, ο κοροναϊός άρχισε να απειλεί όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα έργα διεθνών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", λέει ο Sigmar Gabriel.
Αλλά τι τείνει να κάνει αυτός ο Γερμανός πολιτικός;
Και τι επιλογή θα κάνει η Γερμανία;
https://www.fondsk.ru/news/2020/04/06/virus-politicheskoj-gluposti-50550.html
από to koutsavaki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου