Γιατί είναι σημαντική η σημερινή διάσκεψη του ΣτΕ
26. Οκτωβρίου, 2016
Σημαντική η σημερινή διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού κρίνεται η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, μια απόφαση που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην πέμπτη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αναμένεται να αποφασίσουν στις 17.30 για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανώτατοι δικαστικοί, θα καταλήξουν σε ψηφοφορία, πρώτα, για το μείζον θέμα που προβάλλεται ως αντισυνταγματικότητα του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες κι έχει να κάνει με τη συνταγματική διάταξη που δίνει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Γιατί μόνο 4;
Αν ο επίμαχος νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε οι δικαστές θα προχωρήσουν στο επόμενο θέμα που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο αριθμός τέσσερα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, τότε οι δικαστές δεν θα προχωρήσουν στο ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.
Στην Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, δύο όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», εκτιμήσεις έμπειρων δικαστικών πηγών αναφέρουν ότι δύσκολα το ανώτατο δικαστήριο θα αποστεί από προηγούμενες κρίσεις του σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που έδωσε τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών στον υπουργό, ενώ τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν πληροφορίες ότι κατά τη διάσκεψη της Δευτέρας πολλοί από τους μετέχοντες δικαστές επιχειρηματολόγησαν υπέρ αυτής της απόψεως, όπως βέβαια τοποθετήσεις υπήρξαν για την υποστήριξη της αντίθετης άποψης, ότι δηλαδή ο νόμος είναι συνταγματικός, θέση που εξέφρασε και ο εισηγητής κ. Γιώργος Παπαγεωργίου. Αν αντίθετα ο νόμος κριθεί συνταγματικός, με το σκεπτικό ότι δεν κατέστη εφικτή, παρά τις προσπάθειες, η συγκρότηση του ΕΣΡ, τότε η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου θα προχωρήσει κανονικά, εκτός κι αν το Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
Όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ πιστεύει ότι το τηλεοπτικό τοπίο δεν ρυθμίζεται δημοκρατικά και ορθολογικά από το νόμο Παππά , δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην τηλεόραση Action 24. Η Δημοκρατία και ο πλουραλισμός δεν έχουν τιμή. Είναι θεμελιώδη στοιχεία του πολιτεύματός μας. Δεν χωράνε εκπτώσεις, ανέφερε.crash