18.11.2016
Υστερία των Γερμανών!
Χολή εναντίον του «μαύρου Περικλή» και λύσσα κατά όσων ζητούν ελάφρυνση των βαρών για την Ελλάδα
Σίγουρα κανείς στην Ευρώπη δεν περίμενε από τη Γερμανία να... επαινέσει τον Μπαράκ Ομπάμα για όσα είπε στην Αθήνα, και δη για την άποψη που εξέφρασε πως «η λιτότητα δεν αποτελεί τον δρόμο για την κοινωνική ευημερία». Ταυτόχρονα, όμως, κανείς δεν περίμενε και την... υστερία, αν όχι τη λύσσα, με την οποία αντιμετωπίστηκαν τόσο σε πολιτικό όσο και σε δημοσιογραφικό επίπεδο από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης οι δηλώσεις του, στις οποίες ξεκάθαρα υπογράμμιζε την ανάγκη για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τις βάσεις της γερμανικής αντίδρασης έβαλε από την πρώτη κιόλας στιγμή ο μετρ του οικονομικού τρόμου, που έχει εξαπλώσει το Βερολίνο στην Ευρώπη. Ο λόγος για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που περίτεχνα πρώτα με «διαρροές πηγών του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας» και ακολούθως διά στόματός του φρόντισε να κόψει τον βήχα σε όλους. Τι κι αν η Ανγκελα Μέρκελ «συμπαθεί τον Μπαράκ Ομπάμα» και επιθυμεί «να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί του, συζητώντας για όλα τα καυτά θέματα της εποχής, στη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού που πραγματοποιεί ως πρόεδρος στη γηραιά ήπειρο».
Από νωρίς χθες το πρωί η Deutsche Welle προέβλεπε (γνωρίζοντας κάτι;) πως η καγκελάριος θα απογοητεύσει τον Ομπάμα σε ένα θέμα, σε αυτό του ελληνικού χρέους! «Σε ένα σημείο, ωστόσο, η Μέρκελ αναμένεται να απογοητεύσει τον Αμερικανό συνομιλητή της, στο ελληνικό πρόβλημα. Η γερμανική κυβέρνηση κατέγραψε την προτροπή του για την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά δεν προτίθεται να ανταποκριθεί σε αυτή» σημείωνε το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.
Πιο σκληρή στις αναφορές της στο «ελληνικό ζήτημα», πάντα με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, ήταν η «Suddeutsche Zeitung». Την ώρα που η βερολινέζικη «Tageszeitung» αναφερόταν στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου «για τη δημοκρατία», επιλέγοντας τίτλο στο ρεπορτάζ της «Ο μαύρος Περικλής», η «SZ» προτιμούσε να στάξει χολή, επιτιθέμενη τόσο στον ίδιο τον Ομπάμα όσο και στον Ελληνα πρωθυπουργό!
Δηλητήριο
«Είναι μια χαριτωμένη νότα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει την άνοδο του υπερλαϊκιστή (Τραμπ), βρίσκει τον εαυτό του, ειδικά στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, να στέκεται δίπλα στον μεγαλύτερο παροχολόγο της Ευρώπης, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» έγραψε με... δηλητηριώδη διάθεση η εφημερίδα, προσπαθώντας προφανώς να ξορκίσει το «κακό» που αποτυπώνεται σε οποιαδήποτε συζήτηση έγινε ή γίνεται αναφορικά με οποιαδήποτε προσφορά διευκόλυνσης προς την ελληνική πλευρά.
Συμπλήρωσε δε ότι «ο Τσίπρας αξιοποίησε την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα για να τον παρακαλέσει να προωθήσει στο Βερολίνο την ιδέα της ταχείας ελάφρυνσης του χρέους. Και ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα στο Βερολίνο, αν και η Μέρκελ, όπως γνωρίζει και ο ίδιος, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο».
Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:
Το Βερολίνο απέρριψε αίτημα της Ε.Ε. για χαλάρωση της λιτότητας
Τι κι αν οι λαοί του φτωχοποιημένου ευρωπαϊκού Νότου είναι πλέον στα κάγκελα ελέω λιτότητας; Τι κι αν πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να μπει άμεσα όχι απλά φρένο, αλλά... χειρόφρενο στις εξωφρενικές διαρκείς απαιτήσεις της Γερμανίας για «περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή»;
Οταν ο «Γερμανός αφέντης» λέει nein, η πρόσφατη Ιστορία έχει αποδείξει -τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας- ότι κυριολεκτικά δεν κουνιέται φύλλο αντίδρασης, ακόμη και στις Βρυξέλλες που θεσμικά, αν και έχουν το πάνω χέρι, απλώς σιωπούν. Χθες, για ακόμη μία φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προέβη σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης, απορρίπτοντας χωρίς δεύτερη κουβέντα το αίτημα της Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση - μέσω βέβαια της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής που σχεδιάζουν να ασκήσουν για το 2017. «Εχουμε μια κριτική στάση στην ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνολική επονομαζόμενη “δημοσιονομική στάση” της ευρωζώνης» ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου. Δήλωσε ακόμη ότι «υπό το φως των υψηλών ακόμη επιπέδων χρέους στην Ε.Ε. δεν βλέπουμε δυνατότητα για επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική», ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιο βήμα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη.
Τέλος, χθες για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να... κοντράρει τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρότεινε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους εφόσον η Αθήνα συνεχίζει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Οποιος συνηγορεί σε “κούρεμα” του ελληνικού χρέους δεν ενισχύει αυτούς οι οποίοι επιθυμούν μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Αιχμές και υποδείξεις της Μέρκελ σε Ομπάμα
Τον αντιμετώπισε ως... απερχόμενο
Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε το Βερολίνο για να αποχαιρετήσει με φιλική διάθεση και ταπεινότητα τη γηραιά ήπειρο, τους Ευρωπαίους συμμάχους, τη μακροβιότερη αρχηγό κράτους με την οποία συνεργάστηκε στην οκταετή προεδρική θητεία του, αλλά η καγκελάριος, ντυμένη με το αυτοκρατορικό πορφυρό βελούδο και με την υπεροψία της αρχηγού του κράτους που φιλοδοξεί να ορίζει τις τύχες του κόσμου (ιστορικά και σήμερα), τον αντιμετώπισε απλά ως... απερχόμενο.
Παρότι τα μοναδικά θέματα που έθιξαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ήταν αυτά στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν -ελευθερία, ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμός στη δημοκρατία- αποφεύγοντας αυτά στα οποία διατηρούν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις -όπως το ζήτημα του ελληνικού χρέους και η ασφυκτική, αντιαναπτυξιακή λιτότητα στην Ε.Ε.-, η Ανγκελα Μέρκελ δεν απέφυγε να διαφοροποιηθεί. Με αιχμές και υποδείξεις.
Εκπληξη
Δήλωσε πως την εκπλήσσει η ομαλότητα με την οποία διεξάγεται η μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ. Πως η συνεργασία με τον Ομπάμα ήταν καλή, αλλά η δημοκρατία ζει μέσω των αλλαγών. Πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να συνεργαστεί με τον Τραμπ, προκειμένου μια μέρα να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. - ΗΠΑ.
Οταν ο Ομπάμα δήλωσε πως «είναι προς το συμφέρον μας να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία, προκειμένου να επιλύσουμε πολλά μεγάλα προβλήματα σε όλον τον κόσμο», η Μέρκελ αντέτεινε πως πρέπει να διατηρηθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, με αιχμή το ουκρανικό. Και, όταν ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ρωσία να ασκήσει πίεση στη Δαμασκό για να παύσει η «βάρβαρη πολιτική του καθεστώτος Ασαντ», η Μέρκελ ήταν κοφτή: «Ο Ασαντ δεν είναι εταίρος. Στρέφεται εναντίον του λαού του».
! Δεν υπήρξαν πιέσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα προς τον Αλέξη Τσίπρα για το Κυπριακό, υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στο ΡΙΚ είπε ότι «δεν ασκήθηκαν πιέσεις για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», τονίζοντας ότι σταθερή θέση της Ελλάδας είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων καθώς και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ώστε η λύση που θα δοθεί στο Kυπριακό να είναι δίκαιη και βιώσιμη. «Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις όλων των πλευρών, ώστε να καταλήξουμε σε μια πολυμερή διάσκεψη» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος
δημοκρατια