Μια πληροφορία, που δεν επιβεβαιώνεται, κυκλοφορεί τελευταία στα δημοσιογραφικά γραφεία. Πρόκειται για μια προσπάθεια να ερμηνευτεί η κακή διάθεση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις 30 αυτές ώρες που βρέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Όλοι είδαμε τη δυσθυμία του πρωθυπουργού η οποία δεν είναι μόνο λόγω του... έμφυτου ταλέντου του να μην έχει καμιά σχέση με την πολιτική πραγματικότητα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ομπάμα του έφερε άσχημα μαντάτα από το αμερικανικό κατεστημένο, από την Ουάσιγκτον. Τα κακά νέα, λένε οι πληροφορίες, αφορούν σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι τα εθνικά θέματα, με αιχμή το Κυπριακό και το δεύτερο η υπόθεση του χρέους. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, παρά τη θερμή στήριξη του απερχόμενου προέδρου, φαίνεται ότι η νέα τάξη πραγμάτων στις ΗΠΑ δεν είναι και τόσο υποστηρικτική των ελληνικών θέσεων.
Αυτό που όλοι φοβόμασταν, δηλαδή ότι ο Μπ. Ομπάμα δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο κι ότι ο Τραμπ δεν ξέρει ούτε κατά που πέφτει η Ελλάδα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Εκτιμάται ότι διαμηνύθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, τόσο από τον Ομπάμα, όσο και από εκπροσώπους της πρεσβείας ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρέμβει θετικά ως προς το χρέος ενώ κάποιοι σκληροπυρηνικοί του Τραμπ δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι ακόμη και χρεοκοπία της Ελλάδας ώστε να δημιουργηθεί κρίση στην Ευρώπη, η οποία, εκτιμούν, ότι μπορεί να ευνοήσει την αμερικανική οικονομία... υπό προϋποθέσεις.
Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, δηλαδή στριμωγμένη στη γωνία, είναι το γεγονός ότι στην κοινή συνέντευξη τύπου Ομπάμα – Μέρκελ η λέξη «Ελλάδα» δεν ακούστηκε καθόλου. Προφανώς είχε συμφωνηθεί να μη γίνουν ερωτήσεις για το θέμα, κάτι που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα την υπέρμετρη αισιοδοξία του Μαξίμου.
Το πιο σοβαρό από τα μηνύματα που έφερε ο «αγγελιαφόρος» Μπαράκ Ομπάμα, αφορά στα εθνικά θέματα. Πληροφορίες λένε ότι σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τσίπρα ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πλέον πιο σημαντική εταίρο την Τουρκία. Ότι ο Τραμπ θα δημιουργήσει σε όλο τον κόσμο «χωροφύλακες» και για το ρόλο αυτό στη Μεσόγειο προορίζει την Τουρκία του Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Τραμπ είναι ο Σουλτάνος ο οποίος έχει κάκιστες σχέσεις με τον Ομπάμα.
Αλλά και στο θέμα του Κυπριακού λένε κάποιες πληροφορίες ότι και πάλι η νέα αμερικανική κυβέρνηση «φλερτάρει» με τις τουρκοκυπριακές θέσεις και θα επιζητήσει λύση η οποία όμως μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαπτική για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα.
Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι χθες ήρθε στην Αθήνα ο Αναστασιάδης για να ενημερώσει, αν και κάποιες πηγές έλεγαν ότι επεδίωξε συνάντηση με τον Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
Φαίνεται ότι ο Ομπάμα, πέρα από τα χαμόγελα, τα θερμά λόγια και τους ύμνους έφερε και πολύ κακά μαντάτα. Και γι' αυτό ο Τσίπρας δεν μιλιόταν. Διότι είχε καταλάβει ότι ο φίλος του Μπαράκ απλά του έφερε την πολιτική του καταδίκη. Τον τέλειωσε με ένα τεράστιο χαμόγελο.Antinews