- Τα νέα δεδομένα για το χρέος, η αλλαγή πολιτικής και «Mεσογειακή συμμαχία»
Η αμηχανία και το «μούδιασμα» στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν εμφανής από την νίκη Trump
Η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ προκάλεσε ένα ισχυρό σόκ στην ελληνική κυβέρνηση η οποία, είχε επενδύσει σχεδόν αποκλειστικά στην εκλογή της Χίλαρυ Κλίντον.
Η αμηχανία και το «μούδιασμα» στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν εμφανές και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε πρωινό καφέ με τους στενούς του συνεργάτες προκειμένου να επανασχεδιάσουν την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της επόμενης μέρας που …ξημέρωσε με «πλανητάρχη» τον Τράμπ.
Και όλα αυτά υπό το πρίσμα της επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στην οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει τα μέγιστα προσδοκώντας πολιτικά, ίσως οικονομικά αλλά κυρίως επικοινωνιακά οφέλη.
Επικεντρώνοντας μάλιστα στο βασικό οικονομικό και πολιτικό αφήγημα, αυτό της απομείωσης του δημόσιου χρέους, η ελληνική πλευρά ανέμενε μια δήλωση στήριξης από τον απερχόμενο πρόεδρο Ομπάμα η οποία θα μπορούσε να λάβει και τη μορφή πίεσης στο Βερολίνο και τους «δορυφόρους» του να προχωρήσουν με γενναιοδωρία στα βραχυπρόθεσμα αλλά κυρίως στα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Αν μάλιστα είχε εκλεγεί η Χίλαρυ Κλίντον -σενάριο στο οποίο πίστευαν και επένδυσαν στο μέγαρο Μαξίμου- η στήριξη στην ελληνική υπόθεση θα ήταν πολύ πιθανή καθώς η υποψήφια των Δημοκρατικών λογικά θα συνέχιζε την πολιτική που είχε χαράξει ο προκάτοχός της.
Η πρώτη αντίδραση των κυβερνητικών πηγών σχεδόν πέντε ώρες αφότου κλείδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα των αμερικάνικών εκλογών ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικρατούσε στο Μαξίμου.
«Η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα 2 ενδεχόμενα με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιριών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια» ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές συμπληρώνοντας πως «η επίσκεψη Ομπάμα έχει τεράστια σημασία με δεδομένο, το χρονοδιάγραμμα για 2η αξιολόγηση και χρέος, το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και ότι δε διαφαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο».
Στο κυβερνητικό επιτελείο αν και «πιάστηκαν στον ύπνο» επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τις απρόβλεπτες εξελίξεις και επέμεναν ότι παρά τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η αμερικανική κάλπη η επίσκεψη Ομπάμα δεν έχει μόνο «τουριστικό» χαρακτήρα.
Όμως ο Γιώργος Χουλιαράκης που μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο βρίσκονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές δεν έκρυψε την ανησυχία του.
«Είμαι ανήσυχος από το αποτέλεσμα για δύο λόγους, ο πρώτος είναι ότι οι θέσεις του εκλεγμένου προέδρου είναι το λιγότερο ασαφείς και η αυξημένη αβεβαιότητα που προκύπτει κάνει κακό», είπε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών μιλώντας στην επιτροπή απολογισμού της Βουλής θυμίζοντας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τράμπ σε ότι αφορά το οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσει θα επιφέρει «ανατίμηση του ευρώ, που είναι κίνδυνος για μας καθώς στην προσπάθειά της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια και αυτό σημαίνει απότομη μείωση ρευστότητας που είναι κίνδυνος για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία».
Όσο για το ελληνικό χρέος και την προσδοκία της ελληνικής πλευράς να ασκηθούν πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο ίδιος Ο Τράμπ προεκλογικά τουλάχιστο, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «προβληματική», λέγοντας πως ήταν λάθος της το ότι έμεινε στο ευρώ.
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα, ήταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα.
Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε πει χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ και τον Μάιο, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, είχε αναφερθεί ειρωνικά στο ελληνικό χρέος, λέγοντας «ας αντιγράψουμε την Ελλάδα, Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας».
Και μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να σημειώνει μέσω διαρροών ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη και για το ενδεχόμενο οι κάλπες να αναδείξουν νικητή των αμερικανικών εκλογών των Ντόναλντ Τράμπ ωστόσο η πρόσφατη επίσκεψη ενός εκ των βασικών συνεργατών του νέου αμερικάνου προέδρου στην Αθήνα του ομογενούς George Papadopoulos δείχνει μάλλον το αντίθετο.
Πρόκειται για τον Ελληνοαμερικανό σύμβουλο του Ντόναλντ Τράμπ σε θέματα ενέργειας και εξωτερικής πολιτικής.
Ο George Papadopoulos είναι ένας από τους 7 συμβούλους του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική.
Οι άλλοι 6 είναι οι Jeff Sessions,Walid Phares, Carter Page, Joe Schmitz, Keith Kellogg, Michael Flynn.
Ο George Papadopoulos συμφώνα με καλά πληροφορημένες πηγές όταν επισκέφθηκε την Αθήνα είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Υπουργό Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο αλλά δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ή κάποιο στενό του συνεργάτη.
Ο ελληνοαμερικανός σύμβουλος του Ντόναλντ Τράμπ φέρεται ότι είναι εισηγητής και υποστηρικτής της δημιουργίας μιας πολιτικοοικονομικής συμμαχίας των μεσογειακών χωρών που θα λειτουργεί ως αντίβαρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον νέο αμερικανό πρόεδρο σε πρώτη φάση να φέρεται ότι υιοθετεί την εισήγηση αυτή.
Χώρες που θα μπορούσαν να ενταθούν στην Μεσογειακή συμμαχίας είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά, Εμιράτα, η Ιορδανία, η Λιβύη, και η Ελλάδα.
Στα θετικά της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ η ελληνική κυβέρνηση βλέπει και την σκληρή στάση που κρατά έναντι της Τουρκίας ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.
Το Σεπτέμβριο είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρεί ακραίο ενώ αντίθετα πραγματοποίησε επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νεντανιάχου και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Μάλιστα ο Αιγύπτιος πρόεδρος ήταν και ο πρώτος ηγέτης που συνεχάρη τον Ντόναλντ Τράμπ και τον κάλεσε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα του.
Με αυτά τα δεδομένα η λαϊκή ρήση «ο εχθρός του εχθρού μου …φίλος μου» φαίνεται πως αποκτά έδαφος στο κυβερνητικό επιτελείο με αρκετούς να βλέπουν ότι οι αποστάσεις που παίρνει ο Τράμπ από την Άγκυρα μπορεί να επιφέρουν γεοπολιτικά, γεωστρατιωτικά και ενεργειακά οφέλη στην Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας επιδίδονται σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου έστω και εκ των υστέρων προκείμενου να ριχτούν γέφυρες σε στελέχη και συνεργάτες του νέου Αμερικανού προέδρου και να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας μέσω ξένων ηγετών με τους οποίους συνομιλεί τακτικά ο Αλέξης Τσίπρας.
bankingnews.gr