Τόσο ο κ. Φίλης όσο και οι κομματικοί υποστηρικτές του και η εφημερίδα «Αυγή» – της οποίας ήταν διευθυντής – αυτήν την αλήθεια κρύβουν και αποφεύγουν να επιτεθούν ευθέως δημόσια στον κ. Καμμένο. Δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, κατά πως έλεγε μήνες πριν κι ο κ. Λαφαζάνης για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, θέλουν όμως να αντιπολιτευθούν στον κ. Τσίπρα και τον κύκλο του Μαξίμου. Επικεντρώνουν έτσι, στην υποταγή της κυβέρνησης στην Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο.
Μια υποταγή που δεν είναι απλώς έξω από το αξιολογικό σύμπαν και την κοσμοθεωρία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αναμένεται να επιφέρει και σεισμικές δονήσεις στον κομματικό μηχανισμό, ο οποίος δεν αποτελεί μεν κάποιο αξιόλογο μέγεθος, (υποδεκαπλάσιος αριθμός των οργανωμένων μελών του ΠΑΣΟΚ της εξουσίας είναι), αλλά ήταν αυτός που στήριξε με αυταπάρνηση και πίστη παρ’ όλες τις απογοητεύσεις,, τις αυταπάτες, τα λάθη, τα ψέματα του Μαξίμου. Και είναι σε αυτόν που θα επιστρέψει για στήριξη η ηγεσία, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να εγκαταλείψει την εξουσία.
Ο κ. Φίλης – όπως και ο κ. Σκουρλέτης και δευτερευόντως ο κ. Δρίτσας των «53» – δεν είναι ηγετικές προσωπικότητες του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτήν την στιγμή, ο κομματικός μηχανισμός βλέπει στα πρόσωπα τους την απεικόνιση του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, αυτού που θα αντιστεκόταν στα μνημόνια, τον ΣΥΡΙΖΑ του «Όχι». Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι αντιδράσεις από τις τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχόλια του τύπου «Je suis Nikos Filis” και τέρμα στη «Φιλ-ία Ανελ Σύριζα» είναι μερικά μόνο από τα στάτους οργανωμένων στελεχών και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα θεωρεί ότι πληγώθηκε «η συνείδηση» του και ότι δεν ελήφθη σοβαρά υπόψη η απόφαση του να εκπροσωπηθεί ο κ. Φίλης στο νέο κυβερνητικό σχήμα (δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης). Η καρατόμηση του κ. Φίλη συνιστά ένα casus belli για τα στελέχη που βλέπουν την τελευταία τους ελπίδα, που είχε επενδυθεί στην εκκοσμίκευση και στον χωρισμό κράτους-Εκκλησίας, να εξανεμίζεται.
Και μην ξεχνάμε! Όπου να’ ναι έρχονται στο προσκήνιο τα Εργασιακά, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρή αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ και αντικειμενικές δυσκολίες επικοινωνιακής διαχείρισης στην κυβέρνηση καθώς αναμένονται «αυθεντικές αντιδράσεις» από το κόμμα και τα συνδικάτα. Ίσως μάλιστα, κάποιοι – οι «53» για παράδειγμα – το δουν ως ευκαιρία για «ουσιαστική αντιπολίτευση» στο Μαξίμου.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας έβγαλε εκτός κυβέρνησης τον κ. Φίλη εξαιτίας της διαμάχης του με τον Καμμένο και όχι για την «κόντρα του με την Εκκλησία», ή τον Ιερώνυμο.
Η πρωθυπουργική επιλογή να κυβερνά με τον ακροδεξιό Αρχηγό των ΑΝΕΛ και όχι με τους «ριζοσπάστες» του ΣΥΡΙΖΑ… θα του κοστίσει ακριβά: Για τις μνημονιακές επιλογές υπάρχει η χρειά της ανάγκης, για το δέσιμο του (πολιτικό και αξιών) με τον Καμμένο δεν υπάρχει καμια δικαιολογία απέναντι στο κόμμα του!
Της Αλίκης Χατζή
thecaller.gr